Kaina privertė abejoti, ar šiukšlių dėžė - ne auksinė

1180 litų. Tiek savivaldybė per viešuosius pirkimus pakloja už paprastą betoninę šiukšlių dėžę vaikų žaidimo aikštelėje, nors tiekėjas ją parduoda už 150 litų.

Sunku patikėti, tačiau Rusijoje įsigyjamos štai šios betoninės šiukšlių dėžės miestui kainuoja po 1180 litų.<br>V. Balkūnas
Sunku patikėti, tačiau Rusijoje įsigyjamos štai šios betoninės šiukšlių dėžės miestui kainuoja po 1180 litų.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas ("Sostinė")

Dec 23, 2012, 7:30 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 11:00 AM

Vaikų žaidimo aikštelėms sugeba ištaškyti šimtus tūkstančių litų.

Nors įrangą galima įsigyti gerokai pigiau, savivaldybė ją perka tokiomis kainomis, jog atrodo, kad karuselės ir sūpynės yra auksinės.

Pavyzdžiui, paprastas metalinės konstrukcijos suolas, kurį savivaldybė įsigyja rengdama viešuosius pirkimus, kainuoja 1280 litų, nors tiekėjo kaina yra 250 litų.

Todėl nenuostabu, kad už visą vienos paprastos aikštelės įrangą tenka pakloti 26 tūkst. litų.

Savivaldybė žada, kad šiais ir kitais metais mieste atsiras 200 vaikų žaidimo aikštelių. O visų aikštelių įrengimas ir priežiūra per trejus metus kainuos beveik 12 mln. litų.

Neleido užsirašyti kainų

Vienos bendruomenės pirmininkas pasakojo, kad savivaldybė jam nurodė įsigyti tik tą įrangą vaikų žaidimo aikštelei, kurią ji nupirks rengdama viešųjų pirkimų konkursą.

Šiai bendruomenei lėšų buvo skyrusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Vietos bendruomenių savivaldos programos. Aktyvistas neturėjo teisės nei pats pirkti įrangos iš tiekėjo, nei skelbti konkurso jai įsigyti.

Pašnekovas pasakojo, kad užsuko į savivaldybės Viešųjų pirkimų skyrių pasidomėti kainomis. Bet jam nebuvo leista net užsirašyti skaičių. Vis dėlto kai kurias kosmines kainas jis spėjo įsidėmėti.

Sūpynes, kurios įbetonuojamos į žemę, savivaldybė perka už 3256 litus, kalnelį vaikams – už 3651 litą, karuselę – už 3095 litus, o brangiausia žaidimų konstrukcija kainuoja net 5673 litus.

„Valdininkai sakė, kad tai geriausios pasiūlytos kainos.

Bet man jos sukėlė rimtų abejonių”, – tikino bendruomenės pirmininkas.

Pirkinių iškart atsisakė

Senamiesčio bendruomenės pirmininkė Asta Baškauskaitė sakė, kad, išgirdusi apie šiukšlių dėžės ir suolo kainą, iš karto jų atsisakė.

Ši bendruomenė vaikų žaidimo aikštelę ketina įrengti K.Sirvydo skvere.

„Mintyse apskaičiavau: savivaldybė, pirkdama vieną šiukšlių dėžę, permoka daugiau nei tūkstantį litų.

Naujų vaikų žaidimo aikštelių artimiausiu metu Vilniuje bus įrengta 200. Vadinasi, dingsta 200 tūkstančių litų”, – skaičiavo A. Baškauskaitė.

Sumokėtų gerokai mažiau

„Dovanotam arkliui į dantis nežiūrima.

Prieš tris savaites vaikų žaidimo aikštelę savivaldybė įrengė savo lėšomis, tad mes dėl kainų purkštauti negalime”, – kalbėjo Balsių bendruomenės pirmininkas Rimantas Micka.

