Prabangaus buto vertę smukdo ir apsileidę kaimynai

Vilniaus senamiestyje ir centre įsikūrusių gyventojų būstas galėtų būti vertas daug daugiau, jeigu šie pasirūpintų smulkmenomis – susitvarkytų laiptines, kiemus ir mašinų aikšteles, įsirengtų įvažiavimo atitvarus ir pasirūpintų gera kaimynyste.

„Sotheby's“ nedomina būstas gyvenamuosiuose rajonuose, tik geriausiose miesto vietose.<br>J. Stacevičius
„Sotheby's“ nedomina būstas gyvenamuosiuose rajonuose, tik geriausiose miesto vietose.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Oct 22, 2012, 9:59 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:39 PM

Prabangus būstas turi būti nepriekaištingas ne tik savo vieta ir itin kokybiška apdaila, bet ir aplinka.

Ryga šią pamoką jau išmoko – čia centre kur kas daugiau prabangaus būsto statuso vertų butų nei Vilniuje. Apie kaimyninės šalies sostinės nekilnojamąjį turtą straipsnius rašo „The New York Times“, „The Herald Tribune“, „Wall Street Journal“.

Tuo įsitikinę „Baltic Sotheby's International Realty“ atstovai, pirmadienį Lietuvoje atidarę kompanijos biurą.

Nuo šiol garsiųjų aukcionų „Sotheby's“ vardas Lietuvoje bus siejamas ne tik su milijonus kainuojančiais meno dirbiniais ir kitomis vertybėmis, bet ir su nekilnojamuoju turtu.

„Sotheby's“ vardas neabejotinai asocijuojasi su prabanga ir iš tiesų kompanija nesiūlys butų gyvenamuosiuose rajonuose ar bendrabučiuose.

Mat vardas įpareigoja laikytis tam tikrų kokybės standartų, kad toks būstas domintų pasaulinius pirkėjus iš 46 šalių.

Kas yra prabangus būstas?

Bet kas yra prabangus būstas pagal „Sotheby's“?

Tai labai gera vieta, labai gera kaimynystė ir labai kokybiškai įrengtas būstas.

„Tai nereiškia, kad užsiimsime tik rūmų ir kitų prabangių namų prekyba. Norime ugdyti rinką, kad žmonės suprastų, kas yra kokybiškas būstas“, - sakė vienas iš „Baltic Sotheby's International Realty“ savininkų Paulius Grebauskas.

Anot jo, tai gali būti ir nedidelis 50 kv. metrų ploto butas senamiestyje, kuris nekainuoja milijonų.

Vis dėlto prabangaus būsto kaina Baltijos šalyse prasideda nuo 7000-8000 tūkst. ir siekia iki 20 tūkst. litų už kvadratinį metrą.

Jeigu būstas labai gerai įrengtas ir kokybiškas, bet turi blogus kaimynus - dėl jų socialinės padėties, dėl netvarkingos laiptinės, - tai jo vertė yra žemesnė. Vilniaus senamiestyje tokių pavyzdžių apstu.

Anot P. Grebausko, kai kur užtektų tik suremontuoti laiptinę ar, gyventojams susitarus, įsirengti kiemo atitvarą, kad automobilių negalėtų statyti svetimi. Tokios santykinai nedidelės investicijos būstą kilstelėtų į aukštesnę kategoriją.

„Ryga šiuo požiūriu gerokai pažengusi – Rygos senamiestyje galite pamatyti tokių būstų, kad sunku patikėti, jog tai yra Baltijos šalis. Vilniuje prabangus būstas vertinamas šiek tiek mažiau“, - aiškino P. Grebauskas.

„Sotheby's“ atstovai prabangiu būstu Vilniuje vadina daugiausia naujos statybos projektus gerose miesto vietose – tokius kaip Gaono namai, Šaltinių namai ar „Mikalojaus žiedas“. Yra ir pavienių prabangių butų gerai sutvarkytuose namuose. 

„Šiandien labai gerose Vilniaus vietose pastatyta daug naujų būstų, bet problema ta, kad statytojai siekė iš kiekvieno sklypo aro išspausti kuo daugiau kvadratinių metrų ploto, o tai nėra kokybės rodiklis. Dabar požiūris keičiasi“, - aiškino „Baltic Sotheby's International Realty“ atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Bružas.

Reklamuos Lietuvą

„Sotheby's“ atėjimas reiškia, kad Lietuvos nekilnojamojo turto rinka pasiekė tą lygį ir tapo matoma pasaulyje. Matome Estijos, Latvijos pavyzdžius, kai tokie tarptautiniai leidiniai, kaip „The New York Times“, rašo straipsnius apie vietines rinkas ir padeda reklamuoti šalį. Tai didelė nauda ir Lietuvai“, - sakė P. Grebauskas.

„Sotheby‘s Realty Baltic“ atstovybės Latvijoje valdybos pirmininkas Vestardas Rozenbergas tikino, kad Rygoje jų kompanija didžiąją dalį prabangaus nekilnojamojo turto parduoda užsieniečiams.

Tai susiję su tuo, kad Rusijos, Baltarusijos, kitų ne ES šalių gyventojams, įsigijusiems nekilnojamojo turto Latvijoje, suteikiama teisė gyventi bet kokioje ES šalyje.

Tikimasi, kad Lietuvoje 80 proc. kompanijos klientų bus vietiniai gyventojai.

„Prabangaus nekilnojamojo turto pirkėjai vadovaujasi emocijomis, finansine nauda ir investicijų grąža – skaičiuojama, kiek galima uždirbti iš tokio būsto nuomos ir kiek per ilgesnį laiką išaugs paties turto vertė“, - aiškino V. Rozenbergas.

Latvijoje „Baltic Sotheby's International Realty“ atstovybė duris atvėrė 2010 m. kovą Rygoje, o vėliau birželį - ir Jūrmaloje. Pernai birželį atstovybė įkurta ir Taline. Lenkijoje kompanija atstovybės iki šiol neturi.

 Nuo aukcionų iki prabangaus NT

„Sotheby‘s“ ženklo istorija prasidėjo dar 1744 m. Didžiojoje Britanijoje. Jis siejamas su vienais seniausių, didžiausių ir garsiausių aukcionų namų pasaulyje.

Ilgametes tradicijas puoselėjančio „Sotheby‘s International Realty“ pradžia siekia 1976 m. Tinklas, savo klientams siūlantis tik itin kokybišką nekilnojamąjį turtą, visame pasaulyje jungia daugiau nei 12 tūkst. prekybos tarpininkų ir vienija apie 625 filialus 46 šalyse bei teritorijose.

Daugiausia biurų kompanija turi JAV. Nemažai biurų veikia Prancūzijoje ir Pietų Afrikos Respublikoje.

Baltijos šalyse šio ženklo agentūras valdo kompanija „Immo Luxury“.

„Baltic Sotheby's International Realty“ duomenimis, Latvijoje prabangūs būstai senamiestyje ir centre kainuoja 2,5-6 tūkst. eurų už kv. m. Dažniausiai parduodamų būstų kaina siekai 150-250 tūkst. eurų už būstą. Jūrmaloje būsto kainos siekia 4,5 tūkst. eurų už kv. m.

Panašios prabangaus būsto kainos ir Talino centre. Jeigu kaina viršija 3,5 tūkst. eurų už kvadratinį metrą, pirkėjai gerokai pasveria kainos, kokybės ir prabangos santykį.

Prabangiuose Talino priemiesčiuose Piritoje ar Kakumae būsto kainos siekia nuo pusės iki milijono eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.