Verslininkai mokys lietuvius rūšiuoti atliekas

Ketvirtadienį pristatyta pirmoji Lietuvoje vartotojų švietimo ir informavimo apie atsakingą vartojimą ir atliekų rūšiavimo sistema, kuri, tikimasi, padės pakeisti netinkamus Lietuvos vartotojų įpročius bei siekti geresnių šalies aplinkosaugos rodiklių.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2012, 3:19 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:59 PM

Europos aplinkos agentūros ataskaitoje pranešama, kad Lietuva yra tarp labiausiai atsiliekančių Europos Sąjungos (ES) šalių tvarkant atliekas. Į sąvartynus Lietuvoje patenka apie 90 proc. gyventojų išmetamų šiukšlių. 

Sistemą pristatė Lietuvos verslo darbdavių konfederacija (LVDK) su partneriais.

„Iki 2013 m. Lietuva įsipareigojusi perdirbti 50 proc. atliekų. Jei nepagerinsime aplinkosaugos rodiklių, valstybei grės sankcijos. Du trečdaliai Lietuvos gyventojų nerūšiuoja atliekų. Palyginimui - daugiau nei pusėje ES valstybių atliekas rūšiuoja daugiau nei 95 proc. gyventojų“, - teigia LVDK generalinis direktorius Danas Arlauskas.

Pasak D. Arlausko, sėkmingi užsienio pavyzdžiai rodo, kad informuojant ir šviečiant vartotojus, didelis vaidmuo tenka verslo įmonėms. Gamintojai ir prekybininkai ant pakuočių, instrukcijose ar specialiose interneto svetainėse vartotojams suteikia aiškius nurodymus apie tai, kaip pagamintas produktas ir jo pakuotė, kaip produktą taupiai naudoti ir kaip jį atiduoti perdirbti.

LVDK inicijuotą informavimo sistemą sudaro švietėjiško ženklinimo ant produktų pakuočių rekomendacijos verslo įmonėms ir internetinė informacinė svetainė „Žalias katalogas“, kurioje informaciją apie savo produktus, jų aplinkosauginius kriterijus, tausojančio naudojimo patarimus ir rūšiavimo nurodymus gali nemokamai skelbti visos suinteresuotos įmonės.

Svetainėje taip pat pateikiama informacija apie pagrindinius ant Lietuvoje parduodamų produktų pateikiamus ekologinius ženklus, dažniausiai pasitaikančių antrinių žaliavų rūšiavimo instrukcijos bei jų surinkimo punktų kontaktinė informacija.

Pasak konsultacijų bendrovės „Alchemic“ vadovės Ingridos Dubinskaitės, vartotojai dažnai nežino, kaip elgtis įsigijus ir naudojant vieną ar kitą produktą. 

„Pavyzdžiui, galime nuspėti, kad nedaug gyventojų žino, kaip elgtis su pasibaigusiu tušinuku. Didžiojoje Britanijoje, JAV ir kitose valstybėse gamintojai ant pakuočių aiškiai iliustruoja kiekvieną pakuotės ar produkto dalį bei antrinę žaliavą, iš kurios ji pagaminta. Taip pat nurodoma, kur reikėtų ją išmesti. Pamatęs aiškius simbolius kaip elgtis, vartotojas žino, ką daryti“, - teigė I. Dubinskaitė.

Prie atliekų rūšiavimo ir perdirbimo problemų sprendimo prisidėti pasiryžusiems gamintojams LVDK siūlo pagalbines priemones. Gamintojams ir importuotojams yra paruoštas vartotojų švietimo ir informavimo apie tausojantį vartojimą bei atliekų rūšiavimą žinynas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.