Palanga sudomino turtingą investuotoją

Jau kitą mėnesį kurorto savivaldybė rengiasi pasirašyti jungtinės veiklos sutartį su specialiai šiam investiciniam projektui įkurta įmone „Palanga Properties”, kurios steigėjai – Olandijos ir Kanados kapitalo bendrovės „Homburg Valda” ir „Capital City Group”.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas")

Nov 26, 2012, 2:24 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:02 AM

Pagal šią sutartį apleistoje automobilių stovėjimo aikštelėje prie „Statoil” degalinės investuotojas miestui įsipareigoja pastatyti naują 400–500 kvadratinių metrų ploto autobusų stotį su tarpmiestinių ir priemiestinių maršrutinių autobusų peronais.

Įkurtuvės – kitąmet

Bendrovė „Palanga Properties” nori šalia autobusų stoties pastatyti apie 4 tūkst. kv. m ploto prekybos ir pramogų centrą, kurį išnuomotų kuriai nors didelei prekybos įmonei.

Šalia prekybos centro būtų automobilių stovėjimo aikštelė.

Vykdydamas šį projektą investuotojas finansuotų ir šalia būsimo komplekso esančios Vėžių gatvės dalies rekonstrukciją.

Iš viso šiam projektui „Palanga Properties” yra numačiusi skirti apie 18 mln. litų.

Palangai pasirašius jungtinės veiklos sutartį, kitų metų pradžioje prasidėtų projektavimo darbai, o 2013 metų vasarą – komplekso statybos.

Jei numatyti darbai vyks sklandžiai, naują autobusų stotį su prekybos ir pramogų centru numatoma pastatyti dar iki kitų metų pabaigos.

Po to miestui bus perduota autobusų stotis, kurios vertė – apie 2 milijonus litų, bendrovei „Palanga Properties” atiteks prekybos ir pramogų centras, prie kurio bus suformuotas atskiras žemės sklypas.

Pavyzdį parodė Skuodas

Tokiu pat principu nauja autobusų stotis prieš trejus metus buvo pastatyta Skuode.

„Iki tol turėjome sukiužusią autobusų stotį, kurią būtų tekę kapitališkai remontuoti iš rajono biudžeto lėšų”, – pasakojo Skuodo rajono meras Stasys Vainoras.

Sulaukusi bendrovės „Capital City Group” pasiūlymo, rajono savivaldybė ryžosi sudaryti jungtinės veiklos sutartį, pagal kurią investuotojas per tris mėnesius senosios vietoje pastatė 330 kv. m ploto naują autobusų stotį, o šalia iškilo apie 3 tūkst. kv. m ploto prekybos centras, kurį dabar valdo prekybos įmonė „Palink”.

„Rizika buvo didelė: jei nugriovus senąjį pastatą investuotojas staiga būtų atsisakęs savo planų, Skuodas iš viso būtų likęs be autobusų stoties.

Tačiau šiandien tokiu rajono tarybos sprendimu telieka pasidžiaugti: miestas turi šiuolaikišką stotį, rajono autobusų parkas – administracines patalpas, o skuodiškių patogumui atsirado pirmasis didelis prekybos centras”, – džiaugsmo neslėpė S.Vainoras.

Tikisi nemažos naudos

Kad projektas bus naudingas, tikisi ir Palangos meras Šarūnas Vaitkus.

„Iškelti kurorto centre esančią stotį į pakraštį miesto valdžia buvo įsipareigojusi jau seniai.

Dabar tai Palangai nekainuos nė lito. Be to, naujas prekybos centras į miesto biudžetą mokės papildomus nekilnojamojo turto ir žemės nuomos mokesčius.

Čia bus sukurta darbo vietų, tad biudžetas sulauks daugiau gyventojų pajamų mokesčių”, – būsimos sutarties privalumus vardijo meras Š.Vaitkus.

Senojoje autobusų stoties vietoje ketinama įrengti daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę, ant kurios galėtų būti pastatyta viešojo maitinimo įstaiga.

Į Palangą ateinančius investuotojus kurortas mėgins sudominti ne tik stovėjimo aikštelės statyba, bet ir kitais projektais.

Palanga sulaukė pirmojo didelio užsienio investuotojo, kuris kurortui siūlo naujoje vietoje pastatyti autobusų stotį ir prekybos, įvairių paslaugų bei pramogų centrą.

Įmonė valdo milijardinės vertės turtą

Palangoje investuoti pasiryžusi „Palanga Properties” priklauso „Homburg Valda” įmonių grupei, kuri iš viso Lietuvoje į nekilnojamąjį turtą yra investavusi beveik 900 mln. litų.

2008 metais ši įmonių grupė iš SEB banko nupirko 57 nekilnojamojo turto objektus už beveik 623 mln. litų. Tai buvo didžiausias nekilnojamojo turto pirkimo sandoris Baltijos šalyse.

Šiuo metu „Homburg Valda” Kaune, „Merkurijaus” universalinės parduotuvės vietoje, stato 20 tūkst. kv. m ploto viešbučio, biurų ir butų kompleksą. Rygoje ant prekybos centro stogo kyla 12 aukštų daugiabutis namas, kurio bendras plotas sieks 12 tūkst. kv. m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.