Nepavyksta iki galo patobulinti pensijų reformos

Baigiantis kadenciją Seimas leido nuo kitų metų pradėti pensijų reformą. Tačiau naujai išrinkti parlamentarai gali šią tvarką sujaukti.

„Konservatoriai taip ir nenumatė, iš ko visa tai gali būti finansuojama. Todėl manau, kad gali tekti taisyti vakar priimtą įstatymą”, – dėstė A. Sysas.<br>J. Stacevičius
„Konservatoriai taip ir nenumatė, iš ko visa tai gali būti finansuojama. Todėl manau, kad gali tekti taisyti vakar priimtą įstatymą”, – dėstė A. Sysas.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, LR ir lrytas.lt inf.

2012-11-15 10:14, atnaujinta 2018-03-15 10:37

Seimas trečiadienį priėmė Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisas.

Nuo 2014 metų sausio 1 dienos į pensijų fondus asmuo galės mokėti papildomą 1 proc. dydžio kaupiamąją įmoką, o iš valstybės biudžeto galės gauti papildomą skatinamąją įmoką, kuri sudarytų 1 proc. vidutinio darbo užmokesčio šalyje.

Nuo 2016-ųjų papildomos asmens lėšomis mokamos įmokos dydis būtų 2 proc. dalyvio draudžiamųjų pajamų, papildomos – iš valstybės biudžeto mokamos įmokos dydis – 2 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio.

Iki 2013-ųjų rugsėjo gyventojams, dalyvaujantiems pensijų kaupime, teks apsispręsti, kokioje sistemoje – privačioje ar valstybės jie toliau kaups būsimai pensijai.

„Sodros” pervedimus į antrosios pakopos pensijų fondus, kurie nuo šių metų pradžios yra sumažinti iki 1,5 proc., 2013 metais numatoma padidinti iki 2,5 proc., nuo 2014-ųjų pradžios sumažinti iki 2 proc., bet nuo 2020 metų vėl padidinti iki 3,5 procento.

Tačiau Seimui dėl per mažo užsiregistravusių parlamentarų skaičiaus nepavyko priimti dar keturių su pensijų reforma susijusių įstatymų.

Pasak socialdemokrato Algirdo Syso, naujasis Seimas turės arba juos priimti, arba taisyti vakar priimtą pagrindinį įstatymą. Tačiau kol kas realesnis atrodo antrasis variantas.

„Valstybės biudžetui tokios išlaidos – per didelės. Vien kitais metais reikės 450 milijonų, 2014-aisiais – 750 milijonų litų, ir ši suma kasmet augs.

Konservatoriai taip ir nenumatė, iš ko visa tai gali būti finansuojama. Todėl manau, kad gali tekti taisyti vakar priimtą įstatymą”, – dėstė A. Sysas.

Fondų valdytojai – patenkinti

Ramūnas Stankevičius

„MP Pension Funds Baltic” vadovas

„Seime priimtos įstatymo pataisos suteikia vilties, kad bus išjudinta įstrigusi milijonui žmonių labai svarbi pensijų reforma.

Gerokai sumažinti administravimo mokesčiai, aišku, nedžiugina pačių valdymo įmonių, tačiau pensijų fondų valdytojus vers dirbti efektyviau.

Kita vertus, neatsižvelgta į Konstitucinio teismo išvadą, kurioje buvo atkreiptas dėmesys, kad sumažintus pervedimus į fondus reikia kompensuoti. Apie tai kol kas niekas nekalba, nors turėtų.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.