Pirmą pusmetį įmonių įsteigta beveik penktadaliu daugiau nei pernai

Antrąjį šių metų ketvirtį įsteigtos 3272 naujos įmonės - 18,6 proc. daugiau nei pernai. Beveik pusė jų registruota Vilniaus miesto savivaldybėje - 48,1 proc. visų naujų įmonių Lietuvoje (1574 įmonės). Kaune įsteigta 311 naujų įmonių, Klaipėdoje - 192.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2012-09-27 18:00, atnaujinta 2018-03-16 12:50

Verslų steigimas pastebimai suaktyvėjo ne tik didmiesčiuose, bet ir mažesnėse savivaldybėse. Pavyzdžiui, Utenos rajono savivaldybėje registruotos 83 naujos įmonės, tai 3,9 karto daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai.

„Gera žinia ta, kad ne tik daugėjo naujai įsteigtų verslų, bet ir kilo pramonės įmonių gamybos pajėgumų išnaudojimas“, - sako VšĮ „Versli Lietuva“ Eksporto departamento analitikas Vadimas Ivanovas.

Antrąjį šių metų ketvirtį pramonės gamybos pajėgumai buvo išnaudoti 72,7 proc. Tai 1,7 proc. daugiau nei analogišku laikotarpiu pernai. Gamybos efektyvumo augimas , nors ir nežymus, leido Lietuvai patekti tarp šešių Europos Sąjungos valstybių, kuriose gamybos pajėgumai augo, o ne mažėjo.

Anot VŠĮ „Versli Lietuva“ analitiko, gamyba galėtų augti dar labiau, nes jos potencialas yra didesnis nei rinkose vyraujanti paklausa. Šį teiginį patvirtina ir Lietuvos statistikos departamento atliktas tyrimas, atskleidžiantis, kad net 47 proc. šalies įmonių nurodo negalinčios didinti gamybos dėl paklausos trūkumo.

„Tyrimas parodo, kad verslininkai, jausdami, jog situacija pagrindinėse Lietuvos eksporto rinkose nėra aiški, į savo verslus investuoja atsargiai, dažnai vengia didelių investicijų“, - statistinius duomenis apibendrina VšĮ „Versli Lietuva“ atstovas.

Šalies įmonių materialinės investicijos į įrangą bei transportą antrąjį šių metų ketvirtį siekė 1,4 mlrd. litų, vienu nuošimčiu daugiau nei pernai tuo pat metu.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.