Šeši karjeristų tipai: kaip sėkmingai susirasti darbą

Pagal amerikiečių psichologijos profesoriaus Johno Hollando teoriją, visus karjeros siekiančius žmones galima suskirstyti į šešis tipus: realistinį, intelektualinį, socialinį, kūrybišką, verslišką ir konvencionalųjį. Anot mokslininko, priklausomai nuo to, kokiam tipui jūs priklausote, reikėtų laikytis ir atitinkamos strategijos ieškant naujo darbo bei remtis savo stipriosiomis pusėmis, rašo psychologies.co.uk.

Ieškant darbo socialiniams karjeristams reikėtų iš anksto gerai apgalvoti, kokią konkrečią pagalbą jie galėtų suteikti.<br>123rf
Ieškant darbo socialiniams karjeristams reikėtų iš anksto gerai apgalvoti, kokią konkrečią pagalbą jie galėtų suteikti.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 18, 2012, 5:46 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:09 AM

Realistinis tipas

Šio tipo karjeristai – praktiški žmonės, teikiantys pirmenybę realiems tikslams ir uždavinių įgyvendinimui. Jie patiria malonumą, kai visi darbai būna padaryti. Taip pat jiems svarbu fizinis aktyvumas bei veikla, reikalaujanti lankstumo ir greitos reakcijos. Be to, šio tipo atstovai daugiau orientuoti į praktinį darbą ir greitą veiklos rezultatą. Ne visada pavyksta bendrauti ir sutarti su tokiais žmonėmis formuluojant ir pateikiant savo mintis bei idėjas. Užtat jie dažnai tai kompensuoja matematiniais ir neverbaliniais sugebėjimais.

Realistinio tipo karjeristai gana greitai palypėja karjeros laipteliais, nes kasdien nusistato sau konkrečius uždavinius ir tikslus, pamažu didindami padarytų darbų apimtis. Pavyzdžiui, jei šio tipo žmogus ieško darbo, per kelias dienas jis gali suplanuoti ir paskambinti dešimčiai reikalingų žmonių, įvairioms kompanijoms, išsiųsti tiek pat savo gyvenimo aprašymų. O jei po to reikalas nepajuda iš vietos, jis nieko nelaukdamas išsiunčia jau 15 savo gyvenimo aprašymų kitoms kompanijoms ir t. t.

Intelektualinis tipas

Šio tipo karjeristai – tai analitinio mąstymo žmonės. Jiems patinka spręsti uždavinius, reikalaujančius logiško ir abstraktaus mąstymo. Paprastai būna išvystyti verbaliniai ir neverbaliniai jų sugebėjimai, taip pat jiems būdingas kūrybinis ir nestandartinis mąstymas. Neretai tokie žmonės tampa mokslininkais ir tyrėjais. Tiesa, komunikaciniai ir organizaciniai jų sugebėjimai prastesni nei vykdomieji.

Intelektualaus tipo karjeristams pravartu būtų panaudoti savo analitinį mąstymą bei tiriamąjį talentą ir kuriant savo gyvenimo aprašymą, nes tai padėtų išsiskirti iš konkurentų būrio.

Verslininkiškas tipas

Šio tipo karjeristai mėgsta vadovauti, užtat nepersistengia praktiniame darbe. Ypač tame, kuriame reikalaujama itin didelio atidumo, stropumo, ilgo dėmesio sutelkimo ir didelių intelektualinių pastangų. Užtat jie aktyvūs, išradingi, sugeba įtikinti ir greitai orientuotis sudėtingose situacijose.

Jie patys renkasi tikslus, kur galėtų pademonstruoti savo energiją, entuziazmą bei darytų įtaką kitiems. Jie puikiai sugeba atsirinkti tinkamiausius žmones įvairiems projektams įgyvendinti. Šio tipo karjeristams ieškant darbo reikėtų laikytis tam tikros strategijos. Tačiau jiems vertėtų atidžiau rašyti ir savo gyvenimo aprašymus, kad jų pasiekimai būtų išdėstyti skaičiais, taip pat potencialiam darbdaviui reikėtų akcentuoti savo pranašumus bei stipriąsias puses.

Kūrybiškas tipas

Šio tipo karjeristai, ieškodami darbinės veiklos, remiasi savo emocijomis, vaizduote ir intuicija. Jie – nepriklausomi, originalaus mąstymo, kupini planų ir idėjų. Jų gerai išvystytos verbalinės savybės, bendravimo įgūdžiai, jie pasižymi lankstumu ir diplomatiškumu.

Tačiau linkę pro pirštus žiūrėti į nustatytas darbo taisykles ir sąlygas. Nestandartinis mąstymas – tikrasis jų pašaukimas.

Šio tipo karjeristai sugeba lengvai prisitaikyti ir plėsti savo karjeros galimybes, tačiau pamažu kyla karjeros laiptais. Jų darbo paieškos strategijos esmė – ieškoti naujų veiklos sferų, kur galėtų panaudoti ne tik savo žinias, įgūdžius, bet ir talentą.

Socialinis tipas

Šio tipo karjeristai labiau kreipia dėmesį į žmones, jiems reikia visuomenės dėmesio. Taip pat šio tipo žmonės linkę visiems padėti, visus mokyti, auklėti ir gailėti. Jie pasižymi puikiais verbaliniais sugebėjimais, tačiau stengiasi laikytis nuošalyje, kai sprendžiami intelektualiniai uždaviniai. Užtat neretai tampa priklausomi nuo kitų žmonių nuomonių.

Ieškant darbo socialiniams karjeristams reikėtų iš anksto gerai apgalvoti, kokią konkrečią pagalbą jie galėtų suteikti. Turima galvoje ir jo strategija pateikiant ne tik savo gyvenimo aprašymą, motyvacinį laišką, bet ir per pokalbį su potencialiu darbdaviu.

Коnvencionalusis tipas

Šio tipo karjeristai – konservatyvūs žmonės, tačiau nemėgsta atsitraukti nuo to, kas sugalvota, ir keisti savo veiklos sferas. Kitaip tariant, jie linkę iš anksto tiksliai nusistatyti savo veiklą. Tačiau jų silpnoji pusė – organizaciniai sugebėjimai. Užtat neretai jie iš kitų išsiskiria savo matematiniais sugebėjimais: viską tiksliai apskaičiuoja ir numato.

Pagrindinė šio tipo žmonių darbo paieškos strategija - kantrybė ir atkaklumas. Juk darbdaviai paprastai susiduria su dideliu srautu kandidatų ir jų gyvenimo aprašymais. Todėl darbo ieškantys žmonės turėtų suprasti, kodėl dažnai atsakymų tenka laukti ilgai.

Parengė Sniegė Pilypienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.