Kaip atrodo XXI amžiaus sofa?

Atrodo, kad lietuvių sofų ir minkštų kampų gamintojai vadovaujasi taisykle gaminti tokius baldus, kuriuos pamačius norisi užsimerkti ir prisėdus jau po trijų minučių be jokių emocijų panirti į baltos kumelės sapną.

Daugiau nuotraukų (1)

Vaidotas Norkus (dizainika.lt)

Oct 1, 2012, 10:46 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:45 AM

Klaidinga manyti, jog migdantis patogumas ir lepus komfortas yra vieni svarbiausių minkštų baldų privalumų, kuriuos atsveria net raukytis verčianti išvaizda.

Kad didžioji dalis Lietuvos minkštųjų baldų gamintojų būtent šias savybes pristato kaip išskirtinius savo produkcijos privalumus, iš dalies kalti ir patys vartotojai. Viskam, kas privalo šiame pasaulyje garantuoti tingų ir statišką patogumą, esame atlaidžiai kategoriški, be fantazijos, dažnai ir - skonio.

Sofoms ir minkštosioms dalims ši taisyklė net neturi išimčių, todėl kai kurie lietuvių gamintojai net atviru tekstu reklamuojasi, kad pagamintų jums minkštus baldus... iš eskizų ir nuotraukų...

Net jei klientas minkštus baldus renkasi internete ar iš katalogo, pardavėjai ir gamintojai žino, kaip sukelti žandikaulį surakinantį žiovulį. Prie baldų modelių pridedami lopšines primenantys aprašymai, kuriuose nurodoma, kiek žmonių gali susėsti ar atsigulti, ar turi ištraukiamą lovos mechanizmą ir dėžę patalynei.

Kita vertus, nieko keisto, kad kalbant apie minkštus baldus esame tokie jautrūs, priekabūs ir nelinkę eksperimentuoti. Sofa ar juolab minkštoji dalis – vienas brangiausiai kainuojančių namų baldų.

Moksliškai įrodyta, kad tą akimirką, kai už bet ką mokami dideli pinigai, žmogus visiškai praranda fantaziją ir humoro jausmą. Štai kodėl niekas nėra matę Jeremy Clarksono perkančio sofos, ir štai kodėl jis taip smaginasi vairuodamas skolintus superautomobilius.

Tačiau šiuolaikinės sofos ar minkštosios dalys laužo tradicinius patogumo stereotipus ir dažnai yra vertinamos dėl kitų savybių. Garsus italų dizaineris Piero Lissoni sofų galbūt yra sukūręs šiek tiek daugiau nei kitų baldų. To pakako, kad žurnalistai P. Lissoni užkabintų sofų kūrėjo etiketę. Jau vien dėl to P. Lissoni tiesiog pasmerktas ne tik kurti vis naujus sofų modelius, bet ir nuolat atsakinėti į tą patį klausimą apie mėgstamiausią sofą.

Mėgstamiausios sofos titulą jis suteikė XX amžiaus modernaus dizaino ikona vadinamai Le Corbusier „LC3”, kurią ir šiandien gamina italų kompanija „Cassina“. LC3 turi kelių sofų modelius, taip pat ir krėslo versiją.

Šis nuoširdus atsakymas visiškai neorginalus. Nutaisyti pernelyg nustebusią veido išraišką privertė dizainerio paaiškinimas, kodėl būtent LC3. Pasak P. Lissoni, visai tikėtina, kad LC3 galbūt yra pati nepatogiausia sofa pasaulyje, tačiau labai graži ir joje sėdėdamas jis jaučiasi laimingas.

Sėdėti ant pačios nepatogiausios sofos pasaulyje ir jaustis laimingu ne dėl patogumo, bet, pavyzdžiui, grožio? LC3 tikrai ne vienintelė sofa, į kurią žiūrėdamas apie patogumą, žinoma, pagalvoji, bet kažkada vėliau.

Kultinės XX amžiaus italų dizaino asmenybės Gaetano Pesce sofų apibūdinimui neužtektų nurodyti jos išmatavimų ir audinio kodo. Bendradarbiaudamas su kompanija „Meritalia“ jis sukūrė tokių sofų, kurios kilstelėti antakį priverstų ir patį Andy Warholą.

Štai „Glim Amici“ kolekcijoje dizaineris įkvėpimo sėmėsi iš mažamečio piešinių. Dizaineriui netgi nesutrukdė, kad šiuose piešiniuose buvo pavaizduoti visai ne baldai, o gyvūnai.

Net jei P. Lissoni melavo nemirksėdamas, o Gaetano Pesce- ekscentriškas menininkas, kuris tegul pats ir vargsta sėdėdamas ant savo kūrinių šiuolaikinio meno centruose, pripažinkime, jog sofoms ir minkštoms dalims taip pat galiojo tam tikri estetikos standartai. Be to, jokie kiti baldai neturi tiek teisių improvizuoti patogumo tema ir nustatant tam tikrus poilsio standartus.

Šiuolaikinės sofos ir minkštosios dalys išlieka pagrindiniais svetainės baldais, skirtais poilsiui ar laisvalaikiui, tačiau jos akivaizdžiai perša mintį, kad XXI amžiuje turiningas poilsis ir laisvalaikis su miegu ir televizoriaus pultelio spaudinėjimu turi mažai ką bendro. Sofų ar minkštųjų dalių patogumą apibūdina plačios mobilumo ir funkcionalumo galimybės, kurios priklauso ne tik nuo integruotų porankių ar atlošų mechanizmų.

Lucos Nichetto „Ben Grimm“ (gamintojas - „Casamania“) neapsiverčia liežuvis vadinti tradicine sofa. Šis baldas turi pristumiamus mobilius atlošus, kuriuos patraukus „Ben Grimm“ palaikytum tvarkingai surikiuotų pufų eile.

Aurélien Barbry kompanijai COR sukūrė sofą „Fossa“, kurioje atlošų moduliai įsistatomi į specialius lovelius. Modulius galima stumdyti ar apskritai išimti, o loveliuose yra pakankamai vietos įvairių daiktų susidėjimui.

Šiuolaikinės minkštosios dalys apskritai primena amerikietiškų lėktuvnešių denius. Gamintojai kaip įmanydami stengiasi, kad vartotojai ant jų praleistų pusę savo gyvenimo nenutoldami trijų metrų spinduliu, ir tai susiję ne tik su skirtingas sėdėjimo pozicijas siūlančiais mechanizmais.

Gamintojai pristato kompleksinius sprendimus, įtraukdami ne tik įvairių dydžių ir formų pagalves, bet ir skaitymui, mezgimui ar darbui kompiuteriu skirtus stalelius ir lentynėles.

Pasaulyje minkštų baldų gamintojai kuria skoningai atrodančius baldus, kurie negąsdina, nekelia žiovulio ir skatina turiningai leisti laisvalaikį. Lietuvių minkštų baldų gamintojai tarsi įsitikinę, jog tingulys yra viskas. Tik ne kalbant apie poilsį.

dizainika.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.