Vaikų švietimui aplinkosaugos temomis pasirinktas teatras

Aplinkos apsaugos ir taršos problemos šiandien yra kaip niekada aktualios, todėl keisti savo įpročius bando daugelis. Tačiau nuo kokio amžiaus to reikėtų mokyti savo atžalas ir dar svarbiau, kaip efektyviausiai tą padaryti? Juk sutelkti mažųjų dėmesį ir suprantamai jiems paaiškinti globalias problemas – užduotis ne iš lengvųjų.

Spektaklyje vandens lašelis ne tik ieško gyvojo vandens, bet ir kovoja su piktuoju personažu Šiukšliumi.
Spektaklyje vandens lašelis ne tik ieško gyvojo vandens, bet ir kovoja su piktuoju personažu Šiukšliumi.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2012, 9:57 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 4:16 PM

Kaip mažinti aplinkos taršą, tinkamai rūšiuoti šiukšles kalba daugybė aplinkosauginio švietimo projektų, kuriuos inicijuoja Aplinkos ministerija. Edukaciniai projektai yra skiriami tiek suaugusiesiems, tiek vaikams. Jie moko ir skatina būti atsakingais, sąmoningais.

Jau trečius metus Vilniuje kuriantis „Avilio“ teatras užsibrėžė vaikams paaiškinti, kodėl svarbu saugoti gamtą. Šią vasarą pradėtame rodyti spektaklyje „Lašelio kelionė“ pasakojama, kaip paskutinis tyro vandens lašelis gelbėja pasaulį: ieško gyvojo vandens ir kovoja su piktuoju personažu Šiukšliumi bei jo sukurtais šiukšlių robotais.

Pasak kūrėjų, spektaklio veiksmas mažuosius žiūrovus nukelia į netolimą ateitį, kur jie pamato, kas nutiks planetai, jei savęs neribosime ir nepaliausime teršti aplinkos. Nusileidus scenos uždangai, vaikams suteikiama galimybė pabendrauti su pagrindiniu herojumi ir aptarti rūpimus klausimus, susijusius su aplinka ir jos saugojimu.

„Spektaklis yra skirtas 5–12 metų žiūrovams, o tokio amžiaus vaikai yra itin judrūs, nenustygstantys vietoje ir dažnai išsiblaškę.

Nenorėjome kurti pramoginio spektaklio, nes vargu, ar toks padarytų reikiamą įspūdį šiuolaikiniams vaikams, tad jis gavosi šiek tiek bauginantis, nes jame vaikai pamato blogąjį pasaulio raidos scenarijų, kai nebėra vandens, užteršta gamta, visur tik šiukšlės, – pasakoja spektaklio režisierius ir idėjos autorius Arūnas Pakulevičius. – Atlikus nedidelę mokytojų ir auklėtojų, atlydėjusių vaikus į spektaklio premjerą, apklausą, paaiškėjo, kad reginys mažiesiems žiūrovams įsiminė ir paliko įspūdį“.

Šis spektaklis yra projekto „Vaikų aplinkosauginio aktyvumo skatinimas, informuojant juos apie aplinkos būklę, sudarant sąlygas dalyvauti priimant sprendimus bei skatinant pasirinkti aplinkai palankų gyvenimo būdą“ dalis. Įgyvendinant projektą mokyklose pradinių klasių moksleiviams organizuojami piešinių ir rašinių aplinkosaugos temomis konkursai.

Šiuo projektu siekiama vaikus ugdyti socialiai atsakingais ir aplinką tausojančiais piliečiais. Jis, kaip ir daugelis kitų aplinkosauginio švietimo projektų, yra finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“.

Ja siekiama didinti šalies gyventojų aplinkosauginį sąmoningumą. Tai itin svarbu, nes įvairūs tyrimai rodo, kad Europos Sąjungoje Lietuvos gyventojai yra tarp vienų mažiausiai besidominčių aplinkosaugos problemomis, nes nemano, kad jų asmeninis elgesys ir pastangos gali ką nors pakeisti. O to priežastis – žemas aplinkosauginio informuotumo lygis.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.