Vatikanas – vartai į rojų finansiniams sukčiams

1942 metais įkurtas Vatikano bankas IOR („Institute for Works of Religion“) jau kelis metus niekaip neatsikrato skandalo, susijusio su pinigų plovimu, šešėlio.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jan 4, 2013, 6:48 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:31 AM

Įtariai į šios miniatiūrinės šalies banko veiklą žiūri tiek JAV, įtraukusi Vatikaną į „rizikingų“ šalių sąrašą, tiek Europos Sąjunga, ne kartą raginusi skaidrinti IOR veiklą.

Kadangi žingsnių skaidrumo link nebuvo žengta pernelyg daug, nuo šių metų sausio pirmos dienos Italijos centrinis bankas sustabdė visus mokėjimus kortelėmis Vatikane. Laikinai čia galima atsiskaityti tik grynaisiais pinigais.

Italijos centrinis bankas ėmėsi tokių priemonių, nes Vatikanas nepradėjo taikyti kovos su pinigų plovimu įstatymų, kuriuos dar 2012 metų pavasarį pasiūlė įvesti ES.

Vatikano atstovas BBC televizijai sakė, kad problema sprendžiama ir greitai turėtų būti vėl leista naudotis bankų kortelėmis.

Kad popiežiaus valdoma valstybė po truputį diegia Europos pinigų priežiūros standartus, pripažįsta ir jos kaimynės, tačiau ilga ir nemaloni Vatikano banko istorija dar ilgai laikys šią šalį finansinėje skaistykloje.

Tarp pagrindinių IOR problemų yra nepakankama sąskaitų priežiūra ir menkas problemų viešinimas, rašoma auditorių ataskaitose, kurie patikrinimo metu rado 16 taisytinų Vatikano banko problemų.

Vatikanas - Karibų sala Romos širdyje

2010 metais Vatikano bankas uždirbo apie 190 mln. litų. Manoma, kad šio banko pelnas padeda bent šiek tiek padengti mažėjantį Bažnyčios pelną dėl kasmet sunkiau surenkamų tikinčiųjų aukų.

Pinigus šis bankas pritraukia dėl to, kad jame vykstančios finansinės operacijos yra paslėptos nuo viso pasaulio pinigus prižiūrinčių institucijų akių – Vatikano bankas naudojasi dvigubu „skydu“, kuris apsaugo jo klientų anonimiškumą.

Visų pirma, prievaizdus supančioja tai, kad Vatikano bankas yra religinės organizacijos dalis, todėl jam taikoma kitokia priežiūra ir nėra imami mokesčiai. 

Antra, Vatikanas yra „valstybė valstybėje“ ir tai dar labiau apsunkina finansų srautų apskaitą. 

Dėl šių aplinkybių Vatikanas tapo savotiška Karibų sala (sąskaitos šių salų bankuose dažnai naudojamos pinigų plovimui) viduryje Europos.

Vatikano bankas yra įkurtas viduramžius menančiame gynybos bokšte „Niccolo V“, kuris stovi tiesiai prieš Popiežiaus rezidenciją. Jame laikomi pinigai ir vertybiniai popieriai ir yra atidaryta maždaug 33 tūkst. sąskaitų, rašo spiegel.de.

Banke darbuojasi per šimtą darbuotojų, o jame laikoma kiek per 20 mlrd. litų. Palyginti – Lietuvos banke yra laikoma apie 8 mlrd. litų (tokio dydžio yra centrinės valdžios ir finansinių institucijų indėliai).

Tiesioginiu banko vadovu laikomas popiežius (šiuo metu šias pareigas eina Benediktas XVI) ir Bažnyčios hierarchija.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.