Vis dėlto jis pastebėjo, kad aikštelė įrengta paskubomis: skaldelės dangai pripilta per mažai, o smėlio išvis neatvežta.

R.Micka įsitikinęs, kad jeigu bendruomenė pati kontroliuotų įrangos pirkimą, vaikų žaidimo aikštelė būtų kainavusi gerokai mažiau.

„Valdžia mumis nepasitiki, neleidžia atlikti darbų. Tai ir yra blogiausia”, – svarstė Balsių bendruomenės pirmininkas.

Kyla naujos aikštelės

Vaikų žaidimo aikštelių įrengimą kuruojantis mero patarėjas Vitalius Besakirskas atsisakė kalbėti apie kainas. Nekalbus buvo ir Sankt Peterburgo (Rusija) gamintojo įrangą tiekiančios bendrovės „Ksil” direktorius Karlenas Grdiljancas.

Jis teisinosi, kad vaikų žaidimo aikštelių įrengimo ir priežiūros konkursą yra laimėjęs penkių įmonių konsorciumas.

Tad kalbėti apie įrangos įsigijimą jis galįs tik gavęs visų įmonių vadovų ir savivaldybės sutikimą.

Šiais metais rugsėjo ir spalio mėnesiais savivaldybė įrengė 130 aikštelių. Iš viso per 2012–2013 metus planuojama įrengti apie 200 vaikų žaidimo aikštelių – apie 150 vietoj senųjų, kitas 50 naujose vietose, atsižvelgiant į gyventojų prašymus ir seniūnijų rekomendacijas.

2006–2010 metais įrengta 301 žaidimų aikštelė, panašiai tiek aikštelių Vilniuje bus atnaujinta.

Įrengs naujas šiukšliadėžes

Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad vaikų žaidimo aikštelėse įrengtos laikinos betoninės šiukšliadėžės, pavasarį bus pakeistos naujomis.

„Norėdami, kad vaikai galėtų dar ir rudenį išbandyti naujas vaikų žaidimo aikšteles, paprašėme, kad rangovai jas įrengtų kiek įmanoma greičiau. Darbai buvo atlikti per pusantro mėnesio ir užsakovai nespėjo pagaminti šiukšliadėžių.

Dėl to, ir buvo įrengtos laikinos betoninės šiukšliadėžės, už kurias miestas nieko nemokėjo, ir jos pavasarį bus pakeistos į nuolatines“,- sakė Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Mikalauskienė.

Vilniuje šiuo metu jau įrengtos ar atnaujintos 124 vaikų žaidimo aikštelės. Iš jų 81 įrengtos laikinos betoninės šiukšliadėžės. Darbus atliko viešuosius pirkimus laimėjusi ūkio subjektų grupė, atstovaujama bendrovės „Economus“.

Kiti miestai sugeba taupyti

Kituose miestuose vaikų žaidimo aikštelių įranga kainavo gerokai mažiau.

Kauno savivaldybė prieš kelias dienas pasigyrė, kad Kalniečių parke baigia montuoti vieną didžiausių vaikų žaidimo įrenginių kompleksų. Įvairaus sudėtingumo karstyklėms, čiuožykloms ir perėjimams buvo skirta apie 50 tūkst. litų.

Tačiau pinigų liko, todėl savivaldybė taisė daugiabučių namų kiemuose įrengtus žaidimų įrenginius, Kalniečių parko treniruoklius, aplink juos paklojo daugiau dangos.

Ši vaikų žaidimo aikštelė taip pat buvo įrengiama už Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Vietos bendruomenių savivaldos programai skirtas lėšas.

Šiauliuose spalį buvo atidarytos šešios vaikų žaidimo aikštelės. Jos kainavo 93 tūkst. litų. Vidutiniškai vienai aikštelei skirta 15,5 tūkst. litų.

Šiose aikštelėse įrengtos sūpynės, čiuožykla ir metalinis arkliukas ant spyruoklės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.