Į Ukrainos fabrikus lietuviai žiūri su baime, o rusai godžiomis akimis

Kijevui paskelbus apie planus leisti privatizuoti daugybę fabrikų, Lietuvos investuotojai liko santūrūs ir neskuba rizikuoti. Blaiviai pagalvoti apie investicijas siūlo ir mūsų šalies diplomatai Ukrainoje.

Ukrainos valdžia visaip bando palengvinti sąlygas investuotojams. Tačiau jų prisišaukti kol kas beveik nepavyksta.<br>Reuters.
Ukrainos valdžia visaip bando palengvinti sąlygas investuotojams. Tačiau jų prisišaukti kol kas beveik nepavyksta.<br>Reuters.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis („Lietuvos rytas")

Oct 17, 2012, 11:44 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 1:30 AM

1,2 tūkst. fabrikų ir verslo kompanijų. Tiek Ukrainos valdžia leis privatizuoti valstybinių įmonių.

Skelbiama, kad tai bus vienas didžiausių privatizacijos projektų šalies istorijoje, planuojama į biudžetą surinkti 50–70 milijardų grivinų (16,3 milijardo litų).

Investuotojai viliojami ir į anglių kasyklas, alkoholinių gėrimų gamyklas, telecentrus. Privačiam verslui siūlomos beveik visos sporto bazės, baseinai, stadionai, išskyrus nacionalinius sporto centrus.

Ar puls lietuviai į rizikinga laikomą Ukrainą? „Nerekomenduoju čia pulti ko nors pirkti, nes neaišku, kaip bus vėliau su tuo turtu”, – neslėpė Lietuvos komercijos atašė Ukrainoje Rimantas Šėgžda.

Vis dar rizikinga

Pasak jo, šalyje netrūksta istorijų, kai verslas buvo atimtas.

Diplomatas teigė, kad čia vis dar rizikinga investuoti.

„Investuotojai čia labai viliojami, galioja daugybė lengvatų. Tačiau vėliau dažnai susiduriama su bėdomis, gamyklų pirkėjai pradeda ieškoti, kam jas parduoti”, – tvirtino R.Šėgžda.

Jis minėjo kai kurias Lietuvos įmones, kurios investavo į Ukrainos granito karjerus.

„Skaldos jie turi daug, tik nėra kuo jos išvežti – neduoda vagonų. Verslininkai guodžiasi dėl savo investicijų. Ir tai tik vienas pavyzdys”, – atviravo komercijos atašė.

Jis prognozavo, kad į Ukrainos įmones greičiausiai taikysis Rusijos investuotojai.

Nori statyti fabriką

Planų statyti trąšų gamyklą turi Lietuvos įmonė „Arvi”. Tačiau kol kas vyksta projektavimo darbai, kalbama su bankais, ieškoma partnerių.

„Verslo aplinka toje šalyje rizikinga, nors rinka įdomi, neperpildyta. Laukiame, kol pagerės verslo klimatas”, – sakė kompanijos tarptautinių ryšių ir komunikacijos vadovas, buvęs Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Algirdas Kumža.

„Arvi” žvalgosi galimybės investuoti ir į kalakutų fermas, atliekų utilizaciją, taigi į panašią veiklą, kuria verčiasi Lietuvoje.

Nesuviliojo net premjeras

Ukrainos valdžia stengiasi privilioti naujų verslininkų – į bendrovių duris beldžiasi net aukščiausi šalies pareigūnai.

Antai balandį į „Achemos grupės” būstinę Vilniuje užsuko šalyje viešėjęs Ukrainos premjeras Mykola Azarovas. Jis gyrė savo šalies investicijų aplinką, mokesčių bazę ir kvietė lietuvius investuoti.

Koncerno vadovas Arūnas Laurinaitis tąkart diplomatiškai užsiminė, kad svarstys, ar imtis koncerną dominančių verslų Ukrainoje.

Tačiau vakar „Achemos grupė” paskelbė, kad neturės jokių verslo interesų Ukrainoje artimiausius penkerius metus.

Žada lengvatų

Ukrainos valdžia visaip bando palengvinti sąlygas investuotojams. Tačiau jų prisišaukti kol kas beveik nepavyksta.

Kijevas paskelbė apie pelno mokesčio sumažinimą nuo 25 iki 21 proc., o 2014 m. jis jau sieks 16 proc. Pridėtinės vertės mokestį žadama sumažinti nuo 20 iki 17 proc.

Pernai Lietuva Ukrainoje investavo 340,5 mln. litų, užpernai – 336,3 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.