Futbolo žvaigždei D. Beckhamui pagailo kengūrų

Ką bendro turi futbolo žvaigždė Davidas Beckhamas ir kengūros? Tai, kad mėgiamiausi šio ir kitų garsių sportininkų futbolo bateliai buvo pasiūti iš kengūrų odos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2012, 5:15 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:53 AM

Pasaulis mėgsta futbolą ir jis myli kengūras. Tačiau kai vieną iš šių dalykų reikia paaukoti kito vardan, dažniausiai krenta pastarosios.

Australijoje kasmet milijonai kengūrų žūsta vien tik tam, kad iš jų odos būtų pagaminti futbolo bateliai. Patys geriausi didžiųjų sportinės aprangos gamintojų „Nike“, „Puma“ ir „Adidas“ futbolo bateliai gaminami būtent iš kengūrų odos. Dėl to kasmet nužudomi milijonai šių gyvūnų.

Pranašumas prieš humaniškumą

Kengūrų oda yra net dešimt kartų tampresnė už karvės odą ir dvigubai stipresnė už ožkeną.

Pažvelgus į kengūros odą pro mikroskopą, galima pastebėti kelias unikalias jos savybes: ši oda neturi plaukus šiaušiančių raumenų skaidulų ir prakaito liaukų, o tai leidžia kailiui nuolat palaikyti vienodą skaidulų pluoštą. Šis odą padaro tvirtesnę, o pastaroji leidžia pagaminti patikimesnius sportinius batelius.

Kur problema? Tiek gyvūnų teises ginančios organizacijos, tiek ir pati Australijos valdžia kengūrų žudymą laiko legaliu dalyku.

Šie žinduoliai neretai prilyginami parazitams, kadangi milžiniška jų populiacija alina ne tik augmeniją, bet ir kelia didžiulę grėsmę nykstančioms rūšims.

Be to, kengūros neretai papuola ir po automobilių ratais. Vien tik Kanberos keliuose kasmet žūsta apie 1000 kengūrų.

Kitaip tariant, gerokai per didelė kengūrų populiacija sukuria papildomų tiek finansinių, tiek ir aplinkos apsaugos problemų valstybei, ir dėl šios priežasties Australijos vyriausybė gana palankiai žiūri į šių gyvūnų žudymą.

To per daug neginčija ir gyvūnų teisių apsaugos organizacijos, daugiausia kritikos strėlių leisdamos dėl pačių kengūrų žudymo metodų, kurie, anot jų, yra tiesiog nehumaniški.

Kengūros dažniausiai yra uždaužomos lazdomis ar vamzdžiais, o dar gyvi jaunikliai, rasti mirusios motinos sterblėje, sutraiškomi transporto priemonėmis, kadangi jų oda nėra tinkama sportinių batelių gamybai.

Įsitraukė ir futbolo žvaigždės

Akcentuodamos šiuos žiaurumus, gyvūnų teisių apsaugos organizacijos jau kurį laiką nepaliaujamai spaudžia sportinės avalynės gamintojus. Ir jų pastangos išties nenuėjo veltui.

Dar 2006 m. Davidas Beckhamas, kuriam „Adidas“ už savo prekinio ženklo reklamą kasmet pakloja ne po vieną milijoną svarų sterlingų, nusprendė nešioti tik sintetinio pluošto sportinius batelius po to, kai jam buvo parodyta, kaip dėl geriausių jo batelių žudomos kengūros.

Batelius vien tik iš sintetinių medžiagų nešioja ir Madrido „Real“ žaidėjas Ronaldo bei JAV futbolo žvaigždė Landonas Donovanas, o jų puikus žaidimas tik dar kartą įrodo, jog nuopelnai tenka ne vien kengūrų odai.

Visai neseniai „Adidas“ paskelbė, jog per artimiausius metus sumažins kengūros odos naudojimą net 98 proc.

„Puma“ savo ruožtu pareiškė intensyviai ieškanti įvairių gyvūnų odos pakaitalų, kurie dar ir dėl didžiulės su odos gamyba susijusios taršos šiandien darosi vis populiaresni.

Parengė Miglė Šeikytė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.