Naujas vadovas neišsivaduoja iš „Apple” tėvo šešėlio

Neseniai sukako metai, kai Timas Cookas vadovauja brangiausiai vertinamai JAV bendrovei – „Apple”. Darbštumu garsėjantis aukščiausio lygio vadovas siekia pranokti kompanijos įkūrėją – jau į anapilį iškeliavusį Steve’ą Jobsą, tačiau savaip.

Kai pasigirsta klausimas apie S. Jobsą, T. Cookas užsimerkia, lyg turėtų sulaikyti ašaras.<br>AP.
Kai pasigirsta klausimas apie S. Jobsą, T. Cookas užsimerkia, lyg turėtų sulaikyti ašaras.<br>AP.
Daugiau nuotraukų (1)

„Stern”, LR

Oct 15, 2012, 7:06 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 2:22 AM

T. Cookas sėdi ant ryškiai raudonos odinės kėdės scenoje. Palo Verdyje (Kalifornija) vykstančios išskirtinės konferencijos „All Things Digital” metu jis tarsi žaidžia su publika.

Džiaugiasi išskirtine „iPad” sėkme, paskui šypsodamasis pasakoja apie visiškai normalius verslo rezultatus, kurie iš tiesų gerina visus rekordus, kartkartėmis gurkštelėdamas vandens iš plastikinio butelio.

Kai pasigirsta klausimas apie S. Jobsą, T. Cookas užsimerkia, lyg turėtų sulaikyti ašaras.

Paskui Alabamoje užaugęs vyras santūriu, ištęstu pietinių valstijų akcentu ištaria: „Diena, kai mirė Steve’as, buvo liūdniausia mano gyvenime.”

Bet netrukus jis pakelia akis: „Niekas negali pakeisti Steve’o. Aš esu aš ir stengiuosi tapti puikiu „Apple” vadovu.”

Žingsnis po žingsnio

T. Cooko dalyvavimas ir kalba konferencijoje praėjus vos aštuoniems mėnesiams po bendrovės „Apple” vadovo mirties buvo tarsi žinia kompanijos darbuotojams ir visam pasauliui: sielvarto laikas baigėsi, S. Jobso era baigėsi, prasidėjo nauja – T. Cooko era.

51-erių inžinierius jau metus vadovauja vienai vertingiausių pasaulio bendrovių. Ramiai ir atkakliai jis stengiasi prie kompiuterijos lopšio stovėjusią įmonę pakeisti pagal savo viziją.

To jis siekia nedideliais, atsargiais žingsniais. Pokyčiai iš pirmo žvilgsnio nežada jokio perversmo, kuris galėtų išgąsdinti klientus ar akcininkus. Tačiau jie – reikšmingi.

Pats vyko į Kiniją

Šių metų pradžioje siaubingi pranešimai apie svarbiausios „Apple” tiekėjos – Kinijos bendrovės „Foxconn” nukamuotų darbuotojų savižudybes pateko į pirmuosius pasaulio žiniasklaidos puslapius.

Tuo buvo susirūpinta rimtai. Priešingai nei S. Jobsas, kuris apsiribodavo pranešimais spaudai, T. Cookas išvyko į Kiniją patikrinti „Foxconn” fabrikų. Suprantama, tai niekam nepraslydo pro akis.

„Apple” buvo pirmoji informacinių technologijų bendrovė, įstojusi į „Fair Labor Association” – darbininkų teises ginančią organizaciją.

Šios asociacijos nepriklausomi inspektoriai netrukus nustatė, kad „Apple” tiekėjų darbo sąlygos iš tikrųjų labai pagerėjo.

Iki šiol bendrovė tik kartą per metus skelbdavo pranešimą apie šių daugiau nei 150 bendrovių, kuriose triūsia per 700 tūkst. darbuotojų, padėtį. T. Cookas ateityje norėtų tai daryti kas mėnesį.

„Kai kalbama apie socialinę atsakomybę, mes siekiame tapti apskritai skaidriausia bendrove”, – sako T.Cookas.

Dėmesys – labdarai

Naujų išmaniųjų telefonų pirkėjai jau nebeturėtų spėlioti, ar jie išties sumontuoti nežmoniškomis sąlygomis.

„Timui visa tai labai rūpi, jis nuoširdžiai trokšta revoliucinių pokyčių, juolab kad tai būdinga ir „Apple” veiklai. Šiuo požiūriu Steve’as buvo ne toks jautrus”, – sako vienas ilgametis kompanijos darbuotojas.

„Apple” kolektyvas turėjo gana ilgai laukti, kol tokia turtinga tapusi bendrovė su tais milijardais dolerių pradėtų daryti ką nors išskirtinio. Pagaliau sulaukė. T. Cookas paskelbė apie bendrovės remiamą programą: pagal ją, kiekviena darbuotojo auka labdarai bus padvigubinta įmonės sąskaita.

Tai buvo vienas pirmųjų T.Cooko sprendimų pradėjus eiti naujas pareigas. Tai – aiškus signalas, kad jam vadovaujant „Apple” sieks būti arčiau žmonių.

Riksmų jau nebegirdėti

Šaukti, šėlti arba pykti – tokie S.Jobso nuotaikų pokyčiai buvo tapę įprasti, tarsi darbotvarkės dalis.

Į anapilį iškeliavęs „Apple” įkūrėjas garsėjo tuo, kad iš savo darbuotojų stengėsi ištraukti kone antgamtiškų galių, kartais juos išaukštindavo, o kartais sumaldavo į miltus.

Dabartinis kompanijos vadovas elgiasi kitaip. T.Cookas – dalykiškas, atkaklus, drausmingas, blaiviai mąstantis „skaičių žmogus”.

Jis nuo savo darbo „Apple” pradžios 1998-aisiais stengėsi kiekvieną sraigtelį įsigyti už mažiausią kainą, optimizuoti tiekimo kelius, sumažinti prekių laikymo sandėliuose išlaidas.

„Tapo ramiau”, – taip Adamas Lashinsky apibūdina nuotaiką, tvyrančią bendrovės „Apple” būstinėje. Tačiau jokio atsipalaidavimo nejuntama.

Mėnesių mėnesius knygos „Inside Apple” autorius A.Lashinsky gilinosi į kompanijos vidaus reikalus. Jis aprašė bendrovę, kurios darbas organizuotas remiantis griežtais hierarchijos principais, iš darbuotojų reikalaujama išskirtinių, o ne normalių pastangų.

Tačiau įsitikinimas, kad darai pasauliui paslaugą, kad tavo profesija kartu yra ir pašaukimas, padeda daugeliui nuolat pranokti save.

Nemėgsta visuomenės dėmesio

T. Cookas garsėja darbštumu. Jis dažnai išsiunčia pirmuosius elektroninius laiškus jau apyaušriu, o ilsėtis eina tik tada, kai jau beveik prasideda kita diena.

Iš savo namo Palo Alte, kuris milijonieriui T. Cookui, atrodytų, kuklus, jis maždaug per 20 minučių pasiekia bendrovės būstinę Kubertine.

T.Cookas, būdamas sporto aistruolis, nepraleidžia savo buvusio Alabamos universiteto amerikietiškojo futbolo komandos „Auburn Tigers” rungtynių.

Tačiau daugiau apie privatų dabartinio „Apple” bendrovės vadovo gyvenimą nežinoma nieko. Greičiausiai taip bus ir toliau.

„Jeigu aš galėčiau spręsti, mano pavardės niekuomet nebūtų laikraščiuose”, – kartą prasitarė T. Cookas.

Moka ramiai įtikinti

S. Jobsas buvo technikos pasaulio popžvaigždė. T. Cookas prakaituoja prie to, ką gavo. Jis privalo ir toliau plušėti: pelnas turi augti, nauji išmanieji telefonai turi būti patrauklūs pirkėjui.

