Namams vėl reikės lėšų

Pavasarį savivaldybės skirtų lėšų prastos kokybės daugiabučių brokui taisyti neužteks: ketinama kreiptis dėl dešimteriopai didesnės sumos. Be to, planuojama nepigi kompleksinė trijų pastatų ekspertizė.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Masiokaitė ("Lietuvos rytas")

Oct 7, 2012, 8:00 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 7:26 AM

Prieš keletą metų pastatyti trys skandalingos kokybės daugiabučiai K. Veverskio gatvėje, kuriuose apgyvendinti kauniečiai iš grąžintų savininkams namų, toliau graso didelėmis išlaidomis miesto biudžetui.

Pavasarį skyrus lėšų bankrutavusių statytojų paliktam brokui K. Veverskio gatvės 1-ajame name tvarkyti, rudenį savivaldybei gali tekti dar labiau patuštinti kišenę.

Prašys daugiau lėšų

Skirtų lėšų – 28 tūkst. litų – statybos defektams ištaisyti anaiptol neužteks.

Artimiausiai Kauno savivaldybės tarybos kolegijai Gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Domas Žiogas ketina teikti prašymą skirti daugiau nei 10 kartų didesnę sumą – 139 tūkst. litų, kurių prireiks vien pastato balkonams tvarkyti.

„Prireikė viso namo projektinių dokumentų – o jie šiuo metu prokuratūroje. Neliko kitos išeities kaip tik išardyti kelių balkonų konstrukcijas ir patiems aptikti defektus.

Įsitikinome, o ir nepriklausomi ekspertai patvirtino, kad statyta nusižengiant technologijoms: susidaro šalčio tiltai, dėl to drėksta patalpos. Toks remonto būdas – ardyti ir atstatyti – kainuos per 3 tūkst. litų už kiekvieną balkoną. Pastate – 45 balkonai“, – teigė D.Žiogas.

Namams samdys ekspertus

Ar verta iš miesto biudžeto skirti lėšų šiems remonto darbams, jei Seimo kontrolierius neseniai rekomendavo Kauno savivaldybei rasti galimybių atlikti visų trijų pastatų ekspertizę? Savivaldybės Statybos skyriaus vedėjas Vigimantas Abramavičius įsitikinęs, kad tikslinga.

Kitus du pastatus stačiusios firmos „Struktūra“ ir „Avona“ problemas išsprendė pagal savo įsipareigojimus, o „Arauša“ bankrutavo, tačiau defektus reikia taisyti.

Vis dėlto turėtų būti aiškiai pasakyta, ar balkonų hidroizoliacijos problemos – statybininkų ar projektuotojų darbo brokas. Bankrotą administruojančiai įmonei būtų galima pareikšti papildomų pretenzijų.

Be to, užkertant kelią tolesnėms spekuliacijoms, kas kaltas, ketinama siūlyti atlikti kompleksinę daugiabučių ekspertizę, kad būtų ištirta statybos darbų, projekto ir pastatų eksploatavimo kokybė.

Šiuos darbus atliekančioms įmonėms išsiųsti paklausimai. Trijų pastatų ekspertizė gali kainuoti apie 300 tūkst. litų. Bus prašoma šią sumą numatyti kitų metų biudžete.

Pagerėjimo nesulaukė

O pastatų gyventojams tenka kliautis viltimis.

K.Veverskio 1-ojo namo gyventoja Vida Stonkienė, prieš metus rodžiusi vandens permerktas apsilaupiusias buto sienas ir lubas, guodėsi, kad nuo to laiko niekas nepasikeitė.

„Kas iš tų komisijų – pasidairo ir pabėga. Bute buvo baisi padėtis, tokia ir liko“, – piktinosi šios gatvės 3-iajame name gyvenanti Vanda Teresė Šernienė.

Labiausiai moterį papiktino Seimo kontrolierių rašte cituojama savivaldybės ataskaita apie tai, kaip bendradarbiaujama su gyventojais ir rūpinamasi namais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.