Ekologiškas lietuvio verslas skinasi kelią į Vakarus

Jono Šiugždos valdoma bendrovė „Jonolitas“, gaminanti pjuvenų briketus bei granules, veiklą pradėjo prieš penkerius metus. Sėkmingai ekonominį sunkmetį išgyvenusi įmonė šiuo metu didžiąją produkcijos dalį eksportuoja į Vakarų rinkas. „2007 metų spalį pradėję gaminti pjuvenų briketus bei granules neturėjome jokios patirties šioje srityje. Iki tol įmonė teikė kavinės-baro bei viešbučio paslaugas, tačiau jau kurį laiką gvildeno mintį pradėti gamybinę veiklą“, – apie verslo pradžią pasakoja J.Šiugžda.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Pusvaškytė

Oct 1, 2012, 12:33 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:08 AM

Gaminti kurą iš medienos nuspręsta įvertinus būsimą paklausą ir gamybos sąnaudas.

„Iš medienos pagamintas kuras – ekologiška alternatyva kitoms kuro rūšims. Didelis privalumas tai, kad Lietuvoje turime didžiulius žaliavos išteklius šiam kurui gaminti. Tačiau esant sezonų kaitai reikia turėti nemažai apyvartinių lėšų, kad gamyba vyktų ištisus metus“, – įžvalgomis dalijasi verslininkas.

Verslo plėtrai parama iš valstybės

Didžiausias iššūkis įmonei buvo patekimas į užsienio rinkas ir išlikimas ekonominio nuosmukio metu. Dabar apie 97 proc. pagamintos produkcijos į Vakarus eksportuojančios įmonės plėtra būtų buvusi neįmanoma be UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) suteiktos parama.

„Jeigu INVEGA nebūtų mūsų laidavusi, bankas įmonei nebūtų suteikęs įrenginiams įsigyti reikalingos lengvatinės paskolos, ir įmonės plėtra būtų sustojusi. Paskolą gavome kartu su daliniu suteiktos paskolos palūkanų kompensavimu, kuris labai palengvino paskolos grąžinimo naštą.

Todėl įgyvendinome užsibrėžtus tikslus ir nusipirkome ne tik gamybai reikalingus įrenginius, bet ir pastatą su žemės sklypu“, – apie valstybės valdomos bendrovės paramą pasakoja verslininkas.

Bankrotas – gera mokykla

Tokios sėkmės istorijos verčia susimąstyti, kodėl net turėdami gerų idėjų daugelis nesiryžta pradėti nuosavo verslo. Pasak Lietuvos informacijos verslo asociacijos valdybos pirmininko Sauliaus Žilinsko, taip yra todėl, kad verslo pradžia susijusi ne vien su emociniu pakylėjimu, bet ir didžiule atsakomybe bei finansine rizika, ypač pasirinkus tokią verslo formą kaip individuali įmonė.

„Žmones stabdo abejonės. Jeigu jie aiškiai žinotų, kad pagalba yra garantuota, ryžtingų sprendimų pradėti verslą būtų daugiau. Deja, INVEGA teikiamą garantiją per mažai vertina tiek verslininkai, tiek bankai.

Tačiau verslininkai jau pradeda įžvelgti jos naudą ir itin palankiai vertina kartu su lengvatine paskola teikiamą dalinį suteiktos paskolos palūkanų kompensavimą. Tai leidžia taupyti sąnaudas, kurias tektų skirti paskolos palūkanoms kompensuoti. O juk bankrotas įmonę ištinka būtent tada, kai neužtenka lėšų sąnaudoms kompensuoti“, – pabrėžė S. Žilinskas.

Todėl pradedant nuosavą verslą labai svarbu ne tik teisingai pasirinkti išskirtinį ir reikalingą verslo objektą, bet ir išsiaiškinti apie verslo pradžiai ir plėtrai teikiamą paramą.

Pasak S.Žilinsko, visų kitų niuansų versle išmokys gyvenimas: „Pradėjus verslą, labai daug teks išmokti ne savo noru. Pavyzdžiui, Vokietijoje vertinant įmonių kreditingumą palankiau vertinama neseniai pirmą kartą bankrutavusio verslininko įmonė, nei įkurta verslo naujoko. Taip yra todėl, kad įmonės bankrotas žmogui suteikia daug naudingų teisės, ekonomikos ir kitų žinių. Vadinasi, ir bankrotas yra gera mokykla.“

Pradinio kapitalo trūkumas neturėtų stabdyti

INVEGA siūlo ne vieną priemonę, skirtą pradedančiam ir besiplečiančiam smulkiajam bei vidutiniam verslui padėti. Administruodama lengvatinių paskolų teikimą INVEGA įgyvendina ir dalinio paskolų palūkanų kompensavimo priemonę, finansuojamą iš ES regioninės plėtros fondo. Paskolų palūkanos kompensuojamos keliais atvejais.

Vienas jų, kai paskola imama iš Verslumo skatinimo fondo, tada kompensuojama 95 proc. sumokėtų palūkanų.

Jeigu verslo finansavimas vykdomas ne iš Verslumo skatinimo fondo, o pagal kitas INVEGA įgyvendinamas priemones ir už paskolos grąžinimą ar ilgalaikės nuomos sutarties įvykdymą yra suteikta INVEGA garantija, kompensuojama iki 50 proc. sumokėtų palūkanų. Tiek pat palūkanų kompensuojama ir tuo atveju, kai imamos paskolos iš kredito įstaigų ar ilgalaikės nuomos bendrovių investicijoms gamybinei ir jai skirtai įrangai bei įrenginiams finansuoti, kai INVEGA garantija nėra suteikta. Verslininkai savo investicijas turėtų atlikti iki 2013 m. kovo 1 d.

Valstybės valdoma bendrovė siekia padėti tiek jauniems, tiek vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems gerų verslo idėjų ir ryžto jas įgyvendinti, tačiau stokojantiems pradinio kapitalo verslo pradžiai ar plėtrai.

„Pradėti nuosavą verslą neturint pakankamai lėšų gali būti labai sunku, o ekonominio sąstingio laikotarpiu – beveik neįmanoma. Todėl skatiname Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo atstovus drąsiai įgyvendinti savo idėjas pasidomėjus, kokias priemones siūlome opioms verslo finansavimo problemoms spręsti.

Siūlomos priemonės net tik leis spręsti pradinių lėšų trūkumo problemą, bet ir sutaupytas paskolos palūkanas investuoti į tolesnę verslo plėtrą“, – teigia INVEGA Marketingo skyriaus vadovė Asta Slapšienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės