Kinų darbdavys neišvengia šiurkščių klaidų

Daugiau nei milijonas kinų triūsia elektronikos koncerne „Foxconn”. Jo įkūrėjas Terry Gou yra sakęs, kad savo darbuotojams labai nori sukurti gerovę. Tačiau tai – vien tušti žodžiai.

Šią savaitę muštynes „Foxconn” gamykloje teko malšinti kinų policijai.<br>"Reuters"
Šią savaitę muštynes „Foxconn” gamykloje teko malšinti kinų policijai.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 28, 2012, 10:00 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:31 PM

„Foxconn” dedasi negeri dalykai: vieni darbuotojai nusižudo, kiti streikuoja ar sukelia masines peštynes, plūsta savo darbdavį vadindami jį išnaudotoju, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis süddeutsche.de.

Sprendžiant iš pažirusių po pasaulį pranešimų, T. Gou vadovaujamame koncerne reikalai krypsta toli gražu ne ta linkme, kokia derėtų.

Įgyvendino ne viską

Pasak „Foxconn” įkūrėjo, trys užsibrėžti siekiai padėjo jam greitai iškopti į aukštumas.

Elektronikos prekės turi būti tokios prieinamos, kad jas galėtų visi įsigyti. Gamybos procesą reikia iš naujo pertvarkyti. Būtina siekti didesnės socialinės darnos ir aukštesnių etikos standartų.

Du pirmuosius siekius verslininkas T. Gou sėkmingai įgyvendino: „Foxconn”, arba „Hon Hai Precision” (taip iš tikrųjų vadinasi šis koncernas iš Taivano), dabar yra didžiausias pasaulio elektronikos pramonės užsakymų vykdytojas.

Iš pirmo žvilgsnio viskas nuostabu: normalios kainos, patikima kokybė ir greitai atliekami darbai. Tačiau socialinę darną ir etiką verslininkas, regis, pamiršo. Bent jau tose 13 įmonių, kurias taivanietis įkurdino Kinijoje.

Padeda slopinti maištus

„Dėl ryšių, kuriuos T. Gou palaiko su vietos valdžia, daugelis kinų verslininkų niršta iš pavydo”, – sako Pekino technologijos universiteto profesorius Hu Xindou. Valdžia padeda „Foxconn” įkūrėjui net nuslopinti darbininkų nepasitenkinimą.

Žinoma, T. Gou galima priekaištauti: iš pirmo žvilgsnio jis nieko nedaro, kad incidentų būtų išvengta. Jo valdomose gamyklose didelė darbų dalis atiduota kitoms Kinijos bendrovėms, kurios ne visuomet sutaria tarpusavyje.

Dėl to gali kilti masinės peštynės, kaip tai neseniai buvo Taijuane (Šansi provincija). Jose dalyvavo ne mažiau kaip du tūkstančiai žmonių. Peštynes vaikė penki tūkstančiai policininkų.

Per konfliktą rimtai nukentėjo apie 40 žmonių ir buvo paguldyti ligoninę. „Foxconn” nusprendė laikinai uždaryti Taijuane esančią gamyklą, kol bus sureguliuotas konfliktas ir įvesta tvarka.

T.Gou galėtų dažniau tarti savo žodį ar bent pasirodyti viešumoje. Bet verslininkas iš Taivano reaguoja tuomet, kai patiria didelį spaudimą.

Taip buvo 2010-aisiais, kai vienas didžiausių užsakovų – JAV koncernas „Apple” tarsi pro didinamąjį stiklą stebėjo „Foxconn” gamybos sąlygas. Tai davė gerų rezultatų: pakilo darbuotojų atlyginimai ir pagerėjo darbo sąlygos. Tai patvirtino ir nepriklausomos organizacijos.

Laiku įžengė į Kiniją

Terry Gou tikroji pavardė ir vardas – Tai Ming’as. Jo tėvai 1949 metais pabėgo į Taivaną, o 1974aisiais jis pradėjo kurti savo imperiją.

Turėdamas kišenėje kelių tūkstančių dolerių pradinį kapitalą, verslininkas pamėgino gaminti plastikinius televizorių aptaisus. Daugiau nei dešimtį metų jis plėtė gamybą, kol 1988 metais patraukė į Kiniją.

„Terry Gou – į tolimą ateitį žvelgiantis žmogus. Savo galimybes Kinijoje jis įžvelgė tinkamu laiku, kai Pekinas pagreitino atvirų durų politikos įgyvendinimą.

Tai jam suteikė daug pranašumo konkurencinėje kovoje – buvo galima pasinaudoti mokesčių lengvatomis ir pigia darbo jėga. Tai buvo jo sėkmės recepto dalis”, – aiškino Pekine įsikūrusios „Anboud Consulting” darbuotojas He Junas.

Kitas receptas – mažos išlaidos. „Foxconn” tik sujungia tai, ką kiti tiekia atskiromis dalimis. T.Gou klientai – „Apple”, „Dell”, „Nokia”, „Samsung”, „Sony”, šį sąrašą dar būtų galima pratęsti.

Žmones laiko gyvūnais

„Foxconn” turi fabrikų Rytų Europoje, Lotynų Amerikoje ir Pietryčių Azijoje. Neseniai bendrovė pareiškė ketinanti 500 milijonų JAV dolerių investuoti Brazilijoje ir čia gaminti išmaniuosius telefonus ir planšetinius kompiuterius. Taip užsakovai išvengtų aukštų importo muitų.

T. Gou nori investuoti Indonezijoje iki 10 milijardų JAV dolerių, jis žvalgosi ir po Afriką, nes ten labai pigi darbo jėga.

„Turint tiek daug ambicingų planų ne visada paprasta padaryti savo darbuotojus laimingus”, – šių metų pradžioje teisinosi trijų vaikų tėvas T. Gou.

Verslininkas iš Taivano keletą savo tarnautojų su šeimomis pakvietė į Taibėjaus zoologijos sodą. Ten jis žaismingai norėjo parodyti, kad skirtumai tarp gyvūnų ir žmonių nėra tokie dideli.

Pasak T. Gou, jis jaučiasi tarsi zoologijos sodo direktorius, o tai jam sukelia galvos skausmą, nes jis privalo vadovauti milijonui gyvūnų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.