Pigesnės lenkiškos eglės lietuviams patrauklesnės

Likus mažiau nei dviem savaitėms iki didžiųjų metų švenčių kalėdinių eglių pardavėjai džiaugiasi – gausiai iškritęs sniegas vilioja šventine nuotaika užsikrėtusius šalies gyventojus pirkti kalėdines egles. Tačiau pirkėjai, šventai įsitikinę, kad įsigis tikrą lietuvišką eglę, gali likti kvailio vietoje. Eglės atvežtos ne iš Lietuvos, o iš Lenkijos medelynų.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Dec 17, 2012, 1:25 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 2:17 PM

„Lenkijoje jos kainuoja pigiau, apsimoka iš ten vežti“, - sakė Vilniuje eglėmis prekiaujantis Česlovas.

Anot prekybininko, Lenkijoje prekyba eglėmis daug geriau išplėtota, ten daugiau medelynų ir didesnis pasirinkimas.

Šalies prekybos centrai savo pirkėjams taip pat siūlo importuotas egles.

„Prekiaujame kirstomis ir vazonuose auginamomis eglėmis iš Danijos bei Lietuvos medelynų“, - portalui lrytas.lt sakė Raminta Stanaitytė-Česnulienė, „Rimi“ prekybos centro atstovė spaudai.

Sidabrinė eglė ir kėnis - patvariausi

Kaip pasakojo eglėmis prekiaujantis Česlovas, lietuviams patraukliausios kirstos eglės – jos kur kas pigesnės nei gyvos, persodintos į vazonus.

Tačiau prekybininkai nesiskundžia ir gyvų eglių paklausa. Pasak pardavėjo, norintys, kad eglė spyglių nenumestų iki Naujųjų metų, perka egles vazonuose.

Sidabrinės eglės vazonuose išsilaiko ilgiau nei paprastos. Sidabrinių eglių spygliai storesni, vešlesnės šakos. Norintys turėti nukirstą medį, kuris išsilaikytų ir po Kalėdų, turėtų rinktis korėjietišką kėnį.

Korėjietiškas kėnis – vienas patvariausių spygliuočių. Šis medis spyglių nenumes daugiau nei mėnesį, net ir negavęs nė lašo vandens. Tačiau kėnis, skirtingai nei eglės ar pušys, neturi spygliuočiams būdingo kvapo.

Žaliuos ilgiau įpylus cukraus

Pasak prekybininkų, gyvas egles vazonuose renkasi tie, kurie neturi specialaus stovo ar tikisi pavasarį eglę pasodinti lauke.

Tačiau nukirstą eglę prižiūrėti lengviau. Parsinešus namo tereikia įstatyti į vazoną su žemėmis ar specialų laikiklį ir nepamiršti laistyti bent du kartus per savaitę.

Vilniuje eglėmis prekiaujantis Marius teigė, kad nukirsta eglė ilgiau išsilaikys, jei į vandenį bus įpilta cukraus. Tačiau tręšti eglių nereiktų – trąšomis jos jau būna aprūpintos medelynuose.

Nukirstai eglei reikia daug vandens tam, kad nenubyrėtų spygliai. Medžio kotas turėtų būti nuolat apsemtas.

Patartina nestatyti eglės arti radiatoriaus – taip vanduo greitai išgaruos. 

Į vazoną su žemėmis įstatytą nukirstą eglę patartina laistyti bent 2-3 kartus per savaitę kambario temperatūros vandeniu. Po vazonu su žemėmis ar smėliu galima padėti padėklą - taip matytųsi vandens kiekis, o pro vazono ar kibirėlio angas eglės šaknys pačios sugertų vandenį.

Įsigijus gyvą eglę vazone, nepatartina jos iš karto nešti į namus – eglė turi palaipsniui priprasti prie temperatūrų skirtumo. Geriausia vieną ar dvi dienas palaikyti ją garaže, rūsyje ar laiptinėje.

Gyvų eglių šaknys vazonuose dažnai būna įšalusios. Kreivai įsodintą eglę vazone lengvai ištiesinsite, kai žemė atitirps.

