Kas rytą - butelis „nelegalaus“ pieno

Nors prekyba pieno produktais daugiabučių kiemuose nelegali, ūkininkams tai – nė motais. Juos palaiko ir pirkėjai, įsitikinę, kad naminis pienas ir pigesnis, ir sveikesnis, o ir į turgų vykti nereikia.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Žirlienė („Laikinoji sostinė“)

Nov 25, 2012, 9:08 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:53 AM

Jau daugelį metų klestinti nelegali prekyba šviežiu pienu Kauno miegamuosiuose rajonuose iki šiol nepažabota.

Tarnybos, turinčios kontroliuoti nelegalius prekeivius, čia niekuo dėtos. Tokią prekybą palaiko ir išlaiko patys miesto gyventojai, tyliai perkantys pieną ir niekam dėl to nesiskundžiantys.

Idiliškas ryto vaizdelis

Ankstyvas rytas. Daugiabučio Vytauto prospekte kieme būriuojasi senjorai. Jų rankose – trilitriai stiklainiai, įvairių dydžių plastikiniai buteliai. Aplink laukiančiųjų kojas meiliai braižosi kelios juodai baltos benamės katės. Netrukus į kiemą įvažiuoja lengvasis automobilis, žvalus vairuotojas skubiai atidaro bagažinę, kurioje pūpso dar šilto pieno bidonai.

„Labas rytas, šįryt truputį vėluoju“, – pirkėjų lyg savo namiškių atsiprašo ūkininkas.

Šįryt jo automobilio bagažinėje – 120 litrų žalio pieno, keli kilogramai varškės.

„Daug metų čia atvažiuoju. Pirkėjai jau priprato ir laukia. Paragaukite ir jūs“, – siūlo pardavėjas. Į Kauną jis atvažiuoja iš savo ūkio netoli Išlaužo (Prienų r.). Vyras ūkyje turi 14 karvių.

Ūkininkas vikriai iš bidonų pilsto pieną į pirkėjų atneštus indus: šliūkšteli taip, kad netrukus ant žemės susidaro nedidelė pieno bala, į kurią godžiai snukučius sumerkia keturi katinai.

Už litrą pieno ūkininkas prašo 1,5 lito, už pusę kilogramo varškės – 2,5 lito.

„Skanus nebrangus ne tik pienas, bet ir sviestas, vaikeli. Pirk, nesigailėsi, čia daug metų jis važiuoja“, – ūkininką gyrė ištikima pirkėja.

Terpė bakterijoms veistis

Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja-inspektorė Audronė Mlečkienė perspėjo, kad tokia prekyba kiemuose yra nelegali.

Prekiauti žaliu pienu galima tik tam tikslui įrengtose parduotuvėse ar atskiruose maisto produktų skyriuose bei turgaviečių paviljonuose.

Pirkėjai turėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad pardavimo metu pieno temperatūra negali būti aukštesnė kaip 6 laipsniai šilumos.

Žaliu pienu galima prekiauti ir pačiame pieno ūkyje, tačiau jame turi būti specialiai įrengta higienos reikalavimus atitinkanti patalpa.

„Pirkėjui prašant pienas gali būti ir atvežamas, tačiau ūkininkas privalo sudaryti tinkamas transportavimo sąlygas, užtikrinti cisternų plovimą ir dezinfekciją“, – reikalavimus vardijo A.Mlečkienė.

Pieno ūkiams – sunkmetis

Legaliai pieną pardavinėjantys ūkininkai patys į daugiabučio kiemą atvežto pieno nepirktų.

„Veždami pieną tiesiogiai į gatvę ūkininkai rizikuoja pirkėjų sveikata, tačiau atsakomybės už tai turbūt neprisiimtų.

Mažiausiai, ką pirkėjas gali padaryti, tai paprašyti iš ūkininko dokumentų“, – patarė Prienų rajone, Veiverių seniūnijoje, 40 karvių laikantis Martynas Butkevičius.

Jis žino, kad pienas – greitai gendantis produktas, todėl jį ruošiant ir gabenant reikia laikytis higienos reikalavimų.

„Dabar veikia ūkininkų turgeliai, kuriuose galima nusipirkti legalios produkcijos. Tiesioginė prekyba tikrai sveikintina, nes užkerta kelią prekybos tinklų ir stambių pieno perdirbėjų uždarbiavimui“, – įsitikinęs pieno gamintojas.

Gali sutrikdyti sveikatą

Specialistai vis dėlto perspėja nesusigundyti ir neskubėti pirkti pieno iš nelegalių prekeivių.

„Pirkdami žalią pieną jūs nežinote, ar melžiamos karvės sveikos, ar melžėja neserga infekcinėmis ligomis, ar buvo laikomasi visų higienos reikalavimų“, – tikino veterinarijos gydytoja A.Mlečkienė. Išgėrus nelegalaus pieno galima susirgti užkrečiamomis žarnyno ligomis, stafilokokine infekcija.

Pasak specialistės, pieną parduodantys ūkininkai privalo atlikti žalio pieno kokybės tyrimus, taip pat ištirti, ar piene nėra salmonelių bei auksinio stafilokoko užkrato.

Bauda nedidelė

Rimas Sidera, Kauno savivaldybės Viešosios tvarkos tarnybos vedėjas:

„Dėl nelegalios prekybos pienu nesame gavę nė vieno skundo. Dėl prekybos kitais produktais ar prekėmis iki lapkričio mėnesio šiemet jau surašėme 240 administracinės teisės pažeidimų protokolų. Būtent mano vadovaujamai tarnybai galima skųstis dėl nelegalių prekeivių.

Nelegalių prekeivių kontrolę apsunkina ir tai, kad ūkininkai pienu prekiauja anksti ryte – gerokai prieš 8 valandą, kai mūsų tarnyba dar nedirba. Už prekybos viešosiose vietose taisyklių pažeidimą gresia bauda nuo 20 iki 100 litų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.