Dėl išprievartavimo grėsmės indės bijo eiti į darbą

Žaginimo skandalo krečiamos Indijos valdžia kalba apie permainas. Ar dalijami pažadai labiau saugoti moteris bus tikrai įgyvendinti, paaiškės laikui bėgant. Bet skandalo padariniai šaliai smogia jau dabar.

Indijos gyventojai drąsiai reiškia protestą, bet sutemus daugelis moterų bijo rodytis viešumoje ir eiti namo iš darbo. Didžiausia įtampa – Delyje.<br>AP
Indijos gyventojai drąsiai reiškia protestą, bet sutemus daugelis moterų bijo rodytis viešumoje ir eiti namo iš darbo. Didžiausia įtampa – Delyje.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 8, 2013, 7:54 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:19 PM

Pagal gyventojų skaičių Indija pasaulyje užima antrąją vietą. Tačiau kartu ji yra ir viena skurdžiausių valstybių. Tokios situacijos priežasčių įvardijama daugybė. Požiūris į moteris yra viena jų.

Moterų pažeidžiamumas, kurį dar labiau paryškino šiurpus gruodžio 16-osios nusikaltimas, akivaizdžiai prisideda prie 600 milijonų Indijos moterų atskirties.

Pasaulio ekonomikos forumo duomenimis, pagal moterų ekonominį aktyvumą Indija pasaulyje užima 123-iąją vietą. Šalyje dirba tik 35 proc. moterų. Tai reiškia, kad šimtai milijonų potencialių darbuotojų sėdi namie. Dalis nedirba, nes tiesiog bijo būti išprievartautos.

Moterys dirba trumpiau

Smurtas prieš moteris ir jų patiriama prievarta Indijoje buvo gerai žinoma problema ir iki gruodžio 16-osios. Tačiau tą dieną įvykdytas žiaurus 23 metų studentės grupinis išžaginimas šalyje sukėlė tikrą šoką.

Indiją sukaustė ne tik masinės demonstracijos, kuriomis reikalaujama griežtinti įstatymus ir keisti požiūrį į moteris. Padėties rimtumą rodo ir tai, kas jau nutiko po gruodžio 16-osios nusikaltimo.

Indijos pramonės rūmų ir dar vienos pramonės institucijos keliuose šalies miestuose atliktas tyrimas parodė, jog po plačiai nuskambėjusio užpuolimo 82 proc. apklaustų dirbančių indžių nutarė trumpinti savo darbo valandas. Jos išeina iš darbo anksčiau, nes nenori keliauti namo tamsoje, kai didesnė tikimybė būti užpultoms.

Kai kurios moterys apskritai išėjo iš darbo, nes ėmė baimintis, kad važinėti viešuoju transportu tapo pernelyg pavojinga.

Didžiausia baimė – Delyje

Atliekant tyrimą buvo apklaustos informacinių technologijų srityje ir skambučių centruose dirbančios moterys, nes šioje srityje dirbančių indžių skaičius nemažas.

Labiausiai grupinis studentės, kuri vėliau mirė vienoje Singapūro ligoninių, išžaginimas sukrėtė Delio gyventojas, nes ir pats nusikaltimas buvo įvykdytas Naujajame Delyje.

Be to, Delis dėl pavojų moterims jau seniai yra vadinamas žaginimo miestu. Technologijų sektoriuje čia dirbančių moterų produktyvumas, pasklidus žinioms apie nusikaltimą, sumažėjo 40 proc.

Per dvi savaites darbo valandas Delyje sutrumpino arba apskritai išėjo iš darbo viena iš trijų indžių.

Tad plačiai aptariamas grupinio išžaginimo atvejis daro aiškią ir tiesioginę įtaką šalies ekonomikai. Tačiau kartu tai yra ir kur kas didesnės neišspręstos problemos dalis.

Skandalas po skandalo

Tiesa, tokia indžių reakcija į paviešintą nusikaltimą – ne naujiena. Anksčiau po visoje šalyje nuskambėjusių smurto prieš moteris atvejų moterų darbo jėga Indijoje taip pat sumažėdavo.

Kad situacija šiuo metu gali dar pablogėti, rodo ir kitas plačiai šalyje aptariamas išžaginimo atvejis. Praėjusį trečiadienį šiaurinėje Indijos Pandžabo valstijoje nusižudė išžaginta paauglė.

Mergina taip pasielgė po to, kai pranešusi apie nusikaltimą policijai sulaukė paniekinamų klausimų.

„Policija atsisakė parengti skundą. Pareigūnai mano sesers klausinėjo tokių vulgarių detalių, jog atrodė, kad ji vėl žaginama. Moters pareigūnės nebuvo, buvo vien vyrai”, – kalbėjo velionės sesuo Charanjit Kaur. („Washington Post”, „Wall Street Journal”, LR)

Žagintojai pasirodė teisme

Penki indų studentės užpuolimu kaltinami vyrai, kuriems yra 19–35 metai, pirmadienį pirmą kartą pasirodė teisme ir išklausė visą jiems pateiktų kaltinimų sąrašą.

Jie kaltinami pagrobimu, išžaginimu ir nužudymu. Posėdis vyko už uždarų durų. Kitas teismo posėdis vyks sausio 10 dieną.

Daug aistrų Indijoje keliančio teismo posėdžio vakar net nebuvo įmanoma pradėti laiku, nes teisme protestavo advokatai ir stumdėsi žiniasklaidos atstovai.

Teismo salėje yra vietos ne daugiau kaip 30-čiai asmenų, o po pietų į ją bandė sutilpti maždaug 150 žmonių, tarp jų – dešimtys advokatų, niekaip nesusijusių su šia byla, vietos ir tarptautinės žiniasklaidos atstovai.

Grupė advokatų smerkė kitus advokatus, kurie pasisiūlė ginti bylos kaltinamuosius. Šeštas kaltinamasis yra jaunesnis nei 18 metų, todėl jis bus teisiamas atskirai. Du kaltinamieji, Vinay Sharma ir Pawanas Gupta, šeštadienį pateikė prašymą pripažinti juos informatoriais prieš kitus kaltinamuosius.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kas yra vatnikai ir kiek jų?