Mažos eglės prigyja dažniau

Neretai pirkdami gyvą eglę žmonės tikisi, kad pavasarį medis prigis persodintas lauke. Kaip portalui lrytas.lt tikino prekeivis Marius, mažesnės eglės prigyja kur kas dažniau. Be to, vertėtų rinktis eglę kuo didesniame vazone. „Nedidelės eglės šaknys bus pažeistos mažiausiai“, - sakė Marius.

Kaip tikino pašnekovas, ir paprasta, ir sidabrinė eglė persodinta prigyja vienodai, svarbu, kad šaknys nebūtų pažeistos.

Planuojantiems eglę persodinti lauke po švenčių būtina ją laikyti tik pliusinėje temperatūroje - rūsyje ar įstiklintame balkone, tačiau jokiu būdu ne lauke. Prasikalę nauji spygliai bei šaknys greitai nušaltų ir eglė nudžiūtų.

Kalėdinė puošmena kainuos nuo 5 iki 300 litų

Portalui lrytas.lt Česlovas sakė, kad daugiausia eglių parduoda už 30-50 Lt.

Prekybos vietose paprasta iki 1 metro aukščio eglė vazone kainuoja nuo 30 iki 40 Lt, nukirsta - nuo 20 iki 30 Lt. Už 2 metrų aukščio  nukirstą eglę teks pakloti ir iki 100 litų, o už 2 metrų sidabrinę eglę vazone – apie 150 litų.

Tačiau šiemet brangiausi kalėdiniai medžiai – kėniai. Už nukirstą 2 metrų kėnį teks nepagailėti ir 300 litų.

Norintiems namus papuošti eglės šaka didelių išlaidų nereikės - didelė ir vešli šaka kainuoja apie 5 litus.

Kaip teigė „Rimi“ prekybos centro atstovė spaudai R. Stanaitytė-Česnulienė, parduotuvėse eglių galima įsigyti nuo 7 iki 80 Lt. Anot jos, šiemet ypač populiarios mažos eglės vazonuose - pirkėjai jas perka kaip interjero dekoraciją ar darbo stalo puošmeną.

Dirbtinių perka daugiau

Anot R. Stanaitytės-Česnulienės, prekybos centruose pirkėjai dažniau renkasi dirbtines egles. Jų šiemet nupirkta beveik dvigubai daugiau.

„Gruodžio pradžioje labiau perkamos dirbtinės, vėliau - gyvos eglės vazonuose, vėliausiai - kirstos“, - sakė ji.

Pasak parduotuvių tinklo „Iki“ atstovo spaudai Valdo Lopetos, šiemet klientai renkasi ne tik pigiausias dirbtines eglutes - ir pigesnes, ir brangesnes perka vienodai. 

Parduotuvėse galima įsigyti 60, 100 ir 150 cm aukščio tankias ir lanksčias eglutes su stabiliu stovu. „Praėjusių kelerių metų praktika patvirtino, kad būtent tokias dirbtines ilgaamžes eglutes labiausiai vertina gamtą tausojantys pirkėjai“, - sakė V. Lopeta.  Parduotuvėse jų kaina svyruoja nuo 10 iki 100 litų.

Kiekvienas pirkėjas renkasi pagal asmeninius poreikius: vieni nori dirbtinės eglės, kurią puoštų kasmet, kiti renkasi gyvas eglutes vazonuose ir kiekvienais metais pasibaigus šventėms sodina jas miške, treti perka kirstas eglutes ir ginčijasi dėl ekologijos su tais, kurie renkasi dirbtines eglutes.

Portalo lrytas.lt pakalbintas vilnietis Stanislovas prekybos vietoje rinkosi nukirstą eglę.

„Pirkčiau gyvą eglę vazone, jei ji puoštų namus ne vienerius metus. Todėl noriu tikros lietuviškos eglės, o ne leisgyvės vazone ar plastikinės. Be to, gyvos eglės neturėčiau kur pasodinti“, - sakė vilnietis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.