Greitai ir pigiai išmokti užsienio kalbos įmanoma nebent bedarbiams

Į užsienį – ypač Skandinaviją - mūsų tautiečiai dažnai darbuotis išvyksta nemokėdami savo darbdavio gimtosios kalbos. Tie, kurie tikisi kalbos išmokti „vietoje“, nusivilia – tenka dirbti su kitais emigrantais, kurie mieliau kalba savo gimtąja kalba.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Nov 28, 2012, 9:17 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:37 AM

Nešiojant plytas toks barjeras gal ir netrukdo, tačiau padaryti karjerą nemokant taisyklingai parašyti gyvenimo aprašymo – sudėtinga.

Kai kuriems kandidatams į ministrus šią savaitę vykstančiuose susitikimuose su prezidente Dalia Grybauskaite tenka kalbėti ne tik lietuviškai, todėl kyla klausimas – per kiek laiko ir už kokią kainą įmanoma greičiausiai išmokti staiga prisireiktos užsienio kalbos?

Juk ir gyvenime būna tokių situacijų, kai pasitaikius geram darbo pasiūlymui tenka pasiruošti išvykti jau po kelių savaičių. Ar įmanoma per tiek laiko susikrauti ne tik mėgstamiausias kojines, bet ir užsienio kalbos žinių bagažą?

Už pradinį lygmenį – 6,5 tūkst. litų

Paskambinus į kalbų mokyklą „Sovereina“ ir pasiteiravus, ar greit pavyktų „nuo nulio“ išmokti anglų kalbos, teko nusivilti. Pašnekovė pažadėjo, kad per devynis mėnesius turėtų pavykti pasiekti tik „elementarų“ susikalbėjimo lygmenį.

„Vieno lygio trukmė – apie 40 akademinių valandų, bet tai yra sąlyginis dalykas. Iš esmės lygis apibrėžia žodyno turtingumą – kuo daugiau žodžių mokate, tuo aukštesnis lygis. Išklausius 120 akademinių valandų kursą - jis truktų apie 9 mėnesius - pasiekiamas elementarus kalbėjimo lygmuo: įsisavinami paprasčiausi laikai, minimalus žodynas“, - sakė įmonės vadovė Jolanta Dubikaltytė.

Tiesa, pasiryžus mokytis namuose, šį laikotarpį pavyktų sutrumpinti. Tačiau kiekviena individuali pamoka skaudžiai atsilieptų asmeniniams finansams.

„Jei žmogus mokosi individualiai, yra imlus kalboms, tai gal galima šį procesą kiek pagreitinti. Individualiai mokantis akademinė valanda kainuotų 54 litus, o būnant mažoje grupėje – 18 litų. Už individualiai pasiektą vieną lygmenį reiktų sumokėti 2150 litų“, - skaičiavo pašnekovė.

Norint išmokti susikalbėti, reikia pasiekti bent trečią kalbos lygmenį, taigi šią sumą dar reikia padauginti iš trijų. Taigi už pagrindines užsienio kalbos žinias tenka pakloti beveik 6,5 tūkst. litų.

Tačiau net ir storą piniginę turinčiam dirbančiam žmogui būtų sunku atlaikyti didelį mokymosi krūvį, nebent jam nereikėtų visą dieną sėdėti darbe arba jis būtų itin gabus.

„Kai žmogus dirba, tai susitikimui gali skirti tik porą valandų, o individualiai mokytis irgi neturi daug laiko. Buvo įmonių, kurios bandė pagreitinti procesą - daryti po 4 pamokas per savaitę, bet po kiek laiko žmonės nebespėdavo pasiruošti, buvo per didelis krūvis“, - sakė J. Dubikaltytė.

Mokytis dieną - pigiau

Kitos kalbų mokyklos „Language Academy“ darbuotoja Ana sakė, kad norintiems kalbos mokytis itin intensyviai yra siūlomi kursai vasarą – du kartus per savaitę vyksta paskaitos po dvi akademines valandas.

Dažniausiai paskaitos vyksta vakare, jau po darbo. Kadangi tuo metu yra didžiausias norinčiųjų mokytis skaičius, galima sutaupyti užsisakius pamokas dienos metu.

„Paskaitos vyksta vakarais, po darbo. Dienines ir rytines grupes sudaryti sunkiau, nes nėra tiek norinčių. Individualūs kursai kainuoja tarp 55-65 litų už pamoką, priklausomai nuo dienos laiko. Galima suburti ir grupę – tam reiktų bent 4 žmonių“, - sakė specialistė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.