Geriausia architektūra Lietuvoje - šiuolaikiška ir provokuojanti

Geriausi Lietuvos architektai išsidalijo „Metrą“. Pirmoji atkūrus nepriklausomybę šiuolaikiškai sukurta ir pastatyta Balsių mokykla, Saulėtekio studentų miestelio deimantas - naujoji Vilniaus universiteto biblioteka, lakoniškas Zaraso ežero apžvalgos ratas, poilsiavietė - jėgos aitvarų mėgėjų rojus iš konteinerių Svencelėje ir provokuojantis surūdijusio konteinerio forma žaidžiantis namas Kaune, Braškių gatvėje. Tai geriausi pastarųjų dvejų metų architektų kūriniai Lietuvoje.  

O kur langai? Toks pirmas klausimas kyla žvelgiant į surūdijusias metalines namo sienas. Jos slepia neabejotinai vieną ekstravagantiškiausių individualių namų Lietuvoje – drąsaus architekto kūrinį drąsiai šeimai, vertinančiai išskirtinį būstą.<br>G. Česonis
O kur langai? Toks pirmas klausimas kyla žvelgiant į surūdijusias metalines namo sienas. Jos slepia neabejotinai vieną ekstravagantiškiausių individualių namų Lietuvoje – drąsaus architekto kūrinį drąsiai šeimai, vertinančiai išskirtinį būstą.<br>G. Česonis
Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Nov 8, 2012, 3:55 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:05 PM

Jų kūrėjai apdovanoti tradicinėmis „1/5 metro“ skulptūrėlėmis. 

Lietuvos architektų sąjunga jau penktą kartą pristatė tradicinę parodą „Žvilgsnis į save“, kurioje pristatomi įdomiausi per pastaruosius dvejus metus sukurti ir realizuoti mišrios paskirties, visuomeninių, administracinių, komercinių pastatų, daugiabučių ir individualių namų, visuomeninių erdvių, urbanistiniai projektai bei koncepcijos.

Kitas žvilgsnis į architektūrą

Vilniuje praėjusių metų rugsėjį atidaryta nauja mokykla tapo didžiuliu įvykiu visai Lietuvai. Tai pirmasis statinys, bent kiek atspindintis naujausias ugdymo tendencijas Vakarų Europoje. 

Atvira, šviesi, moderni, atsikračiusi ilgų tamsių koridorių, niūrių spalvų ir medžiagų Balsių pagrindinė mokykla atskleidė, kaip turėtų atrodyti naujos ugdymo įstaigos, jeigu tik jų Lietuvoje dar atsiras. Mokyklos architektas Sigitas Kuncevičius projektą kūrė kartu su Loreta Kuncevičiene, Martynu Dagiu, Žygimantu Gudeliu ir Aiste Kuncevičiūte.

Kaip turi atrodyti šiuolaikiška biblioteka? Ar tai galėtų būti Saulėtekio studentų miestelyje iškilęs vienas moderniausių ir įdomiausių pastatų Vilniuje, savo provokuojančia išraiška prilygstantis Zahos Hadid projektuotam Guggenheimo muziejui?

Skirtumas tik toks, kad Z. Hadid projektas liko popieriuje, o „Paleko ARCHstudijos“ suprojektuota Vilniaus universiteto biblioteka – VU Mokslinės komunikacijos ir informacijos centras jau pabaigtas statyti. Akį traukiantis netikėtų plastiškų formų, trijų tūrių pastatas, įsispraudęs šalia pušyno, – lyg kontrastas seniesiems sovietmečiu statytiems universiteto korpusams.  

Vaizdingomis miesto apylinkėmis galima grožėtis vaikščiojant įspūdingu virš Zaraso ežero pakrantės pastatytu apžvalgos taku. Toks statinys Lietuvoje – pirmasis. Jį kūrė Šarūno Kiaunės projektavimo studija. 

Siauras skvero sklypas yra tarp pagrindinio įvažiavimo į miestą ir ežero pakrantės. Tai vieta, nuo kurios atsiveria puiki apylinkių panorama. Šalia skvero yra miesto muziejus ir biblioteka. Skvere sumanyta įrengti apžvalgos ratą, nuo kurio atsivertų įspūdingi vaizdai į ežerą. 17 m aukščio „X“ principu sukryžiuotų kolonų laikomas 34 m skersmens apžvalgos ratas „pakibęs“ ant šlaito taip, kad ne tik atveria vaizdus, bet ir besileisdamas žemyn apjungia viršutinę skvero dalį su ežero pakrante.

Konteinerių gyvenvietė su gatvėmis, kavine, parduotuvėmis ir net mokykla. Sunku patikėti, kad tai pagaliau vyksta ir Lietuvoje, prie Kuršių marių, Svencelėje.

Andrė Baldišiūtė, Ignas Uogintas, Algimantas Neniškis, Lukas Rekevičius ir Milda Rekevičienė – kartu su projekto plėtotojais bendrove „Svencelės sala“ ėmėsi netradicinės Lietuvoje idėjos.  

Neįprastoje gyvenvietėje – 33 konteineriai, iš jų - 23 gyvenamieji. Vienu metu čia gali apsistoti apie 100 žmonių. Prabangos nereikėtų tikėtis, konteineriai yra konteineriai, iš vidaus apkalti medžio drožlių plokštėmis.Tačiau šie laikinieji būstai yra apšiltinti, juose stovi patogios lovos, sofos, kiti baldai ir, be abejo, yra stiklinės durys į terasą, iš kurios galima grožėtis mariomis ir padange, kurią raižo aitvarai.

O kur langai? Toks pirmas klausimas kyla žvelgiant į surūdijusias metalines namo sienas. Jos slepia neabejotinai vieną ekstravagantiškiausių individualių namų Lietuvoje – drąsaus architekto kūrinį drąsiai šeimai, vertinančiai išskirtinį būstą.

Pastato architektas Gintautas Natkevičius, projektą kūręs kartu su Mantu Mickevičiumi, aiškino, kad idėją diktavo sklypo forma ir apylinkės.

Pastato vaizdas iš paukščio skrydžio ar vidinio kiemo atima žadą – iš serijos „aš taip nesugalvočiau“. Ne kiekvienas architektas pasiūlytų tokį sprendimą unikaliai vietai.  

Architektas šiai vietai suprojektavo U formos namą – išorinės jo sienos yra kone aklinos – nei aplinkinių namų gyventojams nėra reikalo stebėti šio namo šeimininkų gyvenimo, nei namo šeimininkams dairytis į apsileidusius kaimynus. Užtat visas raidės U formos pastato vidus – vienas didelis langas.  

Rinko tarptautinė komisija

Penki konkurso nugalėtojai apdovanoti Nacionalinėje dailės galerijoje.

Geriausius darbus rinko tarptautinė žiuri, sudaryta iš profesionalių architektų ir architektūros kritikų.

Prieš nuspręsdami, kurių projektų autorius apdovanoti tradiciniais prizais – skulptūrėlėmis „1/5 Metro“, architektai Svenas Feldingas (Danija), Emilis Urbelis (Estija) ir Ingurdas Lazdinšas (Latvija) aplankė ir realybėje apžiūrėjo naujausius realizuotus Lietuvos architektų kūrinius.

Virtualioje parodoje www.lietuvosarchitektura.lt galima apžiūrėti apie 200 Lietuvos architektų pateiktų projektų (įgyvendintų ir dar nerealizuotų), sukurtų 2010-2012 metais.

Apie 80 projektų įtraukti į parodos katalogą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.