Dvokianti kanalizacija kiemuose - niekieno rūpestis jau dešimtmečius

Sostinės širdyje, Rūdninkų ir Arklių gatvėse, rudenį gausiau lyjant smarvė vis dažniau darosi nepakenčiama. Dvokiantis vanduo kliokia per užsikimšusių nuotekų šulinių viršų, nes jie niekam nepriklauso ir niekas jų neprižiūri keliasdešimt metų. „Kai smirdintis vanduo kieme ima veržtis iš šulinio, atvažiuoja, išsiurbia. Bet tai – viskas. Niekas vamzdžių remontu nė neketina rūpintis”, – atsiduso Rūdninkų gatvės 4-ajame name gyvenantis Karolis Valantavičius.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas, „Lietuvos rytas”

Oct 27, 2012, 12:43 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:18 PM

Kaip ir kur po žeme išsiraizgę neprižiūrimi vamzdynai, kuriems daugiau nei 70 metų, niekas dorai nežino, nes nėra brėžinių. Gali būti, kad jais nuotekos teka iš kelių Rūdninkų, Arklių gatvės namų ir „Lėlės” teatro.

Anot K.Valantavičiaus, karštą vasarą dėl smarvės nė langų neįmanoma atidaryti. O rudenį kiemas apsemiamas smirdinčiu vandeniu.

Prieš 70 metų neperdavė

Rūdninkų, Arklių gatvių gyventojai dėl smarvės jau ne kartą kreipėsi į jų namus administruojančią bendrovę „Senamiesčio ūkis”, bet santechnikai, atidarę ir patikrinę arčiausiai pastatų esančius šulinius, rasdavo juos tvarkingus.

Pagaliau po vieno kreipimosi į administratorių nustatyta, kad smarvė sklinda ne iš nuotekų vamzdžių, o iš kur kas toliau esančių trasų.

Įmonė „Senamiesčio ūkis” už remontą pareikalavo 108 tūkst. litų. Žmonės suprato, kad namų administratorius siekia pasipinigauti, ir kreipėsi į savivaldybę.

Pastaroji paaiškino, kad statytojas įrengtus namo kiemo nuotekų tinklus turėjo perduoti bendrovei „Vilniaus vandenys”. Šie tinklai nebuvo perduoti, todėl „Vilniaus vandenims” nuosavybės teise nepriklauso ir įmonė neturi galimybės planuoti lėšų šiems nuotekų tinklams remontuoti. Vamzdžiai po žeme nepriklauso ir savivaldybei.

Tačiau valdininkai užmiršo, kad nuotekų vamzdynai senamiestyje įrengti dar iki 1940 metų, kai nebuvo jokių „Vilniaus vandenų”.

Savivaldybė priėmė saliamonišką sprendimą.

Jeigu nėra vamzdynų šeimininko, mokestis už jų remontą paskirstomas naudotojams.

Niekas nenori kišti nagų

Niekas nenori tapti nuotekų vamzdžių šeimininku, nes jų būklė senamiestyje pasibaisėtina.

Nuotekų tinklo šuliniai statyti iki 1940 metų, šulinių sienos sumūrytos iš raudonų molio plytų, kurios dėl laiko, mechaninio ir klimato poveikio suiro.

Plytų nuolaužos pateko į šulinius, juose prisirinko dumblo, teršalų, kurie vis užkemša vamzdyną. Dėl to miesto savivaldybė šulinius pripažino esančius avarinės būklės.

Maža to. Rūdninkų gatvės 4ojo namo kieme vamzdynas įlūžęs dėl to, kad netinkamai sujungtas. Ten vamzdžiai sujungti per daug stačiu kampu, nepanaudojus sujungimo vietoje šulinio. Nustatyta, kad trasos lūžių vietose nuotekos iš viso neprateka.

Įgriso graikų diplomatams

Atlikti televizinę apžiūrą ir išplauti vamzdžius bendrovės „Vidurys” ir „Grinda” vis dėlto mėgino.

Tačiau už vasario ir balandžio mėnesiais atliktus kiemo nuotekų tinklų valymo darbus „Senamiesčio ūkis” mokesčius paskirstė gyventojams.

