Kinų iššūkis – pastatyti aukščiausią pasaulyje dangoraižį per 90 dienų

Tai skamba, kaip visiškas absurdas. Aukščiausio pastato pasaulyje Burj Khalifa (829 m) statybos truko penkerius metus ir kainavo 1,5 mlrd. dolerių. Kinai žada pastatyti dar aukštesnį pastatą gerokai pigiau ir užtrukti tik 90 dienų. Jau šio mėnesio pabaigoje pradėti statyti 220 aukštų 838 metrų aukščio „Sky City“ ir jį baigti iki 2013 metų kovo. Ir jis kainuotų tik 628 mln. JAV dolerių, praneša constructionweekonline.com.

„Sky City“ pretenduoja jau kitąmet tapti aukščiausiu dangoraižiu pasaulyje.<br>BSB
„Sky City“ pretenduoja jau kitąmet tapti aukščiausiu dangoraižiu pasaulyje.<br>BSB
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 25, 2012, 7:13 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:32 AM

Bet kinų kompanijos „Broad Sustainable Building“ (BSB) vadovas Julietas Jiangas tvirtino, kad darbai vyks kaip suplanuota ir per dieną bus įrengiami penki aukštai.

BSB metodas – modulinės konstrukcijos, kurios bus parengiamos gamykloje ir vietoje tik sujungiamos.

BSB jau sulaukė pasaulio dėmesio, kai sausį 30 aukštų viešbutį pastatė per 15 dienų. Prieš tai 15 aukštų pastatą kompanija pastatė per 6 dienas. Tai faktai.

„Sky City“ galėtų apsigyventi 31,4 tūkst. žmonių. Šiame pastate – mieste bus mokyklos, ligoninės, biurai, parduotuvės, restoranai, o gatves atstos daugiau nei šimtas liftų.

Teigiama, kad pastatas, kurį projektavo „Burj Khalifa“ inžinieriai, atlaikys 9 balų pagal Richterio skalę, žemės drebėjimą.

Vis dėlto, neįtikimiausias šio pastato rodiklis – kaina. 1500 dolerių (4000 Lt) už kv. m. Burj Khalifa statybos kainavo dešimt kartų daugiau.

838 metrai yra labai didelis aukštis. Palyginti, Vilniaus televizijos bokštas yra kone tris kartus mažesnis (326 metro). Aukščiausiame Vilniaus biurų pastate „Europa“ yra 33 aukštai – kone septynis kartus mažiau nei šiame 220 aukštų Kinijos dangoraižyje.

„Dangoraižių architektūroje yra labai daug inovacijų. Gamykloje parengtos modulinės konstrukcijos nėra naujiena – tačiau ši idėja verta dėmesio, kai norima pastatyti greičiau, pigiau ir sunaudoti mažiau medžiagų. Tai ypač aktualu Kinijoje, kur dangoraižių poreikis yra didžiulis.

BSB įrodė, kad sugeba statyti labai greitai. Tačiau šis projektas yra visai kitokio mastelio. Ir jie dar neįrodė, kad gali savo idęją įgyvendinti tokiame aukštyje“, - sakė Aukštų pastatų ir miestų plėtros tarybos (Council of Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) atstovas Kevinas Brassas.

Inžinieriai teigia, kad 220 aukštų pastatas, tai ne juokas. Ir didžiausia problema – ne atsparumas žemės drebėjimui, o vėjas, kuris tokį aukštą pastatą veikia milžiniška jėga.

Paprastas modulines konstrukcijas tiesiog sujungus kartu pastatui neužteks tvirtumo. Jis siūbuos.

Kompanijos WSP, projektavusios garsųjį Londono dangoraižį „The Shard“ inžinierius Bartas Leclercq šiuo sumanymu abejoja: „Tokiame pastate nesijausiu saugus, kol tikrai gerai nesuprasiu, kaip jie užtikrins, kad pastatas būtų tvirtas.

Jeigu pastatas kainuos perpus pigiau nei „Burj Khalifa“ jame turbūt bus sunaudotas perpus mažiau medžiagų, ir jis nebus toks stiprus. Nemanau, kad jis pakils“.

Jis įsitikinęs, kad 5 metai, per kuriuos buvo pastatas „Burj Khalifa“ yra trumpiausias įmanomas laikas, per kurį galima pastatyti tokį pastatą.

Tam reikia labai tvirto betono, reikia kad jis gerai sustingtų. Reikia labai daug plieno, kad pastatas būtų tvirtas. Viską reikia patikimai sujungti.

„Nemanau, kad įmanoma pastatyti dangoraižį taip greitai, kaip jie tvirtin. Jeigu jie tai padarys per tris mėnesius, aš mesiu projektavimą ir eisiu į pensiją“.

Parengė Saulius Jarmalis

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.