Turtingiausio kino kelias – nuo komunisto iki klestinčio kapitalisto

Prieš 25 metus, kai kinas Zong Qinghou buvo 42 metų, jo vienintelis pragyvenimo šaltinis buvo prekyba vaisvandeniais ir saldainiais, kuriuos noriai pirkdavo aplinkinių mokyklų vaikai. Z. Qinghou uždirbdavo maždaug 8 JAV dolerius per mėnesį – tris kartus mažiau už statistinį Kinijos gyventoją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2012, 7:07 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:39 AM

Šiuo metu Z. Qinghou taip pat pardavinėja vaisvandenius – ir daugybę kitų prekių – bet jo statusas visiškai pasikeitė. Dabar jis – trisdešimtas pagal turtingumą pasaulyje žmogus ir turtingiausias Kinijos (neįskaitant Honkongo) verslininkas, kurio įmonės „Wahaha Group“ pagamintas sultis, vaisvandenius, vaikiškus drabužėlius ir maistą žmonės šluoja nuo parduotuvių lentynų.

Net ir Kinijoje, kurios ekonomika pastaraisiais metais augo neįtikėtinu greičiu, Z. Qinghou istorija išsiskiria iš kitų –dėl to, kaip kito jo ne tik jo turtinė padėtis, bet ir jo gyvenimo filosofija. Jaunystėje buvęs aktyvus komunistas, 1987 metais (tais metais keitėsi Kinijos valdžia) šios ideologijos vyriškis išsižadėjo ir tapo kapitalistu.

Griežtas vadovas

Savo verslą Z. Qinghou pradėjo pasiskolinęs 22 tūkst. JAV dolerių iš giminaičių ir pasamdęs du į pensiją išėjusius mokytojus – tuomet jis atidarė nedidelę parduotuvę, kurioje prekiavo maisto prekėmis.

Verslas gerai sekėsi ir netrukus vyriškis galėjo pradėti gaminti savo produkciją. Itin produktams išpopuliarėti padėjo įtaigios televizijos reklamos - jau po kelių savaičių žmonės pradėjo noriai pirkti naujas prekes. 

Net ir dabar, valdydamas milžinišką kompanijų grupę, Z. Qinghou nepamiršo, ko jį išmokė skurdas. Jis iki šiol dažnai miega įmonės pagrindiniame pastate ir valgo pietus savo darbuotojų valgykloje.

Vyriškis taip ir neišmoko prabangiai rengtis – milijardierius mėgsta rengtis paprastu megztiniu ir nudrengtais juodais batais. Pastaruosius jis keičia tik tuomet, kai kas pastebi, kad jo batai jau beviltiškai nunešioti.

Sėkmės raktas - „sultingas pienas

Kaip savo sėkmingiausią produktą Z. Qinghou įvardija „sultingą pieną“ - gėrimą, kuriame sumaišytos sultys su pienų. Jį itin pamėgo jaunesnio amžiaus vaikai. Tuo tarpu suaugusieji mėgaujasi įmonės „Wahaha“ sukurtomis šaltomis arbatomis ir į butelius supilstytu geriamuoju vandeniu.

Per praėjusius metus „Wahaha“ įmonė pardavė prekių už 11 mlrd. JAV dolerių ir užėmė 7,2 procento Kinijos gaiviųjų gėrimų rinkos. Manoma, kad kitais metais įmonės pelnas išaugs bent 60 proc., nuo dabar esančio 1 milijardo JAV dolerių iki 1,6 mlrd. JAV dolerių.

Jau išrinkta verslo paveldėtoja

2010 metais Z. Qinghou paskyrė savo dukrą Kelly vadovauti tarptautinei „Wahaha“ plėtrai – kol kas ji nėra įspūdinga, prekes ši įmonė eksportuoja tik į Pietų Korėją ir Jungtinę Karalystę. Taip pat Kalifornijoje mokslus baigusi mergina vadovauja 20 „Wahaha“ fabrikų Kinijoje.

Visa Z. Qinghou šeima valdo per 80 proc. „Wahaha“ akcijų – jas vyriškis yra pasidalinęs su žmona ir dukra.

Z. Qinghou teigia, kad savo dukrą paskirs savo verslo paveldėtoja, nors artimiausiu metu vyriškis ir neketina atsistatydinti. Jo artimiausiuose planuose – padėti Kinijai siekti ekonominių aukštumų.

„Žmonės, kurie tampa turtingi, turėtų stengtis ir kitiems padėti tokiais tapti“, - įsitikinęs turtingiausias Kinijos žmogus.

Parengė Aurimas Abišala

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?