IBM ir Lietuvos draugystė gali nutrūkti iki Kalėdų

Mūsų šaliai nevykdant savo įsipareigojimų IBM penkeriems metams pasirašyta bendradarbiavimo sutartis veikiausiai bus nutraukta, o Lietuvos tyrimų centrui paskelbtas bankrotas. Pagal 2010 m. pasirašytą sutartį Lietuva yra įsipareigojusi tarptautinei technologijų milžinei per penkerius metus sumokėti 130 mln. Lt, tačiau iki šiol yra sumokėjusi vos 10 mln. Lt, praneša dienraštis „Verslo žinios”.

Pagal 2010 m. pasirašytą sutartį Lietuva yra įsipareigojusi tarptautinei technologijų milžinei per penkerius metus sumokėti 130 mln. Lt, tačiau iki šiol yra sumokėjusi vos 10 mln. Lt<br>Reuters
Pagal 2010 m. pasirašytą sutartį Lietuva yra įsipareigojusi tarptautinei technologijų milžinei per penkerius metus sumokėti 130 mln. Lt, tačiau iki šiol yra sumokėjusi vos 10 mln. Lt<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 16, 2012, 11:05 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:35 AM

„Bendradarbiavimas su IBM jau gana ilgą laiką yra įstrigęs ir gali būti, kad jis bus nutrauktas”, - atsargiai prognozuoja Adomas Ąžuolas Audickas, ūkio viceministras.

Jis neslepia, kad preliminariai minėta 130 mln. Lt suma, kurią žadėta skirti IBM, yra nereali. Galbūt, anot jo, galima kalbėti apie 50 mln. Lt, tačiau ir apie pusę iš šių pinigų turėtų gauti ne JAV kompanija, bet Lietuvos mokslininkai.

Ar tokios sąlygos tenkins IBM, paaiškės iki Kalėdų.

Pagrindinė priežastis, kodėl nepavyko įgyvendinti geros idėjos, anot jo, blogai parinkta finansavimo schema. Iš pradžių buvo numatyta, kad Lietuva IBM skirs tam tikrą sumą lėšų iš struktūrinių fondų. Bet pasirodė, kad tai prieštarauja struktūrinių paramos fondų taisyklėms.

Kol kas - tik vienas patentas

„Visi svarstymai ir derinimai su Europos Komisija užsitęsė 8 mėnesius, o IBM nenori tiek laukti ir nenori taip dirbti”, - neslepia A. Audickas. 

Mokslininkai apgailestauja dėl prarastos galimybės dirbti  su IBM. Gediminas Račiukaitis, Fizinių ir technologijos mokslų centro Lazerinių technologijų skyriaus vadovas sako, kad maždaug 9 mėnesius buvo prodyktyviai dirbama ir partneriai įsiklausydavo į lietuvių nuomonę. 

Tačiau Lietuvos politikai, anot jo, padarė klaidą neįvertindami taisyklių, pagal kurias skirstomi valdiški, ir ypač - europinės paramos pinigai, ir ką leidžiama, o ko neleidžiama daryti.

 „Tačiau dirbti buvo įdomu. Ne tik mes klausydavomės, bet ir partneriai įsiklausydavo į mūsų nuomonę ir keisdavo savo veiklą. Deja, jau daugiau kaip metai, kaip mums uždrausta draugauti”, - neslepia mokslininkas. 

Viceministras tikina, kad bendradarbiavimo sutartyje su IBM numatyti projektai nėra sustabdyti - moksliniams tyrimams finansuoti yra numatyta ES paramos priemonė ir mokslininkai galės ja pasinaudoti. Projekto A. Audickas nevadina nesėkmingu ir nurodo rezultatą: bus registruojamas vienas bendras patentas su IBM - patologinių balsų nustatymo.

Per penkerius metus buvo planuota įregistruoti 150 bendrų patentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.