Medinio dangoraižio gyventojai sutaupys tūkstantį litų per metus

Austrijos Dornbirno gyventojai gali didžiuotis nauja miesto įžymybe: neseniai iš klijuotų rąstų čia pastatytas dangoraižis „Lifecycle Tower”.

Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Oct 31, 2012, 12:41 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:34 PM

30 aukštų namas pastatytas naudojant tik aplinką tausojančias technologijas. Dangoraižis surinktas iš modulių – betono plokščių ir medinių sijų, dengtų metalu. Taip statant sutaupoma ne tik tradicinių statybinių medžiagų, bet ir laiko.

Dangoraižis turi ypatingas vandentiekio ir kanalizacijos sistemas, kurios labai sumažina šildymo išlaidas ir garantuoja racionalų vandens panaudojimą, o saulės kolektoriai, pasak „The Daily Mail”, mažina elektros energijos išlaidas. Pastate įdiegta ir sistema, kuri patalpose automatiškai sureguliuoja tinkamą temperatūrą.

Šiemet ir Australijoje išaugo dešimties aukštų pastatas iš klijuotų rąstų. Kaip rašo žurnalas „Architecture And Desing”, Melburne medinis dangoraižis, pavadintas „Forte”, yra 32 metrų aukščio, jame įrengti 23 butai.

Medžiaga, iš kurios jis pastatytas, – natūrali, ekologiškai švari mediena, kuri savo tvarumu ir stiprumu nenusileidžia betonui ir plienui. „Forte” yra pirmasis gyvenamasis pastatas Australijoje, kurio statybai panaudoti rąstai.

Medinis dangoraižis anglies dvideginio į aplinką išskiria net 1400 tonų (tokį kiekį CO2 paprastai išskiria 345 automobiliai) mažiau nei aplinkiniai daugiabučiai.

Be to, medinės plokštės gerina šiluminę pastato charakteristiką, todėl elektros ir vandens šio namo gyventojai sunaudos net 25 procentais mažiau nei gyvenantys įprastuose namuose.

„GreenPress” apskaičiavo, kad taip butų šeimininkai sutaupys maždaug po 1000 litų per metus. „Forte” name butų kainos prasideda nuo milijono litų.

Iki šiol aukščiausiu mediniu gyvenamuoju pastatu pasaulyje buvo laikomas 2008-aisiais architekto Murray Grove’o Londone suprojektuotas devynaukštis „Stadhaus”.

Tačiau šiuolaikinėms statyboms taikomos itin griežtos taisyklės, tad vargu ar medinį daugiaaukštį šiandien galime pavadinti moderniu.

Pavyzdžiui, Kanadoje leidžiama statyti ne aukštesnius kaip šešių aukštų medinius pastatus, Jungtinėse Valstijose ir Kinijoje – ne aukštesnius kaip penkių, o Rusijoje – keturių aukštų.

2009 metais Archangelske buvo nugriautas 13 aukštų medinis namas, mat buvo nuspręsta, kad jis kelia grėsmę šalia stovintiems namams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.