Turtingi rusai sprunka iš tėvynės

Šalia Maskvos esantis garsusis Rubliovkos kvartalas vis labiau tuštėja. Čionykščiai nekilnojamojo turto agentai lieja apmaudą: paraiškų įsigyti būstą šiame prestižiniu laikomame rajone jie gauna trečdaliu mažiau nei pasiūlymų parduoti nekilnojamąjį turtą.

Rubliovkoje tebeveikia prestižinių automobilių parduotuvės, tačiau klestėjimo metai jau baigėsi: vis daugiau vietos gyventojų traukia į užsienį.<br>V.Vekselbergas
Rubliovkoje tebeveikia prestižinių automobilių parduotuvės, tačiau klestėjimo metai jau baigėsi: vis daugiau vietos gyventojų traukia į užsienį.<br>V.Vekselbergas
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka („Vartai“)

Jan 8, 2013, 3:05 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:06 PM

Rubliovkos pramogų centre „Barvicha Luxury Village” yra koncertavusios tokios įžymybės kaip Eltonas Johnas, Charles’is Aznavouras, Jose Carerrasas ir kiti. Tačiau pastaruoju metu pasaulinio lygio žvaigždės čia užsuka vis rečiau.

Priežastis paprasta – prestižiniame rajone nepakanka žiūrovų, kurie būtų pasirengę mokėti didžiules sumas už tokius koncertus.

Rajonas ėmė tuštėti

Konsultacinės bendrovės „Indriksons” duomenimis, dabar kas trečias Rubliovkos namas stovi tuščias.

Kai kur gyvenimas rusena tik todėl, kad didžiulius namus tebeprižiūri tam pasamdyti žmonės. Pačių šeimininkų juose seniai nebėra.

Akį ypač rėžia nebaigtos statybos.

Ištisi laukai nusėti namų griaučiais, ant kurių jau pradeda keroti medžiai.

Ekspertai mano, kad Rubliovka neteko populiarumo dėl labai paprastos priežasties: verslas ir privilegijų anksčiau nestokoję politikai masiškai traukiasi iš Rusijos.

Londone – antplūdis

Tokius spėjimus patvirtina informacija iš užsienio – Didžiosios Britanijos, Šveicarijos, Austrijos, JAV. Ten daugelis labai turtingų rusų jau tvirtai įleido šaknis.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrė ne tik Romanas Abramovičius, bet ir antras turtingiausias Rusijos žmogus Ališeras Usmanovas, aliuminio karaliumi tituluojamas Olegas Deripaska ir daugelis kitų oligarchų. Didžioji dalis rusų apsistojo pačiame Londone.

Britų pasienio tarnybos duomenimis, vien per 2011 metus prašymus dėl vadinamųjų investicinių vizų, kurios leidžia gauti Didžiosios Britanijos pilietybę, įteikė 419 rusų.

Tai net 78 procentais daugiau nei 2010 metais, kai tokių prašymų buvo gauta 235.

Investicinė viza išduodama, kai į Didžiosios Britanijos ekonomiką užsienietis investuoja daugiau nei milijoną svarų (dabartiniu kursu – 4,26 mln. litų).

Vilioja ir Šveicarija

Rusijos turtuolius vilioja ne tik Didžioji Britanija. Pavyzdžiui, buvusio Maskvos mero Jurijaus Lužkovo šeima jau seniai nemažą dalį laiko leidžia Austrijoje.

Šveicarijoje įsikūrė ambicingo Kremliaus projekto „Skolkovas” vadovas Viktoras Vekselbergas, stambiausios Rusijos naftos produktų prekybos bendrovės „Gunvor” savininkas Genadijus Timčenka, degtinės verslo karaliumi tituluojamas Jurijus Šefleris, buvusio „Lukoil” viceprezidento Ralifo Safino šeima.

Šį sąrašą būtų galima tęsti. Visi šie žmonės užsienyje ne tik įsigijo nemažai nekilnojamojo turto, bet ir perkėlė čia savo šeimas. Pagal Šveicarijos įstatymus, norint įsigyti namą ar sodybą šioje šalyje privaloma gyventi iš tiesų, o ne fiktyviai.

Šveicarai dėl tokio rusų antplūdžio menkai jaudinasi. Greičiau netgi džiaugiasi.

„Aš čia moku mokesčius, moku atlyginimus aptarnaujančiam personalui, turiu galybę kitokių išlaidų. Šitaip kiekvienais metais į vietos ekonomiką mano šeima investuoja daugiau nei 50 milijonų Šveicarijos frankų”, – gyrėsi V. Vekselbergas.

Nebėra ką kviesti

Užtat Rubliovka ir prabangūs kvartalai pačioje Maskvoje tuštėja. Mat vietos verslo generolai vienas po kito kelia sparnus.

Nutrūko ir jų bendradarbiavimo su Kremliumi tradicijos.

Anksčiau šalies prezidentas Vladimiras Putinas dažnai kviesdavo didžiausių Rusijos įmonių savininkus ir vadovus, su kuriais aptardavo įvairius reikalus.

Dabar paprasčiausiai nebėra ko kviesti. Mat daugelis rusų milijardierių savo verslui diriguoja iš užsienio. Taip ir patogiau, ir saugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.