Buto remonto iššūkiai - kaip padaryti, kad paskui nereikėtų gailėtis

Ir Jurga jau buvo beprarandanti viltį įsigyti kažką panašaus į gyvenamąjį būstą, nes tai, ką išvysdavo, labiau primindavo balandines ar landynes, nors skelbimuose tokie butai pristatomi kaip galimybė namus įsirengti pagal savo poreikius.

Remontui ir baldams atnaujinti šio buto šeimininkė išleido maždaug 20 tūkst. litų. Architektės konsultacijoms - apie tūkstantį, dėl to nesigaili nė kiek.<br>V. Ščiavinskas
Remontui ir baldams atnaujinti šio buto šeimininkė išleido maždaug 20 tūkst. litų. Architektės konsultacijoms - apie tūkstantį, dėl to nesigaili nė kiek.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Inga Junčienė, Saulius Jarmalis

Nov 25, 2012, 9:30 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:53 AM

Ir Jurga jau buvo beprarandanti viltį įsigyti kažką panašaus į gyvenamąjį būstą, nes tai, ką išvysdavo, labiau primindavo balandines ar landynes, nors skelbimuose tokie butai pristatomi kaip galimybė namus įsirengti pagal savo poreikius.

Ne, ačiū. 32 metų teisininkei vien mintys apie nesibaigiančius remontus kėlė siaubą. Kad paprastai toks remontas kainuoja kone brangiau nei pats butas, vilnietė taip pat žinojo.

Architektė sutiko padėti

Todėl vos išvydusi 58 kvadratinių metrų tvarkingai įrengtą butą Polocko gatvėje ji net nesvarstė - čia galėjo kraustytis tuoj pat, pardavėjai paliko visus baldus ir buitinę techniką.

Tai nebuvo jos svajonių interjeras, tačiau tvarkingi visi vamzdynai, autonominis šildymas, pakeisti langai. Žodžiu, naujakurei tereikėjo kažką daryti su palikimu - euroremontu ir atitinkamai jam pritaikytais baldais.

Kas gi jai galėtų padėti sukurti jaukią namų aplinką? Šeimininkė tam laiko neturėjo, o ir suprato, kad geriausius sprendimus gali pasiūlyti tik profesionalas.

Ji kelis vakarus užgulė kompiuterį ieškodama interjero dizainerio, kuris sutiktų pakonsultuoti, o ne kurtų namus „nuo iki“. Su keliais buvo susitikusi, tačiau jiems nepavyko rasti bendros kalbos.

Jokia paslaptis, kad dauguma profesionalų svajoja ne apie tokius klientus, kaip Jurga. Dauguma jų valandinių konsultacijų kratosi. Tačiau architektė Marija Digrytė jaunai moteriai sutiko padėti.

Davė vertingų patarimų

Kad kokybiškas interjeras yra prabangos dalykas ir čia jokios akcijos negali būti taikomos, deja, supranta ne daug naujakurių.

„Kuo originaliau ir pigiau“, - šią užsakovų maldą mintinai moka kone visi architektai ir interjero dizaineriai. Tačiau negalintiems sumokėti už visą „paslaugų paketą“ interjero architektai pastaruoju metu siūlo naudotis valandinėmis konsultacijomis.

„Dabar tokių patarimų paklausa ypač išaugusi. Žmonės nori profesionalaus erdvės įvertinimo ir savotiško moralinio padrąsinimo padėti pirmą tašką baltame lape“, - sakė M. Digrytė.

„Turėjau daug klausimų dėl įvairių pačios sumanymų ir norėjau išsiaiškinti, ar aš galvoju teisingai, o gal visa tai - nesąmonės“, - prisipažino advokatė.

Jai ypač patiko, kad pirmiausia Marija išklausė jos nuomonės, kad nesisiūlė viską keisti, pirkti tik brangius daiktus.

Prieš pirmą susitikimą su architekte Jurga jai nusiuntė buto išplanavimo brėžinį, parašė, kas jai labiausiai nepatinka ir ką ji norinti pakeisti. Todėl jau per pirmą konsultaciją M. Digrytė buvo pabraižiusi keletą interjero eskizų.

„Vos juos išvydusi supratau, kad niekaip nebūčiau nieko panašaus sugalvojusi, - prisipažino Užupio naujakurė. - Architektė turi erdvinį mastymą ir tuoj pat pastebėjo, kur ką padažyti, pakeisti, išgriauti, kad būtų daugiau erdvės, šviesos.“

Kad konsultacijos būtų kuo veiksmingesnės, Jurga prieš kiekvieną jų pasižymėdavo, kas jai labiausia rūpi.

