Kitų metų šventėms pirkėjai ruošiasi jau dabar

Nutilo kalėdinių varpelių melodijos, dauguma nupuošė eglutes. Kur paslėpėte šventines dekoracijas, ar gautų dovanų popierių naudosite antrą kartą? O gal jau perkate šventinę atributiką kitiems metams – juk tokios nuolaidos dabar!

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Lietuvos rytas”)

Jan 7, 2013, 11:36 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:46 PM

Šiandien prekybininkai trina rankas – praėjusioms Kalėdoms ir Naujiesiems metams, lyginant su metais prieš tai, žmonėms nupirko dešimtadaliu, o kai kur net daugiau nei trečdaliu daugiau dovanų pakavimo priemonių.

Vilioja išpardavimais

„Ne tik švenčių stalai šiemet buvo gausesni, bet ir namai gražesni, ir dovanos dailiau supakuotos ir ryškiau perrištos”, – sakė prekybos tinklo „Rimi” viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė.

Prekybos centruose šiuo metu vyksta kalėdinių ir naujamečių prekių išpardavimas.

Lentynos sparčiai tuštėja, nes vis daugiau pirkėjų švenčių atributikos skuba įsigyti kelis kartus pigiau.

Daugiausia perkama karnavalinių kostiumų, žvakidžių ir purškiamų dažų.

„Tikimės didžiąją dalį kalėdinių dekoracijų parduoti per kelias savaites”, – sakė prekybos tinklo „Norfa” atstovas spaudai Darius Ryliškis. Ypač čia perkami ukrainietiški stikliniai eglutės papuošalai.

Dovanų popieriaus nesaugo

Drabužių ir interjero dizainerė, dekoratorė Jurgita Januškevičiūtė-Žiugždienė daug metų visas dovanas išpakuodavo labai atsargiai, stengdamasi nesuplėšyti dovanų popieriaus.

Jei tai pavykdavo, lygų, tiesų ir tvarkingai sulankstytą popierių panaudodavo dar kartą.

„Dabar visas dovanas išpakuoju smagiai – plėšte plėšiu ir nebegalvoju, ką toliau su tuo popieriumi darysiu.

Tai net labai smagus veiksmas! Juk skubi pamatyti pačią dovaną.

Mes per daug viską norime sureikšminti, net pakavimo popierių. Liaukimės. Juk reikia gyventi čia ir dabar”, – patarė dekoratorė.

Visas popierines dovanų pakuotes vilnietė sumeta į namų židinį ir sudegina. „Aukoju tą džiaugsmą ir dievams”, – juokauja ji.

J. Januškevičiūtė-Žiugždienė nemėgsta dovanoms skirtų kiniškų maišelių, kurių dabar apstu parduotuvėse.

Tad ir ji pati, ir jos draugai bei šeimos nariai dovanas dažniausiai pakuoja į paprastą popierių ir gražiai jį dekoruoja.

Jei jau pasitaiko gauti kokį vieną kitą dovanų maišelį, dizainerė vėliau juo pasinaudoja eidama pasisvečiuoti pas draugus – įdeda į maišelį duonos arba bandelių.

Gavusi vyno butelį maišelyje irgi neskuba pakuotės išmesti – įsidėjusi naują butelį keliauja į svečius.

„Neetiška ir nemandagu antrą kartą naudoti tik akivaizdžiai netvarkingos pakuotės.

Taip parodoma nepagarba žmogui, kuriam teiki tą dovaną.

Kaip supakuota dovana – man labai svarbu, net svarbiau už pačią dovaną”, – sakė dovanų pakavimą savo hobiu laikanti J. Januškevičiūtė-Žiugždienė.

Paprastai visas Kalėdų dovanas ji pakuoja panašiai – į kelis popieriaus sluoksnius, prie jo komponuodama įvairias juosteles, kaspinus, priklijuoja kriauklių, sudžiovintų rožių ar tiulio skiaučių.

J. Januškevičiūtė-Žiugždienė – Provanso mėgėja ir dovanoms pakuoti dažniausiai renkasi senovinį arba rudos spalvos, arba netgi pašto siuntų popierių.

Švenčių atliekas reikia rūšiuoti

Pasak bendrovės „Ekonovus” rinkodaros vadovo Naurimo Gringio, po praūžusių švenčių pas gyventojus atsirado daug atliekų, kurių nederėtų mesti į buitinių atliekų konteinerius.

Pavyzdžiui, nereikalingų ar sudužusių eglutės papuošalų, blizgančių dekoracijų, blizgaus dovanų pakavimo popieriaus ir metalinių dovanų dėžučių, gėrimų skardinių, perplautų konservų dėžučių.

