Kalėdų žąsys jau laukia pirkėjų

Ančių ir kalakutų Kalėdoms į turgus šiemet atkeliaus pakankamai, tačiau dalis žąsų augintojų traukiasi – verslas per daug sezoniškas, produkcija parduodama tik prieš šventes, o žąsiukų kaina šią vasarą buvo rekordiškai aukšta, rašo „Verslo žinios“.

Žąsų Kalėdų stalui netrūks.<br>V. Ščiavinskas
Žąsų Kalėdų stalui netrūks.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-11-28 12:17, atnaujinta 2018-03-15 01:25

Antys ir kalakutai stabiliai, nors ir ne taip aktyviai kaip prieš Kalėdas, parduodami ištisus metus. Ūkininkai nebesiryžta kaip ant sparnų šokdinti kainų, todėl jos kils palyginti nedaug.

„Pašarai brango, tačiau, kai pakėliau produkcijos kainą, pardavimai sustojo. Teko kainą mažinti. Nukentėsiu, bet kito kelio nebuvo“, – aiškina Gintas Cimakauskas, Lazdijų raj. auginantis kalakutus ir antis. Jis šventėms paruošė 3000 paukščių, daugiausia jų perką įmonės, kurios paukščius dovanoja savo darbuotojams.

Algirdas Bielinis, auginantis antis iš žąsis, verslo neplanuoja mažinti, tačiau kainas šiemet padidino 20 proc. – brangesni buvo pašarai ir žąsiukai.

Be to, A. Bielinis pabrėžia ir ūkių skirtumą – kolega G. Cimakauskas dirba prie Lenkijos sienos, todėl jam tenka konkuruoti su tenykščiais augintojais. Pats A. Bielinis įsikūręs Lietuvos viduryje, tad kainos spaudimas mažesnis.

„Šiemet žąsų ir ančių nebeauginame. Ta buvo hobis, juo užsiėmė mūsų vaikai. Mes galėtume auginti, tačiau kiekiai per maži, kad užsiimtume paukščių apdorojimu ir prekyba“, - sakė Birutė Navickienė iš Vilkaviškio rajono.

Suvalkietės, per metus užaugindavusios 400 paukščių, teigimu, šio verslo trūkumas - turi pats ieškoti, kut parduoti produkciją.

Kalakutas Kalėdų stalui kainuos 12 Lt už kilogramą, žąsis - 22 - 28 Lt/ kg, o antis - 15 - 20 Lt/ kg.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.