„Ji pasiūlė nugriauti kampe stovėjusią didelę virtuvės spintelę - patalpa tapo kur kas šviesesnė.

Patarė, kur kokius šviestuvus kabinti, nes lubos - ne aukštos, kai nepavyko tinkamai nušveisti močiutės indaujos, pasiūlė ją nudažyti baltai.

Klijuotos medienos stalviršis iš „Ikea“ virtuvę pakeitė neatpažįstamai, kaip ir juodai bei baltai perdažytos buvusios vyšninės spalvos spintelės.

Sužinojusi, kad ketinu laikyti naminį gyvūną, Marija pasiūlė itin kokybišką grindų dangą. Beje, tai daugiausia remonto pinigų ir surijo“, - vardijo Jurga.

Remontui ir baldams atnaujinti ji išleido maždaug 20 tūkst. litų. Architektės konsultacijoms - apie tūkstantį, dėl to nesigaili nė kiek.

Patarėjų nestinga

Jeigu ką tik atsikraustėte į nuosavą būstą, jam tikrai prireiks remonto. Naujos statybos butai paprastai būna su daline apdaila, o įsigiję nebenaują būstą greičiausiai pageidausite, kad buvusių savininkų čia neliktų nė kvapo.

Nuo ko pradėti buto remontą ir kokie reikalai – svarbiausi, geriausiai žino tie, kurie nors kartą butą jau remontavo. Arba tie, kurie iš to užsidirba duonai. Kalbu ne tik apie darbininkus. Kalbu ir apie interjerų kūrėjus, architektus.

Pirmiausia, prieš pradedant buto remontą, verta bent pasikonsultuoti, o gal ir visam projektui pasamdyti interjero dizainerį, nebent tai yra jūsų profesija.

Daugelis žmonių butui remontuoti samdo darbininkus - tarsi savaime suprantama, kad ne kiekvienas iš mūsų turi profesionalių įgūdžių lygiai nudažyti sienas, pakloti grindis.

Nėra taip, kad žmonės neklaustų patarimų, kaip įsirengti butą. Dažniausiai tais patarėjais tampa giminaičiai, artimieji, draugai, tie patys statybininkai. Visi, išskyrus tuos, kurie šį darbą - kurti būsto interjerą - geriausiai išmano.

Priežastis paprasta – kaip darbininkas už sienos dažymą, taip ir interjero dizaineris už spalvos parinkimą nori atlygio.

Argumentai, kodėl verta pasirinkti architektą ar interjero dizainerį – gana paprasti. Šie žmonės tokią profesiją studijavo ir yra susipažinę, išmano spalvų derinius, jų kuriamas nuotaikas, erdvės planavimo dėsnius, šviesos sklaidą ir šešėlius.

Be to, jie savo spintose turi gausybę interjero detalių katalogų – nuo plytelių, grindų dangų iki šviestuvų ir santechnikos įrangos, ir yra su jais susipažinę.

Tad jų galvoje yra didžiulė galimų pasirinkimų ir derinių duomenų bazė, kurią surinkti jums nuvažiavus į vieną prekybos centrą nėra jokių galimybių.

Kokybiškas, skoningas, darnus namų interjeras yra labai svarbus – ko gero, pats svarbiausias dalykas jūsų gyvenime. Namai yra pati didžiausia žmogaus gyvenimo investicija.

Jokių kompromisų dėl kokybės

Būsto vidus – vieta, kur šeima praleis daugiausia laiko. Net ir menkiausia bjauri smulkmena ilgainiui įsigręš į galvą ir rėš akį, o jūs nė negalėsite pasakyti, kas čia negerai. Kol galiausiai imsite laukti naujo buto remonto.

Būtent dėl šios priežasties remontuojant butą negalima daryti jokių kompromisų dėl kokybės.

Kainos ir kokybės santykis yra argumentas. Pigūs daiktai, net ir iš „Ikea“, visada atrodys pigiai. Bet ne visi galime namuose pasistatyti Italijos dizaino studijos sofą, kainuojančią tiek, kiek naujas automobilis.

Vis dėlto, jeigu jums tektų leistis į kompromisą dėl kainos ar kokybės, visada pasirinkite kokybę.

Visada sutikite sumokėti daugiau, kad galėtumėte turėti geresnės kokybės daiktą arba daiktą, apie kurį svajojate, taip pat ir už geresnės kokybės paslaugą, nes po to ištaisyti klaidas ar broką kainuos labai brangiai.