Visa tai reikėtų mesti į plastikui skirtus konteinerius, o sugadintos ar nebereikalingos kalėdinės lempučių girliandos turėtų keliauti į elektronikos prietaisų surinkimo konteinerius arba stambiųjų atliekų priėmimo aikšteles.

„Veidrodinio stiklo eglutės papuošalus kol kas reikėtų mesti į buitinių atliekų konteinerius, nes minėto stiklo dar negalime atiduoti perdirbti.

Ne visos plastiko rūšys tinkamos perdirbti, tačiau geriau jį mesti į plastiko konteinerius – visos gyventojų išrūšiuotos atliekos pakartotinai yra perrūšiuojamos ir tiktai maža dalis perdirbti netinkamų medžiagų iškeliaus į sąvartyną”, – sakė N. Gringis.

Jis negalėjo atsakyti į klausimą, ar gyventojai jau išmoko ir noriai rūšiuoja išmetamas šventines dekoracijas ir pakavimo atliekas.

Pasak N. Gringio, kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet didžiausia problema bus prie konteinerių sumestos ne dirbtinės, o žalios eglės, kurių į sąvartyną negalima vežti.

Dauguma neišvengė neplanuotų išlaidų

Gerimanta Stankutė

„Danske Bank” Socialinės veiklos ir aptarnavimo kokybės skyriaus vadovė

„Kartais šeimoms šventės tampa išbandymu – joms praūžus kurį laiką gali reikėti laikytis finansinės dietos. Vis dėlto geri šeimos ar asmeninio biudžeto valdymo įpročiai gali būti ypač naudingi, o jų mokytis niekada nevėlu.

Žinoma, išvengti papildomų išlaidų šventiniu laikotarpiu greičiausiai nepavyko. Nereikėtų tokių išlaidų vertinti kaip nenumatytų, nes jas ne tik galima, bet ir būtina artėjant kitoms šventėms suplanuoti. Geriausia tai daryti vos prasidėjus metams ar pirmoje jų pusėje. Jas reikėtų suskirstyti į įprastas, skirtas būstui, maistui, transportui, ir neįprastas – dovanoms, šventiniam stalui, namams puošti. Jei visos šios išlaidos viršija planuojamas pajamas, reikia arba mažinti išlaidas, arba taupyti, arba ieškoti papildomų pajamų šaltinių.

Viena galimybių sutaupyti – pasinaudoti per išpardavimus, kurie kaip tik dabar vyksta, siūlomomis nuolaidomis.

Didieji metų išpardavimai naudingi tiems, kurie atsakingai sudaro pirkinių sąrašą, lygina pirkinių kainas ir iš anksto planuoja. Kitu atveju gali nutikti taip, kad vietoj plano sutaupyti išleisite daugiau nei tikėjotės.”

Kaip tinkamai saugoti dekoracijas

Kad neapdulkėtų ir nesusibraižytų Kalėdų žvakės, „apmaukite” jas elastinėmis kojinėmis ar pėdkelnėmis ir kiekvieną apvyniokite servetėle. Taip paruoštas žvakes reikėtų laikyti dėžutėse sausoje ir vėsioje vietoje.

Prieš dedant į dėžutes kiekvieną eglutės papuošalą reikėtų įsukti į baltą popierinę servetėlę ar popierinį rankšluostį. Tam nerekomenduojama naudoti senų laikraščių – gali subraižyti. Papuošalus atsargiai sudėkite į plastikines arba popierines dėžutes (nuo batų, buitinės technikos, kiaušinių ir kt.).

Eglutės girliandas galima susukti ant kartoninio ritinio, likusio nuo panaudoto popierinio rankšluosčio.

Kalėdų vainiką iki kitų metų reikia pakabinti ant viršutiniams drabužiams skirto pakabo, tada įdėti į didelį plastikinį maišą (jei neturite, puikiai tiks ir senas pagalvės užvalkalas) ir pakabinti spintoje.

Elektrinių lempučių girliandoms saugoti galima panaudoti metalines kavos ar kūdikių maisto skardines su plastiko dangteliais. Dangtelyje reikia išpjauti X raidės formos ertmę, į vidų įdėti kištuką, o pačią girliandą apsukti aplink skardinę.

Sudarykite trumpą sąrašą, kokia dekoracija ir kur ji geriausiai tinkama. Sąrašą įdėkite į dėžutę su puošmenomis – po metų nereikės sukti galvos norint visa tai prisiminti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.