Dėl menkų mokesčių - priekaištai užsienio verslo gigantams

Mokesčių jūs neslepiate, tačiau elgiatės nesąžiningai. Tokie kaltinimai tarptautinėms kompanijoms skambėjo Didžiosios Britanijos parlamente.

Tarp kaltinamųjų – kavinių tinklas „Starbucks”.<br>LR nuotr.
Tarp kaltinamųjų – kavinių tinklas „Starbucks”.<br>LR nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 14, 2012, 2:02 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:06 AM

Britų parlamentarai ryžosi panagrinėti, kodėl jų šalyje veikiančios JAV bendrovės „Starbucks”, „Google” ar „Amazon” sumoka tiek mažai mokesčių.

Tyrimas atskleidė, jog amerikiečiai britų įstatymų nepažeidė. Bet politikai įsitikinę, kad šių bendrovių veiklos schemos – ciniškos ir nesąžiningos.

Skandalas kilo tuomet, kai kavinių tinklo „Starbucks” vadovybė su Olandijos, kurioje įsikūrusi jos Europos atstovybė, mokesčių inspekcija sudarė sutartį dėl mokesčių lengvatų suteikimo.

Britų parlamentarai įsitikinę, kad ši įmonė daugiausia pajamų gauna būtent Britanijoje, bet mokesčius kažkodėl moka olandams.

Britanijoje „Starbucks” turi net 6500 darbuotojų, o Nyderlanduose – vos 220. Salyne veikiančios kavinės ataskaitose paprastai nurodo patirtus nuostolius, bet reguliariai moka milžiniškas sumas už intelektinę nuosavybę ir paskolas tiesiai į kompanijos būstinę JAV arba atstovybes Olandijoje bei Šveicarijoje.

Panašiai elgiasi ir interneto prekybos milžinė „Amazon”, Britanijoje turinti daugybę sandėlių ir 15 tūkst. darbuotojų, bet visus sandorius vykdanti per atstovybę Liuksemburge.

„Visas jūsų verslas vykdomas čia, tačiau mokesčių mūsų valstybei nemokate. Tai mus stebina. Nesakome, kad jūs pažeidžiate įstatymus, tik kaltiname jus etikos stoka”, – verslininkams į akis rėžė britų parlamento Biudžeto komiteto pirmininkė Margaret Hodge.

Parlamentaras Charlie Elphicke apskaičiavo, jog praėjusiais metais vien „Google” jo šalyje uždirbo 2,5 milijardo svarų sterlingų (10,8 mlrd. litų), bet mokesčių sumokėjo tik 3,4 mln. svarų.

Tai – vos 0,4 procento kompanijos pajamų.

O visame pasaulyje „Google” paprastai neva sumoka apie 21 proc. savo uždarbio.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.