Šildymo sezono baubas - apleisti butai

Nešyla radiatoriai, viršutinio aukšto gyventojai – išvykę, tarnybos lūkuriuoja, kol jie atsiras. Kas turėtų ieškoti kaimynų? Su šia problema kasmet susiduria ne vieno daugiabučio gyventojai. Nors šildymo sezonas prasidėjo, Garliavoje (Kauno r.) gyvenanti Dovilė Singh savo namuose priversta kęsti šaltį. Dėl to jauna moteris labai jaudinasi: ji netrukus turės gimdyti.

Kaimynų apleisti butai kelia siaubą likusiems daugiabučių gyventojams.<br>V. Ščiavinskas
Kaimynų apleisti butai kelia siaubą likusiems daugiabučių gyventojams.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Masiokaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 28, 2012, 7:33 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:05 PM

S. Lozoraičio gatvės 9-ajame daugiabutyje neišleistas iš vamzdynų oras šalčio ir drėgmės įkaitais pavertė visų prie to paties stovo prijungtų butų gyventojus. Tačiau meistrai negali patekti į butą viršutiniame aukšte.

Kasmet su tokia problema Kaune susiduria kelios dešimtys butų daugiabučiuose namuose. Nerimaujama, kad nemažėjant emigracijos mastui problema, kaip patekti į butą, kurio savininkai išvykę, aštrės.

Kas turi ieškoti pradingėlių?

Jau kelios dienos, kai nedidelis garliaviškės D. Singh butas turėtų šilti. Tačiau administruojančios įmonės darbuotojus dėl nešylančių radiatorių išsikvietusi moteris teigė pagalbos nesulaukusi ir dar buvusi aprėkta. Esą meistrai negali patekti į butą, tad pati gyventoja ir turinti jų ieškoti.

Bet naujai atsikrausčiusi į butą antrame aukšte šeima nenori sukti galvos dėl nepažįstamų penktojo aukšto gyventojų. Jauna moteris gyvena kitais rūpesčiais: augina mažą vaiką, netrukus turėtų susilaukti dvynių.

Ji įsitikinusi, kad pastato šildymas, prieiga prie šilumos prietaisų, buto savininkų paieška – administruojančios įmonės darbas.

Meistrai jaučiasi bejėgiai

„Tokia pati problema buvo ir pernai, tada orą iš vamzdynų išleido rūsyje. Kodėl to padaryti negalima šiemet? Galų gale šildymo sezonas ateina kasmet – ar nebuvo galima gyventojų susirasti iš anksto?“ – piktinosi pašnekovė.

Jai apmaudu ir dėl to, kad gyvenant šaltame būste vis tiek teks mokėti sąskaitas už šildymą.

Tuo tarpu būsto priežiūros bendrovės atstovai tikino darantys, ką gali.

„Viršutinių aukštų gyventojai nuolat išvyksta niekam nepalikę raktų. Į skambučius neatsako. Negalime įeiti į butus. Išleisti vamzdyne susidariusio oro burbulo rūsyje nepavyko. Jaučiamės bejėgiai“, – pripažino pastatą administruojančio Komunalinių paslaugų centro darbuotoja.

Per vieną dieną šiame centre užregistruoti net 4 skundai dėl nešylančių butų. Dėl šios problemos komunalininkai jau kreipėsi į Garliavos seniūniją. Bet ir ši ne kažin kuo gali padėti: būstai S. Lozoraičio gatvėje 9 – ne socialiniai, o privatizuoti.

Vargsta ir tvarkingi namai

Buvęs bendrabutis – vienas probleminių Garliavos namų, čia nemažai sunkiai besiverčiančių, girtaujančių. Kai kurie butai išnuomoti, nuomininkų ir savininkų nuolat nepavyksta rasti.

Tad administratoriai dažnai gyventojų prašo, kad šie bent užsirašytų kaimynų telefonų numerius. Ir tai ne visada gelbsti. Atsiliepęs pašnekovas tik atkerta, kad jam nešalta, ir meta ragelį.

Butų savininkų pirmosiomis šildymo sezono dienomis kasmet ieškoma ir daugelyje tvarkingų Kauno daugiabučių. Ir juose kaimynams bei šiluminininkams sukelia rūpesčių išvykę svetur dirbti ar gyvenantys kitame būste, nepalikę kontaktų gyventojai.

Vis dėlto pirmąją savaitę, kai į miesto daugiabučius plūstelėjo šiluma, Kaune užfiksuoti tik pavieniai atvejai, kada nepavyko patekti į butus išleisti oro iš šilumos vamzdynų. Tačiau iki lapkričio pradžios mieste tokių atvejų pasitaiko ir keliolika, ir keliasdešimt.

Laušis tik kraštutiniu atveju

Per rūsio sistemą išleisti orą iš šilumos vamzdyno – sudėtinga, brangi ir mažiausiai pusdienį trunkanti procedūra. Tokios išeities griebiamasi tik kraštutiniu atveju, tad šilumos sistemų prižiūrėtojai dažniausiai linkę luktelėti, kol namo atstovai gyventoją suras.

Dažniausiai taip ir įvyksta: turintis tuščio buto raktus asmuo surandamas, kai užsuka paimti mokesčių kvitų ir pastebi skelbimą laiptinėje.

Tačiau vienos daugiabučius administruojančios įmonės direktoriaus pavaduotojas Donatas Jankevičius prisimena atvejį, kai vamzdyne įvykus avarijai teko kreiptis į teismą leidimo išlaužti buto duris, antraip visas daugiabutis būtų likęs be vandens.

Leidimas gautas po mėnesio. Buvo pasamdyta įmonė, kuri stebint antstoliams atrakino buto duris ir, meistrams sutvarkius gedimą, jas vėl užrakino.

Pasigendama geranoriškumo

„Keista, kai tiek metų vieni šalia kitų gyvenantys žmonės nebendrauja, nežino vieni kitų telefono numerių. Juk maža kas gali įvykti.

Šiaip butai juk likimo valiai nepaliekami – savininkui išvykus kažkas turi raktus, moka mokesčius. Šio asmens kontaktus būtina palikti kaimynams“, – kalbėjo būstą prižiūrinčios įmonės atstovas.

Neretai būtent kaimynų budrumas padeda išvengti visam namui gresiančios avarijos. Štai šalčiausią praėjusios žiemos savaitę įmonės atstovai, gavę pranešimą iš daugiabučio Eigulių seniūnijoje, su specialia technika vyko iš išorės uždaryti išvykusių šeimininkų bute palikto praviro lango.

Rasti turi valdytojas

Savivaldybės Energetikos skyriaus specialistai tikina, kad su būsto priežiūra susiję teisės aktai ieškoti buto savininko įpareigoja ne kaimynus, o namo valdytoją – bendrijos pirmininką arba administruojančios įmonės atstovą.

Gerai besitvarkančiuose namuose iš anksto iškabinami pranešimai apie šildymo sezono pradžią ir su ja susijusius darbus name, gyventojai prašomi nurodytu laiku būti namuose.

Jei nėra kas įleidžia į butą, būtent namo valdytojui tenka visais įmanomais būdais informuoti išvykusį buto savininką, kad buto duris atrakintų bent kuris nors iš jo artimųjų.

Žinoma, ir savininkai turėtų elgtis civilizuotai – išvykdami iš namų palikti įgalioto asmens kontaktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.