Sena Lietuvos banko jachta keliauja iš rankų į rankas

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla (LAJM), netekusi jachtos „Litas”, praturtėjo – šis senstelėjęs, nuostolius nešęs burlaivis parduotas iš varžytynių už apynaujo automobilio kainą.

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis („Lietuvos rytas”)

2012-12-14 07:20, atnaujinta 2018-03-14 15:45

Varžytynėse dėl 12 metrų ilgio sportinės jachtos „Litas” rengėsi grumtis trys potencialūs pirkėjai.

Tačiau prieš 22 metus statytas burlaivis pirkėjų aistrų neįplieskė – parduotas už pradinę 30 tūkst. litų kainą.

„Ši mokyklai įpiršta, jūreivystės praktikai netinkanti jachta mums buvo tapusi galvos skausmu – tik pinigus rijo. Mokyklai reikia kitokių laivų”, – tvirtino LAJM direktorius profesorius Viktoras Senčila.

„Litas” kažkada priklausė Lietuvos bankui, bet vadovybė, neapsikentusi pašaipų dėl prabangios jachtos, kuria vasarą pasinaudodavo vos keli iškylautojai, ir didelių išlaidų, atsikratė burlaivio – pardavė jį Lietuvos aukštajai jūreivystės mokyklai už simbolinę 1 lito kainą.

Perėmę burlaivį jūrininkų ugdytojai užsikrovė sunkią naštą – buvo priversti jį remontuoti, pirkti brangias atsargines dalis, mokėti už stovėjimo vietą Klaipėdos Pilies uostelyje.

Samdomas jachtos kapitonas reikalavo didesnio atlyginimo, įgulos nariai – nuolatinio maitinimo.

Siekiant mažinti nuostolius „Litas” buvo laikinai perduotas jaunimo sporto klubui „Ostmarinas” su sąlyga, kad juo galės naudotis ir studentai.

Pernai vasarą, sumokėję už keliones, šia jachta į Baltiją išplaukė 90 svečių ir tik 4 Jūreivystės mokyklos auklėtiniai.

V.Senčila džiaugėsi atsikratęs „Lito” – vienintelio mokomojo laivo: „Juo galėjo plaukti tik penki žmonės, o pas mus mokosi 150 pirmakursių. Sportinės jachtos netinka jūrinei praktikai, būsimieji laivavedžiai buriuodami nesukaupia reikiamo plaukiojimo cenzo.”

Jūreivystės mokyklai šiuo metu labiau reikia ne jachtų, o jalų – masyvių irklinių valčių, kuriose galima iškelti ir burę. Jaluose gali susėsti ir lavinti jūreivystės įgūdžius atviruose vandenyse 8–10 žmonių. Vienos tokios mokomosios valties kaina – 100–150 tūkst. litų.

„Lėšų tokioms valtims atrastume, bet mus jaudina kita problema – pajūryje nėra kur jų saugoti”, – apgailestavo V.Senčila.

Jau seniai žadama pastatyti valčių prieplauką pietinėje Klaipėdos jūrų uosto dalyje, kur įsikurs ir vaikų buriavimo mokykla „Suominis”. Ten užtektų vietos ir jalams, bet svarbus socialinis projektas vėl atidėtas.

Buriavimo mokykla anksčiau veikė Šventosios uoste, kuris po karo užneštas smėliu, o dabar vėl rekonstruojamas, kad į jį galėtų įplaukti nedidelės grimzlės žvejų laiveliai, sportinės ir pramoginės jachtos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.