Bankus projektuojantis architektas vengia išorinio blizgesio

Vilnietis architektas Audrius Ambrasas gavo vardinį kvietimą dalyvauti naujo banko Tbilisyje architektūros konkurse ir gruzinų nenuvylė.

Vilniuje „Swedbank” pastatas, pasak A. Ambraso, skirtas ne tik bankininkams, bet ir visiems miestiečiams. Neries krantinės vingius atkartojanti laužytų plokštumų terasa, apkalta mediena ir apželdinta, tapo jų traukos centru.
Vilniuje „Swedbank” pastatas, pasak A. Ambraso, skirtas ne tik bankininkams, bet ir visiems miestiečiams. Neries krantinės vingius atkartojanti laužytų plokštumų terasa, apkalta mediena ir apželdinta, tapo jų traukos centru.
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Sep 27, 2012, 10:34 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:18 PM

Lietuvio projektas išrinktas geriausiu iš 34 darbų. Tai neturėtų stebinti. „Swedbank” banko būstinė Vilniuje ir DNB banko būstinė Rygoje tapo šio architekto vizitine kortele.

Savo būstinę Tbilisyje nusprendė įkurti didžiausias Gruzijoje privatus bankas TBC. Naujaisiais šio banko namais turėtų tapti milžiniškas dvylikos aukštų U raidės formos 40 tūkst. kv. metrų ploto sovietmečiu statytas Pietų Kaukazo regiono karinio štabo pastatas. Žinoma, prieš tai kūrybiškai rekonstruotas.

Į konkursą buvo pakviestos aštuonios užsienio architektų komandos, savo darbus pateikė ir 26 vietos architektai.

„Konkurse iš esmės buvo prašoma sukurti naują pastato veidą, atitinkantį banko įvaizdį, pateikti rekonstrukcijos idėjas. Erdvių suplanavimas, pastato funkcijos nebuvo akcentuota.

Tačiau mes įpratę projektuoti pastatą galvodami apie tai, kaip jis funkcionuos.

Tarsi projektuojame pastatą iš vidaus, kuriame jo ryšį su aplinka”, – aiškino A. Ambrasas, pastatą projektavęs kartu su kolegomis Vika Pranaityte, Jonu Motiejūnu ir Rasa Saltonaite.

Galbūt tai turėjo įtakos ir komisijos sprendimui. Nemažai kitų darbų A. Ambrasui pasirodė pernelyg pompastiški.

„Žodis „bankas” neturėtų kelti euforijos. Atvirkščiai, tai turi būti pastatas, turintis racionalų, patikimą įvaizdį.

Svarbu susitelkti į erdvių, funkcionalumo kūrimą, o ne išorinį blizgesį, tad iš dalies tai netgi paprastesnė užduotis”, – sakė A. Ambrasas.

Banko Tbilisyje projekto užsakovai architektus sugebėjo maloniai nustebinti. Jie pageidavo, kad pastatas būtų kuo atviresnis ir prieinamas visuomenei, atliktų socialinę, kultūrinę funkciją.

„Kalbėjomės su užsakovu. Jis pageidavo, kad mes patobulintume savo projektą – padarytume jį dar atviresnį visuomenei. Kai projektavome „Swedbank” Vilniuje, su užsakovais teko kovoti ir įtikinėti, kad visuomeninė funkcija svarbi. O čia, pasirodo, mes tos visuomeninės funkcijos suteikėme dar per mažai”, – įspūdžiais dalijosi A. Ambrasas.

Architektas su kolegomis nusprendė išsaugoti originalų sovietmečio pastato įvaizdį, tiktai jį papildė šiuolaikiniais akcentais, kad bankas būtų jaukesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.