Gėlėmis prekiavo pigiau nei pernai

Į šalies gėlininkų, auginančių daugiausia chrizantemų, penketuką patenkantis Vladas Karpavičius žmones bando pratinti prie naujų šių gėlių veislių. Kaunietis negaili patarimų, kaip chrizantemas auginti.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė, („Laikinoji sostinė“)

2012-11-04 00:01, atnaujinta 2018-03-15 17:11

Kauno rajone, 30 hektarų šiltnamyje ir dar 40 hektarų V.Karpavičiaus prižiūrimame lauke, artėjant Vėlinėms buvo išauginta apie 100 tūkstančių chrizantemų kelmų. Kapinių gėlėmis laikomi žiedai išvežioti po visą Lietuvą.

„Šiemet chrizantemas pardavėme 15 procentų pigiau nei pernai. Tačiau pastebėjome, kad žmonės finansiškai tampa pajėgesni, perka daugiau gėlių. Gaila, kad lietuviai dar konservatyvūs“, – apgailestavo gėlininkas.

Dirbtinai sutrumpina dieną

V.Karpavičiaus šiltnamyje ir greta jo esančiuose laukuose šį rudenį pražydinta 100 tūkstančių chrizantemų kelmų. Didžioji jų dalis išparduota urmu.

Tie, kas gėles šį rudenį pirko turguose ir kitose populiariose gėlių prekybos vietose, greičiausiai įsigijo lietuviškų chrizantemų.

„Lietuviai moka auginti šias gėles. Jas žydinti pradeda jau rugpjūčio viduryje“, – pasakojo gėlininkas.

Kauniečio šiltnamiai įrengti taip, kad juos būtų galima uždengti nuo saulės spindulių. Dirbtinai sutrumpinus dieną, chrizantemos apgaunamos, todėl pražysta anksčiau, nei paprastai išskleidžia žiedus gamtoje.

Kauniečiai perka baltažiedes

V.Karpavičiaus teigimu, kauniečiai ir Šiaulių regiono žmonės kapus dažniausiai puošia baltomis arba gelsvomis chrizantemomis.

Vilniuje ir Klaipėdos krašte, kur įsikūrę įvairesnių tautybių žmonės, esą dažniau renkamasi spalvingas chrizantemas.

V.Karpavičius keletą metų lietuviams stengiasi pasiūlyti naujų, Europoje madingų, o pas mus dar nematytų šių rudeninių gėlių.

Įdomiai atrodo viename vazone žydinčios 5 – 7 spalvų chrizantemos. Yra ir subtilių spalvų astras primenančių veislių.

Naujausias eksperimentas – į vazoną neįprastai susodintos chrizantemos. Daigai į žemę subedami ne tik iš viršaus, bet ir į pradurtus vazono šonus. Gėlėms augant, susiformuoja apvalus kupstas.

„Sakoma, kad kvailiai juokiasi iš mados, o paskui ja seka. Naujovės nuostolingos, bet tikiu, kad pamažu lietuvių konservatyvumą įveikti galima“, – kalbėjo gėlininkas.

Kenkia lietus ir šaltis

Vyras atskleidė ir chrizantemų ištvermės subtilybes.

„Netikėkite, kai gėlių pardavėjai tikina, kad prasiskleidę žiedai ir paragavę šalčių džiugins ilgai“, – neslėpė V.Karpavičius.

Kol chrizantemos dar neišskleidusios pumpurų, jos išgyvena, net jei kelias naktis spaudžia šaltis.

Tik reikia nugnybti apšalusius pumpurus. Dienomis likusieji žiedai toliau skleisis.

Pražydusioms gėlėms nekenkia tik trumpalaikis kelių laipsnių šaltukas. Jei šąla stipriau ir kelias naktis iš eilės, žiedai nukenčia.

Labai kenkia chrizantemų grožiui ir nuolatinis lietus.

Gėlių darželių mada – gaji

Gėlininkas pasakojo, kad jo pažįstami dažnai apžiūri, kokiomis gėlėmis jis puošia savo artimųjų kapus.

Neretai išgirsta nuostabą, kad sodina keistas, neįprastas, daugeliui negražias chrizantemas. Lietuviai taip pat linkę stebėtis, kad gėlininkas neapželdina kapų.

„Gal kenkiu pats sau, bet meluoti nenoriu. Pas mus vis dar gaji tradicija kapus puoselėti lyg darželius. Gėlės – tai pagarba išėjusiems artimiesiems, tačiau glėbių jų merkti ar sodinti neverta. Geriau ant kapo uždegti daugiau žvakių, artimiesiems skirti savo mintis“, – sakė V.Karpavičius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.