Nuo sodo iki dangoraižio - 25 įspūdingiausi 2012 metų pastatai pasaulyje

Beprotiškai architektūrai ir inovacijoms nėra ribų. Aukščiausi pasaulio pastatai taps dar aukštesni, žaliausi pasaulio pastatai taps dar žalesni. „Business Insider“ pasitelkė architektus, dizainerius, inžinierius, architektūros kritikus ir mokslininkus, kad jie padėtų išrinkti įspūdingiausius 2012 metų pastatus pasaulyje.

Renzo Piano projektuotas aukščiausias Londono pastatas „The Shard“ patinka ne visiems. Britai skundžiasi, kad jis sudarkė Londono kraštovaizdį. Tačiau kartu jis tapo vietos žvaigžde.
Renzo Piano projektuotas aukščiausias Londono pastatas „The Shard“ patinka ne visiems. Britai skundžiasi, kad jis sudarkė Londono kraštovaizdį. Tačiau kartu jis tapo vietos žvaigžde.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2012, 5:33 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:39 AM

Niujorko Laisvės bokštas, kylantis vietoje smigusių Pasaulio prekybos centro dvynių, taps aukščiausiu pastatu JAV. Vėdinami Singapūro sodų šiltnamiai, kuriuos vertėtų vadinti šaltnamiais, – geriausias pasaulyje miestų žaliųjų erdvių pavyzdys.

Šiame sąraše - pirmasis pasaulyje komercinis kosmodromas „Spaceport America“, du nauji dėl aukščiausio pastato Europoje vardo besivaržantys dangoraižiai – Londono „The Shard“ ir Maskvos „Mercury City Tower“, aukščiausias pasaulyje - 90 aukštų - daugiabutis Dubajuje „23 Marina“.

Tarp geriausiųjų atsirado vietos ir asketiškai Tylos koplyčiai Helsinkio centre, T raidės formos Viktorijos bokštui Stokholme, DNB banko būstinei Osle, Norvegijoje. Kaip ir Bodrumo (Turkija) bei Jordanijos tarptautiniams oro uostas, kultūros centrams Pekine (Kinija), Klivlande (JAV) ir Baku (Azerbaidžanas).

Visus juos sieja inovacijos, kūrybiškos idėjos, inžineriniai stebuklai, tvarumas.

Gali būti, kad šis sąrašas pernelyg amerikietiškas, tačiau čia tikrai išvysite geriausias idėjas iš visų žemynų. Apie kai kuriuos iš šių pastatų jau galėjote skaityti portale lrytas.lt.

Pastatai pateikti atsitiktine tvarka.

Parengė Saulius Jarmalis

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.