Tiesa, darbuotojams nebetenka kiurksoti ilguose posėdžiuose, per kuriuos ankstesnis vadovas įnikdavo į detales ir dažnai net neleisdavo prasižioti, jei išvysdavo, kad sėdintis priešais kolega nežino atsakymo.

„T. Cookas gali būti toks pat negailestingas kaip S. Jobsas, tik yra vienas skirtumas – jis nešūkauja”, – pasakoja A. Lashinsky.

Kartą, kai T. Cookas išdėstė bėdas dėl vienos tiekėjų įmonės, už tai atsakingas vadybininkas pažadėjo tuojau pat pasirūpinti, bet liko sėdėti tol, kol vadovas jo neišgrūdo girdint visiems susirinkusiems: „Kodėl tu vis dar čia?”

Šiuos žodžius T. Cookas ištarė visiškai ramiai, tačiau nužvelgė pavaldinį lediniu žvilgsniu. Vadybininkas kaipmat nuskuodė į oro uostą net nespėjęs susidėti lagamino.

Padeda stipri komanda

Būti silpnas T.Cookas negali. Juk jis privalo vesti „Apple” į dar didesnę sėkmę ir kartu išsaugoti verslo kultūrą, kuri davė pasauliui tris stebuklus – nešiojamąjį grotuvą, išmanųjį telefoną, planšetinį kompiuterį („iPod”, „iPhone”, „iPad”).

Apie bendrovę gerai nutuokiantys žmonės įsitikino, kad T. Cookui labai padeda įmonės veteranų komanda – dizaineris Jonathanas Ive’as, mobiliųjų įrenginių vadovas Scottas Forstallas, rinkodaros ekspertas Philas Schilleris.

Visi šie žmonės daugelį metų dirbo su S.Jobsu ir tarsi sudvasino jo puoselėjamas vertybes.

„Vizijas kūrė Steve’as, tačiau Timas visuomet buvo pilotas, kuris viską koordinavo.

Jis puikiai vadovauja žmonėms, stebina drąsiomis idėjomis ir visada trimis žingsniais pranoksta kitus”, – sako ilgametis „Apple” vadybininkas ir kompiuterinės programinės įrangos bendrovės „Inkling” kūrėjas Mattas MacInnisas.

Rezultatai – įspūdingi

Kad jo vairuojama „Apple” gali neiškrypti iš kurso, T. Cookas jau įrodė: per pirmuosius dvylika vadovavimo mėnesių bendrovės apyvarta išaugo iki 148 mlrd. dolerių. Tai – naujas rekordas.

Prie šių įspūdingų skaičių dar reikia pridėti pergalę prieš „Samsung” ginčuose dėl išmaniųjų telefonų patentų. Būtent ši teismų virtinė įrodė, kad T. Cookas nelinkęs taikstytis su tuo, kas kenkia kompanijai.

Reikia ko nors savito

Tačiau laikui bėgant „Apple” vadovui reikės savojo „i” stebuklo – tokio, į kurį žiūrėdamas visas pasaulis kraipytų galvą ir pirktų, pirktų, pirktų.

„Tai bus didelis išmėginimas. Kokias rinkas „Apple” dar gali atrasti?” – klausia buvęs bendrovės aukščiausio lygio vadovas Bobas Borchersas.

Tai galbūt pavyks, bet T. Cookui tektų pasitikėti tuo, kas jam iš tikrųjų svetima, – intuicija. Jis nėra iš tų žmonių, kurie žaibiškai keičia nuomonę, paklusdami vidiniam balsui.

„Toks sugebėjimas – dovana”, – pripažįsta T. Cookas. Jo pirmtakas S. Jobsas ją tikrai turėjo.

O T. Cookas gali pabandyti to išmokti, pasitelkęs savo stropumą, atkaklumą ir užsispyrimą, lyg būtų nuožmus karys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.