Klaidos, iš kurių verta pasimokyti

Remontuodami butą visada padarome klaidų. Iš klaidų reikia mokytis. Geriausia – iš svetimų. Štai kelios svarbios klaidos ir patarimai:

* Geriausia darbininkus pasirinkti pagal draugų ar kaimynų rekomendacijos. Geri darbininkai turėtų turėti kokybiškus, tvarkingai sudėtus įrankius, dirbti švariai (tai yra įmanoma) ir visuomet, po kiekvieno darbų etapo, sutvarkyti patalpas. Jie neturėtų siūlyti interjero sprendimų – tai ne jų darbas, ir dar blogiau – nesavavaliauti darydami tai, ko neprašėte.

* Meistrai dažnai turi mėgstamas medžiagas (dažus, glaistus, skiedinius), su kuriomis yra įpratę dirbti. Jos dažnai yra kokybiškos, bet ne iš pigiųjų. Neverskite jų taupyti pigesnių medžiagų sąskaita – po to gailėsitės. Jie savo darbą ir medžiagas išmano geriau už jus.

* Prieš pradėdami buto remontą turite tiksliai žinoti, ko norite, kur atsiras ar bus pašalintos pertvaros, kokios spalvos bus sienos, kokia grindų danga. Neaiškumai siaubingai erzina darbininkus, stabdomas jų darbo ritmas ir jums teks sprendimus, kartais visai neapgalvotus, priimti galvotrūkčiais.

* Galvodami apie interjerą paklauskite šios srities profesionalų patarimų. Dėl to jūsų namai gali tapti gerokai šviesesni, erdvesni ir patogesni, o tai gali būti neįkainojama, palyginti su tuo, kiek sumokėsite interjero dizaineriui ar architektui.

* Niekada, griežtai niekada, neklausykite statybininkų patarimų dėl interjero. Statybininkai išmano technologijas, dažų kokybę, tačiau jie dažniausiai neturi nė menkiausio supratimo apie skonį, stilių, jaukumą. Jų darbas – dažyti, o ne kurti interjerą. Tai skirtingi dalykai.

* Darbininkai dažnai iš principo nemėgsta interjero dizainerių. Todėl į jų patarimus atšauna, kad taip padaryti neįmanoma, arba taip „bus negražiai“. Nieko nėra neįmanomo. Ir jie viską sugeba. Pasakykite jiems, kad dirbtų savo darbą ir šiukštu nesavavaliautų, nes kitaip nemokėsite už darbą.

* Niekada nepasitikėkite tuo, ką radote perkamame bute, ypač senos statybos. Dažnas, norėdamas sutaupyti, numoja ranka – jeigu elektra bute buvo iki šiol, reiškia, elektros instaliacija dar gera. Jeigu vanduo teka iš čiaupo, tekės ir toliau – čia nieko keisti nereikia. Tai blogiausias sprendimas, kurį galite padaryti.

* Nepagailėkite pinigų naujai elektros instaliacijai, kabelinės televizijos, interneto laidams ir vandentiekio vamzdžiams. Jie dažniausiai slepiami po tinku ar kitose neprieinamose vietose, tad atsitikus bent menkiausiam gedimui turėsite didžiulių nuostolių, nes reikės daužyti sienas ir iš naujo daryti remontą. Arba ilgiems metams teks susitaikyti su nepatogumais.

* Neskaičiuokite elektros lizdų - šiame technologijų amžiuje kuo jų daugiau, tuo geriau. Būtinai į svarbiausius namų kampus atveskite kanalus, kad prireikus galėtumėte pravesti šviesolaidį ar kitą ryšių laidą. Elektra turi būti kiekviename namų kampelyje.

* Nesikraustykite gyventi į butą, kuriame remontas dar nebaigtas, net jeigu trūksta labai nedaug. Jeigu kabo dar bent viena lemputė be šviestuvo, trūksta grindjuosčių, elektros lizdų, bet kokios smulkmenos, sukaupkite ryžto viską pabaigti. Žmonės be šviestuvų gyvena dešimtis metų ir šį bjaurų, nuotaiką gadinantį vaizdą mato kasdien, o sutvarkyti nebeturi laiko.

* Žmonės, skaitydami straipsnius apie garsiausių šalies architektų, dizainerių interjerus, dažnai komentuoja, kad jie pilki, vienspalviai, monotoniški, šalti. Skonio reikalas, bet tam yra argumentų. Tai be galo universalu, o jaukumo ir gyvybės interjerui suteikia jame gyvenantys žmonės ir jų buities detalės – paveikslai, vazos, ryškūs niekučiai, ant grindų paberti žaislai, vaisiai. Tuomet būste svarbiausias vaidmuo tenka ne sienoms, o žmonėms, kurie čia gyvena.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.