Žemdirbiai Briuselyje kovoja prieš nelygybę - prezidentė jiems padėkojo už paramą (papildyta)

 Į Briuselį atvykusi prezidentė tikisi susitarti dėl biudžeto

Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su į Briuselį atvykusiais mūsų šalies ūkininkais ir padėkojo jiems už paramą.<br>Prezidentės spaudos tarnyba
Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su į Briuselį atvykusiais mūsų šalies ūkininkais ir padėkojo jiems už paramą.<br>Prezidentės spaudos tarnyba
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf

Nov 22, 2012, 1:44 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:26 AM

„Mes darom, ką galime. Tikimės, kad visgi atkreips dėmesį į mus ir sveikas protas nugalės, nes pagal dabartines sąlygas Baltijos valstybių žemdirbiai negali konkuruoti su Vokietija, Prancūzija, kai šitaip skiriasi išmokos“, - iš Briuselio telefonu sakė A. Stančikas. Pasak jo, protesto akcijoje dalyvaus 100 žmonių, daugiausia - 60 - žemdirbių bus iš Lietuvos.

A. Stančikas teigė, kad ketvirtadienį ūkininkų atstovai susitiks su eurokomisaru Algirdu Šemeta. Be to, žemdirbiai viliasi, kad prie protesto akcijos prisijungs ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Žemdirbiai labai tikisi, kad prezidentė prisijungs prie mūsų. Tikimės to palaikymo iš aukščiausių šalies pareigūnų, nes kai nesulaukiama dėmesio iš valstybės vadovų, sunku ką nors keisti“, - teigė Žemės ūkio rūmų atstovas.

Baltijos šalių žemdirbiai protesto akciją pradėjo senu sovietinės gamybos traktoriumi, kuris lapkričio 12 dieną pajudėjo iš Talino ir važiavo per visas tris Baltijos šalis, simbolizuodamas sunkią Baltijos šalių ūkininkų padėtį bei nelygias ūkininkavimo sąlygas Europos Sąjungoje (ES). Planuota, kad lapkričio 22 dieną traktorius pasieks Briuselį ir atgabens maišus Baltijos šalių žemdirbių prašymų.

Lietuvos žemdirbiai dabar gauna išmokas, sudarančias apie 50 proc. ES vidurkio, būsimoje finansinėje perspektyvoje jas numatoma padidinti iki 65 proc. ES vidurkio. Baltijos šalių žemdirbiai norėtų gauti bent ES vidurkį siekiančias išmokas.

Briuselyje lapkričio 22-23 dienomis vyks Europos Sąjungos Vadovų tarybos susitikimas, kur ES valstybių ir vyriausybių vadovai bandys susitarti dėl 2014-2020 metų biudžeto.

 Į Briuselį atvykusi prezidentė tikisi susitarti dėl biudžeto

Neeiliniame Europos Vadovų Tarybos posėdyje dalyvaujanti Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su į Briuselį atvykusiais mūsų šalies ūkininkais ir padėkojo jiems už paramą.   

„Dėkoju ūkininkams už palaikymą. Labai svarbu, kad Jūs esate čia, Briuselyje. Lietuvos laukia sunkios derybos dėl daugiamečio Europos Sąjungos biudžeto. Visiems linkiu susikaupimo, kantrybės ir ištvermės siekiant geriausio mūsų šaliai rezultato", - sakė Prezidentė.   

Į Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą Briuselyje atvykusi prezidentė Dalia Grybauskaitė ketvirtadienį sakė tikinti, kad valstybių ir vyriausybių vadovams pavyks susitarti dėl naujo ES biudžeto 2014-2020 metams. 

„Bent jau sutarimo, o kokio - pamatysime“, - žurnalistams sakė prezidentė, paklausta, ko tikisi iš susitikimo. 

ES viršūnių susitikimas, kuriame bus ieškoma kompromiso dėl trilijono eurų biudžeto, prasidės oficialia vakariene ketvirtadienio vakarą. Derybos numatytos ir penktadienį, neatmetama galimybė, jog jos užsitęs dar ilgiau. 

Lietuvos prezidentė žurnalistams sakė, kad ji supranta taupymo svarbą krizės akivaizdoje. 

„Taupymas yra gerai. Aš buvusi biudžeto komisarė, taigi esu už taupymą“, - sakė D.Grybauskaitė. 

Jos komentarai žurnalistams paskelbti ES Vadovų Tarybos oficialioje interneto svetainėje. 

Vis dėlto Lietuva, kaip ir kitos skurdesnės šalys, nepritaria taupymui pačio ES biudžeto sąskaita, nes dėl to sumažėtų ES parama Lietuvai. 

Aštuonios daugiausiai į bendrą iždą įnešančios šalys - Austrija, Didžioji Britanija, Danija, Prancūzija, Suomija, Vokietija, Nyderlandai ir Švedija - susivienijo, reikalaudamos mažinti išlaidas, nors jos toli gražu neturi vieningos nuomonės, ko ir kiek reikėtų atsisakyti. 

Kitoje barikadų pusėje - 15 valstybių, gaunančių lėšų, daugiausiai iš sanglaudos fondų, kurios turi padėti skurdesniems regionams pasivyti turtingesnius. Ši eilutė ES biudžete yra didžiausia po Bendrosios žemės ūkio politikos . 

Derybose Lietuvai yra svarbios trys pozicijos - žemės ūkio, struktūrinių fondų ir Ignalinos atominės elektrinės uždarymo finansavimas.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.