Euro skolų krizės centras keliasi į Ispaniją

Bus sunku visiems, bet sunkiausia – ispanams. Tokią niūrią išvadą pateikė Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Ekonomistai irgi sutinka su tokiomis prognozėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

„Spiegel.de”, BNS, ELTA, LR

Oct 10, 2012, 12:29 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:31 AM

Šiais ir kitais metais Ispanijos skolos greičiausiai augs gerokai daugiau, negu planuota, o šalies vyriausybei vargu ar pavyks įvykdyti ambicingus taupymo planus.

„Euro krizės centras iš Graikijos, Portugalijos ar Airijos keliasi į Ispaniją”, – įspėjo TVF ekspertai.

Tikslų pasiekti nepavyks?

Ekspertų nuomone, šįmet šios šalies biudžeto deficitas sieks bent septynis procentus bendrojo vidaus produkto (BVP), nors Madridas planavo neviršyti 6,3 proc.

Ne ką geresnė prognozė ir kitiems metams: nors vyriausybė ketina sumažinti deficitą iki 4,5 proc., TVF mano, kad jis sieks 5,7 proc. BVP.

Praėjusią savaitę šalies premjeras Mariano Rajoy pristatė ambicingą veiksmų planą, pagal kurį valstybė, sumažinusi išlaidas ir padidinusi mokesčius, sutaupytų 40 milijardų eurų.

Tačiau lazda visuomet turi du galus: dėl tokio taupymo neabejotinai padidės ekonomikos nuosmukis, todėl mažinti biudžeto deficitą taps dar sudėtingiau.

Juolab kad net Ispanijos centrinis bankas prognozuoja, jog šalies ūkis šiais metais smuks 1,5 procento.

Ekonominė savižudybė

Todėl nė vienas ekonomistas nemano, jog toks planas suveiks.

Antai „Applied Economic Research Foundation” atstovas Ignacio Conde-Ruizas apskaičiavo, kad šių metų pabaigoje biudžeto deficitas gali būti ne mažesnis nei pernai, kai jis siekė 9,4 procento BVP.

Ispanija neturi jokių galimybių pasiekti savo tikslų.

Dirbtinis biudžeto deficito mažinimas yra ekonominė savižudybė”, – įspėjo „Roubini Global Economics” tyrimų instituto ekspertė Megan Greene.

Tiesa, ispanai gina savo pozicijas ir tikisi išsikapstyti. Šios šalies finansų ministras Luisas de Guindosas tvirtino, jog vyriausybė darys viską, kad sustiprintų valstybės ekonomiką.

Paklaustas, ar Ispanija prašys gelbėjimo paketo, ministras atsakė, kad šalis tęs reformas.

„Šiuo metu vyriausybei svarbu tęsti savo reformų programą ir toliau mažinti biudžeto deficitą, kad išsklaidytų abejones, susijusias su euro zonos ateitimi”, – teigė L.de Guindosas.

Prastai ir Atėnams

TVF nieko gera nežada ir Graikijai. Fondo, kuris yra vienas šios valstybės kreditorių, nuomone, šiai šaliai nepavyks sumažinti biudžeto deficito tiek, kiek siekiama.

TVF analitikai prognozuoja, kad iki 2017 metų Graikijos biudžeto deficitas sumažės iki 152,8 proc. BVP, o viena sąlygų, būtinų dar vienam tarptautinės finansinės paramos paketui gauti, yra ne didesnis kaip 137,3 proc. BVP deficitas.

Pagal Graikijos kreditorių sąlygas, šalis turi jau 2014 metais pasiekti 4,5 proc. BVP biudžeto perteklių. Tačiau TVF ataskaitoje teigiama, kad tai graikams pavyks padaryti ne anksčiau kaip 2016-aisiais.

Lietuvai – nebloga prognozė

TVF prognozuoja, kad Lietuvos ekonomikos augimas šiemet sieks 2,7 proc., o kitąmet – 3 proc. BVP.

Estijos ir Latvijos BVP šiemet turėtų augti atitinkamai 2,4 proc. ir 4,5 proc., o 2013 metais – po 3,5 proc.

TVF analitikai dabar tikisi spartesnės Lietuvos ekonomikos plėtros nei šių metų balandį, kai prognozavo, kad šalies BVP 2012 ir 2013 metais augs atitinkamai 2 proc. ir 2,7 procento.

Naujausiais TVF analitikų vertinimais, Lietuvos BVP augimas šįmet ir 2013 metais lenks bendrą keturiolikos Europos augančios ekonomikos šalių grupės, kuriai priskiriamos Lietuva ir Latvija, plėtrą. Šių šalių BVP augimas šiemet turėtų siekti 2 proc., o 2013 metais – 2,6 procento.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.