Smiltynės kurhauzą mėgins prikelti naujam gyvenimui

Smiltynėje šimtametį pastatą įsigiję verslininkai užsimojo grąžinti ne

Kurhauzas marių pakrantėje prarado nemažai autentiškų bruožų.<br>Š. Laumienė
Kurhauzas marių pakrantėje prarado nemažai autentiškų bruožų.<br>Š. Laumienė
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

Nov 14, 2012, 9:32 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:26 AM

Klaipėdos architektai ilgai nediskutuodami pritarė istorinio pastato savininkų pageidavimams - autentiškai restauruotose patalpose jie nori įkurti nedidelį 50 vietų viešbutį su konferencijų sale ir kavine.

Prie šio pastato Kuršių marių pakrantėje daugiau kaip hektaro ploto žemės slype suplanuotos dvi lauko teniso aikštelės, privažiavimo keliai, automobilių stovėjimo vietos, dviračių ir pėsčiųjų takai.

„Jeigu pavyks įgyvendinti visus sumanymus ir planus, pastatas atrodys taip, kaip ir anksčiau, kai jame veikė kurhauzas - kurortinis viešbutis su koncertų ir šokių sale, restoranu poilsiautojams“, - kalbėjo projekto vadovė klaipėdietė architektė Laima Šliogerienė.

Senojo pastato tvarkytojams prieš tai dar reikės pašalinti kelis pagrindinį korpusą užstojančius medžius, pasodinti naujus želdinius, rekonstruoti šalia iškilusią neišvaizdžią katilinę, patraukti atokiau arba integruoti į kompleksą kelis kitus inžinerinius įrenginius.

Parengusi ir Palangos kurhauzo atstatymo projektą L. Šliogerienė džiaugėsi gerais savininkų norais: „Jie patys ieško istorinės medžiagos, trokšta, kad rekonstruoto viešbučio erdvės primintų XX amžiaus pradžios senųjų Smiltynės vilų stilistiką ir apdailą“.

1908 metais Smiltynėje ant kopos iškilęs triaukštis šveicariško jugendo stiliaus kurhauzas buvo vienas iš gražiausių ir moderniausių šios kurortinės vietovės pastatų. Viešbutyje su elektra, karšto vandens voniomis veikė restoranas, vasaros kavinė. Vaikštinėdami palei marias nusidriekusia promenada svečiai grožėjosi Klaipėdos panorama.

Uostamiesčio pirkliai čia įsteigė ir lošimų namus, tačiau visuomenei protestuojant jie buvo greitai uždaryti. Azartinių žaidimų mėgėjai užleido vietą sportininkams - šalia kurhauzo buvo įrengti teniso kortai. Žiemą viešbučio lankytojai galėjo nuomoti slides, pačiūžas.

Klaipėdos kraštą prijungus prie Lietuvos Smiltynės kurhauze koncertuodavo kompozitoriaus Balio Dvariono diriguojamas valstybės orkestras. Savo rečitalius čia rengdavo Marija Lipčienė, Kipras Petrauskas, kiti garsūs operos solistai, vykdavo įvairios šventės.

Antrojo pasaulinio karo pabaigoje kurhauzas smarkiai nenukentėjo, bet buvo apleistas. Ištuštėjusiame viešbutyje atrasdavo prieglobstį karo pabėgėliai. Vėliau čia apsigyveno Klaipėdos uosto darbininkai.

Sovietmečiu rekonstruotas senasis kurhauzas prarado nemažai autentiškų bruožų. Jame veikė viešbučio „Smiltynė“ filialas su kavine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.