Rūdninkų gatvėje įsikūrusi Graikijos ambasada, nebeapsikentusi smarvės, birželį sumokėjo už vamzdynų, kuriais ir pati naudojasi, valymą. Prie to prisidėjo ir smarvės įkaite tapusi parduotuvė „Hugo Boss”.

Laukia ilgos procedūros

Nors savivaldybė šį rudenį pagaliau pradėjo nuotekų tinklų pripažinimo bešeimininkiais procedūras, bet ir vėl kilo gyventojų pasipiktinimas.

Mat valdininkai paskelbė, kad vamzdžiais, kurie niekam nepriklauso, naudojasi tik Rūdninkų gatvės 4-asis namas, nepaminėdama dar kelių šios ir Arklių gatvės pastatų.

Valdininkai nenudžiugino gyventojų, pripažinę, kad biurokratinės procedūros užtruks daugiau nei dvejus metus.

Savivaldybės Aplinkos ir energetikos departamento vyriausioji specialistė Nijolė Bumbulienė patvirtino, jog neužteks tris kartus paskelbti apie bešeimininkį turtą, tikintis, kad šeimininkas atsilieps. Vien ši procedūra turi trukti ne mažiau kaip devynis mėnesius.

Po to teks kreiptis į teismą, o vėliau prasidės vamzdynų perdavimo procedūros.

Be to, dar reikės ir inventorinę bylą parengti.

„Ne mes sugalvojome šitokias procedūras, kurios trunka tikrai ilgai”, – sakė N.Bumbulienė.

Pilies gatvėje – avarija

Vilniuje yra daugybė vandentiekio ir nuotekų vamzdžių, kurie niekam nepriklauso.

Kuo tai gali grėsti, vasarą įsitikino vieno Pilies gatvės namo gyventojai. Išvydę iš po žemių besiveržiantį fontaną, gyventojai puolė skambinti „Vilniaus vandenims”.

Vandens tiekėjai pareiškė, kad šis vamzdis jiems nepriklauso, ir patarė kreiptis į „Senamiesčio ūkį”.

Dvi paras tryškęs vanduo pasiglemžė dalį žemės, atsirado įgriuva. Nesulaukę jokios pagalbos gyventojai kreipėsi į savivaldybę.

Ir čia jie išgirdo, kad trūkęs vamzdis tikriausiai neturi jokio šeimininko.

Atkaklūs gyventojai privertė likviduoti avariją, bet liūdnai svarstė, kad turi nutikti katastrofa, kad valdžia pradėtų svarstyti, ką daryti.

Truks dvejus metus

Savivaldybė tik prieš mėnesį pradėjo nuotekų tinklų pripažinimo bešeimininkiais procedūras, kurios užtruks dvejus metus. Neaišku, kam priklauso vamzdžiai prie šių pastatų:

Rūdninkų g. 4;

Darbininkų g. 8;

A.Mickevičiaus g. 8, 10, 12, 14;

Savanorių pr. 153;

A.Smetonos g. 6;

A.Jakšto g. 3;

Liepkalnio g. 67, 71-83;

J.Biliūno g., Lazdynų Pelėdos g.;

Žirgo g. 52-62;

Bukčių g. 42;

Alytaus g.;

Laisvės pr. 64-74;

Antakalnio g. 16, 18, 18A, 18B, 18C;

S.Stanevičiaus g. 42.

Iki lapkričio vidurio lauks savininkų

Yra vandentiekio tinklų, apie kurių šeimininkus savivaldybė neturi duomenų. Valdžia iki lapkričio 12-osios prašo atsiliepti šių vamzdžių savininkus:

Savanorių pr. 123;

Šilo g. 52-66;

Šarkų g., Žiogų g., Markučių g., Gražinos g.;

Bukčių g. 42;

Vismaliukų g. 26;

Keramikų g. 1, 3, 10, 12, 16-30;

Lizdeikos g. 25-29, 37;

Rulikiškių g. 44, 46;

Svajonių g. 30, 32, 36;

Tverečiaus g. 20;

Kibirkšties g. 1-7;

Juodšilių g. 22A, 26A, 28;

Agrastų g. 4-8;

Šeškinės g. 30;

Žirgo g. 53, 55.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.