Patrauklus gyvenimo aprašymas. Kaip sužavėti darbdavį?

Gyvenimo aprašymo kūrimas nėra paprastas procesas, jam reikia pasiruošti: surinkti reikiamą informaciją apie savo darbo patirtį, apgalvoti motyvacinio laiško pagrindinius aspektus, kuriuos norėtumėte pabrėžti. Taip pat vertėtų nuspręsti, kokį įspūdį siekiate sudaryti būsimam darbdaviui ir būtinai apgalvoti, kokio konkrečiai darbo ieškote.

Jeigu norite potencialiam darbdaviui padaryti įspūdį, paminėkite ir savo pasiektus rezultatus.<br>123rf
Jeigu norite potencialiam darbdaviui padaryti įspūdį, paminėkite ir savo pasiektus rezultatus.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 22, 2012, 9:37 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:43 AM

CVZona.lt tinklalapyje pateiktame gyvenimo aprašymo sudarymo sąraše pabrėžiama, kad darbo patirtį ir išsilavinimą reikėtų rašyti nuosekliai ir konkrečiai. Taip pat vertėtų pažymėti laikotarpį, kuriuo dirbote, ir pareigas, galite įrašyti buvusio darbdavio, kuris galėtų suteikti rekomendaciją, kontaktus. Jeigu norite potencialiam darbdaviui padaryti įspūdį, paminėkite ir savo pasiektus rezultatus – įrodysite, kad išmanote darbo, į kurį pretenduojate, specifiką.

Dėmesį vertėtų skirti ir raidžių dydžio nustatymui. Patariama naudoti „Times New Roman“, „Georgia“, „Arial“, „Tahoma“ šriftus ir 12 raidžių dydį. Pastebima, kad dažnai darbo ieškantieji talpina dviprasmiškas nuotraukas iš įvairių vakarėlių. Tokių fotografijų neturėtų būti gyvenimo aprašyme – patariama talpinti ar siųsti tik portretines nuotraukas, kurios yra kur kas solidesnės. Jeigu nuotraukoje esantis asmuo pasirodys nepatikimas, darbdavys gyvenimo aprašymo gali net neskaityti. Tad atminkime, kad pirmasis įspūdis labai svarbus.

Rašyba – dar vienas svarbus aspektas rašant gyvenimo aprašymą, tad venkite ilgų ir painių sakinių, tikrinkite klaidas ir būtinai nurodykite kursų ar mokslų trukmę bei laikotarpį, kuriuo dirbote konkrečiose įmonėse. Nedetalizuokite informacijos apie savo šeimą, artimuosius ar kitas asmenines patirtis – darbdaviui tai paprasčiausiai neaktualu, nes konkretesni klausimai aptariami darbo pokalbio metu.

Lietuvoje veikiančio darbo pasiūlymų tinklalapio CVBankas.lt atstovas Tomas Toleikis teigia, kad dažniausia nekorektiško gyvenimo aprašymo priežastis – neatsakingas požiūris į jo kūrimą. „Dažnai gyvenimo aprašymą kuriantis asmuo nepasistengia įsivaizduoti savęs darbdavio vietoje, apmąstyti, kokį įspūdį darbdaviui formuoja jo darbo dokumentas, kokia informacija iš tiesų svarbi darbdaviui, o kokios naudoti nederėtų“, – sako specialistas. Darbo aprašymo struktūra turi būti aiški, o atspausdintas dokumentas turi atrodyti patraukliai.

Motyvacinio laiško struktūra

Nors gyvenimo aprašyme pateikiamos informacijos tikslumas labai svarbus, bene daugiausia dėmesio reikėtų skirti motyvacinio laiško nuoseklumui. Tomas Toleikis sako, kad motyvacinis laiškas pirmiausia turi sudominti. „Darbdavį patraukia tik gerai parašytas motyvacinis laiškas. Jei planuojama rašyti laišką pagal internete rastą šabloną, geriau visai jo nerašyti, nes darbdaviui toks laiškas visiškai nieko nepasakys apie kandidatą“, – pabrėžia tinklalapio CVBankas.lt atstovas.

Verta įsidėmėti ir tai, kad patrauklesnis trumpesnis ir konkretesnis laiškas ir būtinai pagrįstas. „Neabejotinai patrauklesnis yra trumpas ir konkretus motyvacinis laiškas. Labai svarbu, kad tekste atsispindėtų kandidato tinkamumas siūlomai darbo pozicijai. Jei nurodomos kandidato savybės, jas būtina pagrįsti“, – teigė pašnekovas. Tad atminkite, kad motyvacinis laiškas – savotiška darbo ieškančiojo vizitinė kortelė.

Laikantis visų išvardytų taisyklių lengviau sukursite kokybišką gyvenimo aprašymą. Tie, kuriems sukurti gyvenimo aprašymą sunku, specialių formų gali ieškoti internete, tuomet nereikės kurti gyvenimo aprašymo struktūros, pakaks pagrįsti informaciją ir nuosekliai išdėstyti mintis.

itnaujienos.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?