Siūlo buvusios sodybos buvimo faktą nustatyti remiantis archyviniais dokumentais

Siūloma įstatymu pavesti Vyriausybei patvirtinti buvusios sodybos buvimo miško žemėje atstatymo tvarką, faktą, kad konkrečiame žemės sklype buvo sodyba, nustatyti remiantis archyviniais dokumentais.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 22, 2012, 12:40 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:07 PM

Tokį pasiūlymą Miškų įstatymo papildymo projektui Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narė Danutė Bekintienė.

Parlamentarė siūlo taip tobulinti projektą, atsižvelgiant į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliktą antikorupcinį vertinimą ir jame išsakytą nuomonę dėl projektu numatomo teisinio reglamentavimo tobulinimo antikorupciniu požiūriu, siekiant išvengti galimų piktnaudžiavimų bei sąlygų korupcijos pasireiškimui nustatant buvusių sodybų faktą. D. Bekintienė taip pat tikisi, kad taip būtų užtikrintas viešasis interesas ir išvengta sąlygų nepagrįstoms statyboms (vietose, kuriose sodybų nebuvo) miško žemėje.

Seimui siūloma įteisinti, kad „teisę atstatyti neišlikusią sodybą, kurios buvimo faktas nustatomas pagal archyvinius dokumentus, turi tik šios sodybos buvę savininkai ir (ar) jų pirmos, antros ir trečios eilės įpėdiniai, paveldintys pagal įstatymą.“

„Šiuo metu įstatymo projekte neatskleidžiama, kaip ir kokia tvarka būtų nustatomas ar patvirtinamas faktas, kad miško žemėje buvo (šiuo metu neišlikusi) sodyba. Projektu numatomos galimybės atstatyti sodybas buvusiose vietose siejamos su papildomų sąlygų ir procedūrų įvykdymu (pavyzdžiui, būtina nustatyti ar patvirtinti, kad miško žemėje buvo sodyba - t.y. gyvenamosios paskirties pastatas su priklausiniais)“, - sako D. Bekintienė.

ELTA primena, kad spalio 16 d. Seimas po svarstymo pritarė Miškų įstatymo pataisoms, kurias priėmus būtų leista paveldėtojams privačioje miško žemėje atstatyti neišlikusias sodybas.

Už tokį Seimo narės D. Bekintienės pateiktą įstatymo pakeitimo projektą po svarstymo balsavo 46 Seimo nariai, prieš buvo 2, susilaikė 4 parlamentarai.

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Jonas Šimėnas ragino paremti įstatymo pataisą, kuri iš dalies sprendžia Lietuvos piliečių konstitucines teises, kurie turi paveldėjimą, tuo tarpu kitiems, „kurie teisėtai įsigyja, nieko nesprendžia“. Jeigu norime mažinti emigracijos mastą, jo nuomone, reikėtų spręsti šią problemą.

Tuo tarpu Seimo narys socialdemokratas Algirdas Sysas piktinosi, kad siūlomas teisinis reguliavimas padidins tvorų ir privačių valdų skaičių prie vandens telkinių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.