Panamai prireikė euro

Atlanto ir Ramųjį vandenynus jungiančiu kanalu garsi Panama gali tapti šalimi, kurioje įmanoma atsiskaityti trimis valiutomis. Ir tik viena jų – nacionalinė.

R.Martinelli pripažino kanclerei A.Merkel, kad Panamai praverstų euras.<br>AP
R.Martinelli pripažino kanclerei A.Merkel, kad Panamai praverstų euras.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-17 11:06, atnaujinta 2018-03-16 01:33

Panama norėtų įsivesti eurą, kuris šioje šalyje galiotų kartu su jau naudojamu JAV doleriu. Apie tai šios Lotynų Amerikos valstybės prezidentas Ricardo Martinelli užsiminė susitikęs su Vokietijos kanclere Angela Merkel.

Tiesa, jis nepateikė jokio konkretaus plano, kada tai gali būti padaryta. Užtat R.Martinelli negailėjo pagyrų Europos ir Vokietijos ekonomikai ir sakė tikįs, jog euro zonos skolų krizė netrukus baigsis.

Panama šiuo metu yra viena sparčiausiai besivystančių regiono valstybių. Vien praėjusiais metais jos bendrasis vidaus produktas pasistiebė 10,6 procento, daugiausia dėl infrastruktūros projektų, tarp kurių buvo ir žymiojo kanalo gilinimo darbai.

1908 m. atsiskyrusi nuo Kolumbijos Panama įvedė savo valiutą – balboją. Bet netrukus oficialiai imti naudoti JAV dolerių banknotai, o balbojų liko tik monetos.

Jei ši šalis pradėtų naudoti eurą, tai būtų pirmoji ne Europos valstybė, įvedusi Senojo žemyno valiutą.

Šiuo metu euras naudojamas septyniolikoje Europos Sąjungos valstybių iš 27. Be jų, šia valiuta atsiskaitoma ir kai kuriose kitose šalyse – Juodkalnijoje, Monake, Andoroje ir Kosove.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.