Šiaulių valdžia siūlo bibliotekininkams dirbti už dyką

Pinigais besišvaisčiusiems Šiaulių miesto vadovams teks gerokai pasukti galvą, kaip šiais metais išmokėti algas biudžetinių įstaigų darbuotojams.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys ( „Lietuvos rytas“)

2012-10-19 10:32, atnaujinta 2018-03-16 00:25

Per pastarąjį penkmetį į skolas miestą nugramzdinę politikai metų pradžioje įtikinėjo, kad padėtis anaiptol ne beviltiška, o gera.

Tačiau taip tik pateisinta kelių šimtų tūkstančių litų išmoka skandalingai pagarsėjusių pasaulio mėgėjų sporto žaidynių TAFISA organizatoriams.

Dėl tokių mostų labiausiai nukentėjo visos miesto biudžetinės įstaigos. Mokyklos liko be pinigų aplinkai tvarkyti, o daugumai įstaigų nurodyta išsiversti su ketvirtadaliu sumažintu biudžetu.

Apstulbusiems darbuotojams nurodyta ieškoti vidaus rezervų – eiti nemokamų atostogų, savo noru susimažinti kvalifikacinę kategoriją arba dirbti ne visą darbo dieną.

Ketvirtadaliu finansavimas buvo sumažintas ir Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos 56 darbuotojų kolektyvui.

Nors nemokamų atostogų ėjo dauguma darbuotojų, o už atostogaujančio žmogaus pavadavimą išvis nebuvo mokama, pinigų vis tiek pritrūko. Nepadėjo net tai, kad kai kurie darbuotojai nemokamai atostogavo 20–25 dienas.

Bibliotekos direktorei Irenai Žilinskienei teko pripažinti – trūksta 70 tūkstančių litų, o pinigų nėra nei lapkričio, nei gruodžio mėnesio atlyginimams.

Todėl bibliotekininkų profesinė sąjunga kreipėsi į savivaldybės vadovus, kad žmonėms netektų didžiųjų švenčių sutikti prie tuščio stalo.

Politikai pagaliau pripažino, kad padėtis prasta, todėl vėl pasiūlyta taupyti.

Dar prieš porą mėnesių Šiaulių vadovai viešai pūtėsi, kad biudžete yra 6 milijonų litų perteklius, bet pinigai buvo skubiai išsidalinti. Tuomet tikinta, kad pasilikti pinigų nenumatytoms išlaidoms būtų netoliaregiška.

Kelionėms negaili

Kol biudžetininkai prašo išmokėti sumažintas algas, Šiaulių meras Justinas Sartauskas, administracijos direktorius Vladas Damulevičius, tarybos narys Vidmantas Japertas, savivaldybės Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėja Aistė Žalevičienė savaitei išvyko į Kiniją.

Keturių veikėjų kelionė į logistikos parodą kainuos 70 tūkstančių litų. Kas bus pristatyta šioje parodoje – neaišku, nes savivaldybė net nepateikė Transporto investicijų direkcijai Šiaulių viešojo logistikos centro paraiškos. Paskutinė diena tam padaryti buvo liepos 31-oji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.