Turtingiausi diktatoriai ir jų kruvinų pinigų kalnai

Kai vienas žmogus valdo turtingą šalį, kurioje netrūksta naftos ir kitų naudingų išteklių, jam kyla nedidelė dilema. Kaip elgtis su šalies biudžetu – stengtis, kad jo vadovaujamiems žmonėms būtų gera gyventi, ar susigrobti viską sau? Šalyse, kur viešpatauja nekontroliuojamos diktatūros, atsakymas aiškus. Tiek diktatorių, tiek jų artimųjų sąskaitose netrūksta apvalių sumelių, apie jas dažniausiai sužinoma tik nuvertus valdžią ir įšaldžius jos sąskaitas.

Kai buvusio Libijos lyderio Muammaro Gaddafi ir jo šeimos turtai buvo įšaldyti 2011 metų pavasarį, paaiškėję skaičiai pribloškė net visko mačiusius analitikus.<br>AP
Kai buvusio Libijos lyderio Muammaro Gaddafi ir jo šeimos turtai buvo įšaldyti 2011 metų pavasarį, paaiškėję skaičiai pribloškė net visko mačiusius analitikus.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2012, 10:47 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 7:12 PM

Portalas businessinsider.com parengė turtingiausių pasaulio diktatorių sąrašą, kurie turtus susikrovė terorizuodami savo pačių valdomus gyventojus, plėšdami ir pardavinėdami vertingiausius savo šalies išteklius – vien tam, kad galėtų važinėti prabangiais automobiliais ir skraidyti privačiais lėktuvais. Dažniausiai savo pinigus jie laiko užsienio bankuose, kad perversmo atveju sotų gyvenimą galėtų pradėti kitoje šalyje. Žinoma, tokie planai ne visada išdega ir tuomet pasaulis sužino apie neįtikėtinus diktatorių turtus.

Muammaras Gaddafi. Kai buvusio Libijos lyderio Muammaro Gaddafi ir jo šeimos turtai buvo įšaldyti 2011 metų pavasarį, paaiškėję skaičiai pribloškė net visko mačiusius analitikus. JAV buvo susektas 30 mlrd. dolerių siekiantis diktatoriaus šeimos turtas. Kanadoje buvo įšaldyti 2,4 mlrd. JAV dolerių, Austrijoje – 1,7 mlrd. JAV dolerių. Kukliausi diktatoriaus turtai buvo rasti Didžiojoje Britanijoje – „tik“ 1 milijardas JAV dolerių. Manoma, kad atskleisti skaičiai – tik ledkalnio viršūnė. Per savo 42 valdymo metus Muammaras Gaddafi susigrobė maždaug 75-80 mlrd. JAV dolerių.

Basharas al Assadas. Sirijos prezidentas pasistengė, kad šalies valdžioje būtų tik jo šeimos nariai, ir nepagailėjo jiems dosnių premijų. Laikraštis „The Guardian“ praneša, kad pačiam B. al Assadui priklauso apie 1,5 mlrd. dolerių greitai realizuojamo turto, tačiau jis nublanksta prieš jo šeimos turtą Sirijoje – maždaug 122 mlrd. JAV dolerių. Milijonus diktatoriaus šeimai sunešė valdomi milžiniški žemės plotai, licencijos ir energetikos ūkis. Pranešama, kad B. al Assadas labai atsargiai prižiūri, kam galima patikėti valdyti turtus – juos gauna tik artimiausi šeimos nariai.

Hosni Mubarakas. Kol Egipto gyventojai skurdo, jų prezidentas 30 metų sėdėjo ant aukso krūvos. Per 30 metų valdymo diktatorius susigrobė maždaug 70 mlrd. JAV dolerių turto, kurį pasidalijo su šeima (daugiausia su sūnumis). Mubarakų šeima buvo pagarsėjusi kaip gyvenanti itin išlaidžiai – daugelis šeimos narių turėjo po privatų lėktuvą ir gyveno rūmuose.

Ali Abdullah Salehas. Buvęs Jemeno prezidentas, kuris nuo valdžios nusišalino savo noru. Nors, kaip ir Egipto prezidentas, A. Salehas šalį valdė apie 30 metų, jis sugebėjo susigrobti perpus mažiau turto – „apgailėtinus“ 32 mlrd. JAV dolerių. 

Zine'as el Abidine'as. Buvęs Tuniso prezidentas, kuris šiuo metu nuteistas 35 metams kalėjimo, per savo valdymo laikotarpį sukaupė maždaug 7 mlrd. JAV dolerių turto. Beje, šį diktatorių neblogai „apiplėšė“ jo paties žmona – palikdama jį moteris su savimi išsivežė aukso už maždaug 37 mln. JAV dolerių.

Robertas Mugabė. Zimbabvės vadovas kažkada klestėjusią šalį pavertė savo smėlio dėže, kurioje gali daryti ką nori – pavyzdžiui, nužudyti politinius oponentus ir susigrobti jų turtą. Manoma, kad jo turtai gali siekti 10 mlrd. JAV dolerių. Didžiąją turto dalį diktatorius gauna iš šalyje esančių deimantų kasyklų.

Nguema Mbasogo, Pusiaujo Gvinėjos vadovas, jau metų metus turtus kraunasi pardavinėdamas šalyje išgaunamą naftą. Manoma, kad diktatorius turi maždaug 1 mlrd. JAV dolerių turto. Tuo tarpu jo šalies gyventojai vidutiniškai turi išsiversti su vienu doleriu per dieną. Diktatoriaus sūnus gyvena 35 mln. JAV dolerių vertės viloje Malibu ir turi tris prabangius automobilius „Buggati Veyron“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.