Didžiausia ekonominė laisvė - Klaipėdoje, o Vilniuje - per dideli mokesčiai

Blogiausia aplinka verslui - Šiaulių miesto, Ukmergės, Šalčininkų, Jurbarko rajonų savivaldybėse. Jos pritraukia mažiausiai investuotojų. Jose didžiausi nekilnojamojo turto mokesčiai, didžiausios verslo liudijimų kainos.

Vilnius antroje vietoje liko dėl spragų mokesčių, biudžeto ir sveikatos srityse.<br>J. Stacevičius
Vilnius antroje vietoje liko dėl spragų mokesčių, biudžeto ir sveikatos srityse.<br>J. Stacevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Nov 28, 2012, 3:30 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:14 AM

Blogiausia aplinka verslui - Šiaulių miesto, Ukmergės, Šalčininkų, Jurbarko rajonų savivaldybėse. Jos pritraukia mažiausiai investuotojų. Jose didžiausi nekilnojamojo turto mokesčiai, didžiausios verslo liudijimų kainos.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI) antrą kartą paskelbė Lietuvos savivaldybių indekso tyrimo rezultatus. Paaiškėjo, kad ekonominė laisvė geriausiai užtikrinama Klaipėdos miesto savivaldybėje - iš galimų 100 balų surinkti 69,4.

Toliau rikiuojasi Vilniaus ir Panevėžio savivaldybės, atitinkamai surinkusios 63,9 ir 62,9 balų. Indekse buvo vertinamos devynios – komunalinio ūkio, švietimo, sveikatos, socialinės rūpybos, investicijų ir plėtros, mokesčių, savivaldybės administracijos, turto valdymo ir biudžeto sritys.

Klaipėdos miesto savivaldybei pirmąją vietą užtikrino gera situacija beveik visose vertintose srityse. Geriausiai įvertinta investicijų ir plėtros sritis. Pasitelkus privatų kapitalą komunalinis ūkis Klaipėdoje tapo pakankamai efektyvus.

„Gerai įvertinta ir savivaldybės administracija. Nedidelis darbuotojų skaičius ir mažas skundų skaičius savivaldybėje veikia kaip vieno langelio principas, - sakė LLRI vyresnysis ekspertas Vytautas Žukauskas.

Vilnius antroje vietoje liko dėl spragų mokesčių, biudžeto ir sveikatos srityse.

„Aukšti mokesčių tarifai, savivaldybė turi daug skolų“, - aiškino ekspertas.

Transporto, švietimo, administracijos ir personalo valdymo, komunalinio ūkio srityse Vilniaus miesto savivaldybei sekėsi geriau.

Panevėžio miesto savivaldybė nuo Vilniaus atsiliko nedaug. Panevėžio miesto savivaldybėje komunalinio ūkio paslaugos teikiamos pasitelkus privatų kapitalą. Panevėžio mieste santykinai aukštas nedarbo lygis, socialinėms išmokoms išleidžiama daug pinigų.

„Kaip bebūtų keista, didžiausios kliūtys atsiranda iš mūsų pačių susikurtų barjerų. Vidiniai veiksniai - kaip greitai išduodame statybų leidimus, kiek laiko užtrunka susitvarkyti popierius - visa tai yra susitvarkymas savo kieme.

Šituo indeksu mes siekiame padėti savivaldybėms susitvarkyti savo ūkyje“, - trečiadienį spaudos konferencijoje sakė LLRI vadovas Žilvinas Šilėnas. 

Kauno miestas pakilo į ketvirtąją vietą iš penktosios (57 balai), Šiauliais liko penkti (53,9 balo), praneša BNS.

Pagal indeksą tarp rajonų savivaldybių pirmąją vietą šiemet užėmė Kretinga, surinkusi 68,9 balo, į antrąją vietą nusmuko Kauno rajonas su 67,5 balo (pernai - 60,7 balo), po to - Klaipėdos, Kėdainių ir Plungės rajonai. 

Sveikatos apsaugos srityje pirmauja Plungės rajonas - 70 proc. gydytojų dirbo privačiai. Įvertinus visas savivaldybes, paaiškėjo, kad pas šeimos gydytoją patekti galima vidutiniškai per 2 dienas.

Neringos, Palangos, Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos miestų savivaldybėse socialines išmokas gauna 2-3 proc. gyventojų.

Investicijų ir plėtros srityje geriausiai atrodo Klaipėdos, Panevėžio ir Kretingos miestų savivaldybės. 38 proc. savivaldybių teigė, kad jų teritorijose yra paruoštų žemės sklypų investuotojams.

Klaipėdos, Panevėžio, Kauno miestų savivaldybės taiko mažiausius mokesčių tarifus.

Dėl didesnės ekonominės veiklos didžiausia verslo liudijimų kaina yra miestuose. Tačiau keliose rajonų savivaldybėse yra išimčių – Šiaulių, Šakių ir Trakų rajonuose verslo liudijimų kainos tokios pat didelės kaip ir miestuose.

2011 metų pabaigoje skolų neturėjo Vilniaus rajono ir Visagino miesto savivaldybės. Neringa, Šakių ir Pakruojo rajonų savivaldybės savo skolas sumažino daugiausia. Emigracija per 2012 metus paveikė tyrimo rezultatus. Anot V. Žukausko, mažėjantis gyventojų skaičius statistiškai didina savivaldybės skolą.

Savivaldybei priklausančio, tačiau nenaudojamo nekilnojamojo turto didžiausias plotas vienam gyventojui tenka Palangos savivaldybėje.

44 iš 58 savivaldybių teigė, kad jose įdiegtas vieno langelio klientų aptarnavimo principas. Tai reiškia, kad gyventojui nereikia klaidžioti koridoriais, jis visą reikiamą informaciją gali gauti iš vieno žmogaus. 

 Indekse buvo įvertintos 7 miestų ir 53 rajonų savivaldybės. 

LLRI indeksą sudarė antrą kartą. LLRI yra privati organizacija, daugiausia finansuojama stambaus kapitalo įmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.