Kredito unijos skelbs finansines ataskaitas

Kredito unijos privalės viešai skelbti išsamias revizorių ar auditorių patikrintas metines finansines ataskaitas. Tai numatyta pakeistuose Kredito unijų finansinės apskaitos tvarkymo ir finansinių ataskaitų rengimo politikos pagrindiniuose principuose, pranešė Lietuvos bankas.

Kredito unijos per 4 mėnesius nuo finansinių metų pabaigos savo ar kredito unijas vienijančių asociacijų interneto svetainėse privalo paskelbti revizijos komisijos (revizoriaus) ar audito įmonės patikrintą metinių finansinių ataskaitų rinkinį ir revizijos komisijos (revizoriaus) ar auditoriaus išvadą.<br>D. Umbrasas
Kredito unijos per 4 mėnesius nuo finansinių metų pabaigos savo ar kredito unijas vienijančių asociacijų interneto svetainėse privalo paskelbti revizijos komisijos (revizoriaus) ar audito įmonės patikrintą metinių finansinių ataskaitų rinkinį ir revizijos komisijos (revizoriaus) ar auditoriaus išvadą.<br>D. Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 15, 2012, 2:32 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 10:14 AM

Siekdama didinti kredito unijų atskaitomybę klientams, partneriams ir visuomenei Lietuvos banko valdyba įpareigojo kredito unijas interneto svetainėse skelbti išsamias metines finansines ataskaitas.

Pakeistuose Kredito unijų finansinės apskaitos tvarkymo ir finansinių ataskaitų rengimo politikos pagrindiniuose principuose nurodyta, kad kredito unijos per 4 mėnesius nuo finansinių metų pabaigos savo ar kredito unijas vienijančių asociacijų interneto svetainėse privalo paskelbti revizijos komisijos (revizoriaus) ar audito įmonės patikrintą metinių finansinių ataskaitų rinkinį ir revizijos komisijos (revizoriaus) ar auditoriaus išvadą.

Be to, pakeista viena iš priežiūrai reikalingų ataskaitų, kurias kredito unijos turi teikti Lietuvos bankui: kas ketvirtį reikės papildomai informuoti apie skolinimą kredito unijų vadovams. Ataskaitoje nebereikės nurodyti informacijos apie 5 didžiausius skolininkus, nes nuo 2013 m. sausio 1 d. visos kredito unijos privalės priežiūrai pateikti Didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui ir didelių paskolų ataskaitą.

Lietuvos bankas, įvertinęs sparčią kredito unijų plėtrą ir su tuo susijusias rizikas, dar šių metų pradžioje nustatė Kredito unijų veiklos priežiūros tobulinimo kryptis. Atsižvelgdamas į jas Lietuvos bankas patvirtino griežtesnius kvalifikacinius reikalavimus unijų vadovams, nustatė jų egzaminavimo tvarką, sugriežtino kredito unijoms taikomos didžiausios paskolos sumos vienam skolininkui ir didelių paskolų apskaičiavimo taisykles, įtvirtinto naują padengimo likvidžiuoju turtu rodiklį. Siekiant konservatyvesnio rizikos vertinimo iki metų pabaigos ketinama atnaujinti minimalius paskolų vertinimo reikalavimus, teigiama Lietuvos banko pranešime.

Lietuvos bankas taip pat inicijavo Kredito unijų įstatymo pataisas, kuriomis siūloma steigiant unijas nustatyti aukštesnę nuosavo kapitalo, narių skaičiaus, vidaus procesų ir rizikos valdymo kontrolės kartelę, nustatyti kitus stabilesnę veiklą padėsiančius užtikrinti reikalavimus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.