Nuo pasaulio pabaigos galima pasislėpti už 100 tūkst. litų

2012 metų gruodžio 21 diena. Šią datą žino visi, kurie bent kiek tiki, kad ši diena pagal Majų kalendorių pasauliui bus paskutinė. Kur būsite jūs, kai pasaulis baigsis?

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Nov 20, 2012, 5:35 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:49 AM

Vieni siūlo paskutinį kartą iš širdies iki nukritimo pasilinksminti tam kartui ar amžiams, kiti – pasislėpti, ir, galbūt, pasaulio pabaiga praslinks nė nepastebėta.

Gruodžio 21 diena pažymėta ir JAV bendrovės „The Vivos Group“ internetinio puslapio kalendoriuje.

Ši bendrovė specializuojasi įrengti šeimines ir masines slėptuves, kuriose pinigus sumokėję piliečiai galėtų kone neribotą laiką giliai po žeme už kelių metrų storio sienų, bet pakankamai patogiai slėptis nuo bet kokių negandų.

Gruodžio 21-oji, diena, kai trys šios įmonės siūlomos masinės slėptuvės turi būti įrengtos.

Lietuvoje sovietmečiu įrengtos slėptuvės po daugiabučiais namais seniai tapo nebetinkamos ne tik pasaulio pabaigai sutikti - ir šiaip išgyventi jose daugiau nei tris dienas būtų didelis iššūkis.

Tačiau yra žmonių, kurie po savo namais įsirengia individualias slėptuves. Tokiose atkirsta nuo pasaulio šeima galėtų išgyventi apie metus.

Inžinierius Vitalijus, lrytas.lt nenorėjęs atskleisti savo pavardės, tokias individualias slėptuves įrenginėja jau penkerius metus.

Nuo 2007 metų Lietuvoje jis įrengė apie 10 individualių slėptuvių, kurios, jo teigimu, pastatytos pagal karinius reikalavimus tokiems pastatams. Vis dėlto pašnekovas šių slėptuvių nesieja su pasaulio pabaiga.

„Tai per brangu, kad žmonės susigalvotų įsirengti slėptuvę prieš pasaulio pabaigą. Kainos prasideda nuo 90 tūkstančių litų.

Slėptuvės prireikia tiems, kas nerimauja dėl didelių pinigų, šeimos saugumo ar tiesiog jaučia fobiją“, - aiškino Vitalijus.

Jis pasakojo, kad slėptuvės neretai įrengiamos po namu. Jų betoninių sienų storis siekia nuo 1 iki 1,5 metro, o plotas - apie 12 kvadratinių metrų.

Be abejonės slėptuvėje įrengti itin efektyvūs oro valymo filtrai, kurie apsaugo ir nuo bakterinės, ir nuo radiacinės taršos. O vandens valymo įranga geriamo vandens gali pagaminti kone iš bet ko.

„Tokioje slėptuvėje šeima gali išgyventi apie aštuonis mėnesius. Pasiūlau jiems ir būtinų produktų atsargų sąrašą.

Žmonės žino, kas yra slėptuvės, pasiskaito apie jas internete. Nėra taip, kad pats sugalvojau, kokio storio turi būti sienos ir kiti dalykai. Domėjausi karine literatūra ir standartais.

Užsakovas gal ir nepatikrins, ar slėptuvė tinkamai įrengta, bet apgaudinėti žmonių tikrai nesinori“, - pasakojo Vitalijus.

Jis užsiminė, kad dažniausiai nemato, kaip užsakovai tas patalpas įsirengia.

Siūlo slėptis už pinigus

2012 metų gruodžio 21 diena, kai pagal Majų kalendorių ateis pasaulio pabaiga, – JAV bendrovei „The Vivos Group“ yra stimulas įrengti nuo 50 iki 1000 žmonių talpinančias slėptuves valstijose.

Ir tai ne tik projektai, tokios slėptuvės jau parengtos tiems, kurie už jas susimokėjo.

Įsivaizduokite kelių prekybos centrų „Maxima“ dydžio patalpas po žeme. Ne šiaip rūsį, o keturių aukštų bunkerį, kuriame ištisus metus gali gyventi 900 žmonių. 

Jie ten turi butus, yra medicinos ir odontologijos centras, kepykla, maldos kambarys, biliardo stalai, atskiros aikštelės naminiams gyvūnams, vyno rūsys ir netgi kameros nusikaltėliams.

Nebraskos valstijoje toks bunkeris jau baigtas statyti. Jis gali atlaikyti 50 megatonų galingumo sprogimą.

Be to, virš bunkerio statomas 106 metrų aukščio bokštas, kad gyventojai galėtų matyti, kas vyksta lauke. Vietos Nebraskos slėptuvėje kaina – 35 tūkst. JAV dolerių (95 tūkst. Lt).

„Vivos“ parduoda kambarius ir penkiuose mažesniuose bunkeriuose, skirtuose iki 200 žmonių. Tiek ten, tiek didžiajame bunkeryje vietų vis mažėja. 

Bunkeryje Indianoje visus metus gali išgyventi 80 žmonių. Tačiau kaina suaugusiajam čia siekia 50 tūkst. JAV dolerių (135 tūkst. Lt).

Kalnuose JAV šiaurės vakaruose įrengta slėptuvė, „Vivos“ teigimu yra viena saugiausių ir bus baigta statyti iki artimiausios prognozuojamos pasaulio pabaigos datos. Čia keturių asmenų šeima gali įsigyti privatų kambarį su visomis maisto atsargomis, drabužiais, vandeniu, degalais ir tai atsieis 80 tūkst. JAV dolerių (217 tūkst. Lt) žmogui. Taigi – beveik milijonas litų šeimai.

Po žemės drebėjimo ir cunamio Japonijoje norinčių rezervuotis vietas bunkeriuose vos per vieną savaitę padaugėjo dešimčia kartų.

„Žmonės bijo žemę drebinančių įvykių, žemės drebėjimo padarinių, cunamių ir avarijos atominėje elektrinėje, dėl kurios padidėja radiacija ir padaugėja nuogąstavimų dėl sveikatos“, – kalbėdamas CNN nesistebėjo „Vivos“ vadovas Robertas Vicino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.