Valgomi pinigai gundo vagis

Lietuviški litai spausdinami ne vien tik specializuotose užsienio spaustuvėse, bet ir Širvintų įmonės „Irija” konditerijos ceche. Tačiau jie ypatingi tuo, kad yra valgomi.

Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus („Vartai”)

Jan 8, 2013, 3:04 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:06 PM

Ant plonyčio valgomo vaflinio popieriaus atspausti litai iš pažiūros niekuo nesiskiria nuo tikrų pinigų.

Permatomas valgomas popierius nelūžta, tokį banknotą galima net sulenkti.

Įmonei pradėjus gaminti valgomus pinigus buvo net nuogąstaujama, kad šiais litais sukčiai mėgins atsiskaityti su pagyvenusiais žmonėmis.

Akylesnis žmogus pastebės, kad valgomi pinigai yra kiek mažesni už tikrus banknotus. Be to, ant plono popieriaus banknoto piešinys atspaustas tik iš vienos pusės.

Pavogė su visu seifu

„Irijos” darbuotojai iki šiol prisimena įdomų atvejį. Viena įmonė šventėms užsisakė keliasdešimt tūkstančių valgomų litų.

Pakuotės su šiais saldėsiais be jokios apsaugos buvo atneštos į administracijos patalpą ir padėtos į seifą. Kažkas naktį išlaužė patalpos duris ir šį seifą pavogė.

Gamintojai iš to pasimokė. Mat anksčiau kavinėms ir parduotuvėms valgomi pinigai buvo tiekiami permatomais maišeliais, kuriuose buvo aiškiai matyti įvairių nominalų banknotų pluoštai.

Viena kavinės direktorė į tai atkreipė dėmesį ir įspėjo, kad šitaip atvirai nešiodami savo gaminius tiekėjai gali sulaukti plėšikų dėmesio. Nežinodami, kad tai – netikri pinigai, nusikaltėliai gali užpulti ir rimtai sužaloti žmogų.

Nuo to laiko „Irija” užsakytus pinigus vežioja popierinėse dėžutėse.

Gamina net ir rublius

Bendrovė gamina ne vien tik litus. Mūsų šaliai įstojus į ES Lietuvos banko vadovai dalyvavo Briuselyje vykusiame susitikime. Lauktuvių užsieniečiams Širvintose buvo užsakyta pagaminti visų nominalų valgomų eurų komplektus.

Nuo to laiko „Irija” ėmė siūlyti ir eurus. Dar anksčiau įmonė buvo pradėjusi gaminti dolerius.

„Dolerių gamyba paprastesnė, nes jie vienspalviai. Eurų banknotai įvairių spalvų, todėl juos pagaminti kainuoja brangiau”, – aiškino „Irijos” savininkas Jonas Petrelis.

Druskininkų Grūto parko administracija yra užsakiusi net ir valgomų sovietinių rublių.

Pinigai yra maistingi

Valgomi pinigai iš tiesų yra išspaudžiami iš bulvių krakmolo. Be jo, dar naudojami augaliniai riebalai, vanduo ir specialus saldiklis.

Savo skoniu valgomi pinigai primena kalėdaičius, tačiau pastarieji gaminami iš miltų ir yra trapūs.

Iš bulvių krakmolo spaudžiami pinigai yra maistingi. Šimtas tokių banknotų sveria apie 100 gramų ir turi 380 kilokalorijų – tiek pat, kiek ir analogiškas kiekis 40 proc. riebumo grietinės.

Ant vaflinio popieriaus banknoto piešinys spaudžiamas su maistiniais dažais, kuriuos „Irija” gamina pati.

Įmonės savininkas pasakojo, kad anksčiau dažų įsiveždavo iš Izraelio, tačiau jie buvo gana brangūs ir didindavo produkcijos kainą.

Gamindavo milijonus

Konditerijos gaminių puošyba besiverčianti „Irija” valgomus pinigus pradėjo gaminti prieš 10 metų.

„Skrynelės formos tortą iškepęs vienas konditerijos cechas norėjo, kad iš jo būtų išlindusios pinigų kupiūros. Mūsų pasiteiravo, ar mes galime pagaminti valgomų pinigų.

Pamėginome ir mums pavyko. Tuomet pagamintų litų pasiūlėme kitiems konditerininkams. Netrukus mus užvertė užsakymais”, – apie verslo pradžią pasakojo J.Petrelis.

Pirmaisiais metais valgomi pinigai buvo tokie populiarūs, kad per metus jų būdavo prigaminama po keletą milijonų kupiūrų.

Valgomi doleriai ir eurai eksportuojami į Kaliningradą, Latviją.

Dažniausiai jų užsako savo parduotuves turinčios nedidelės konditerijos įmonės.

Prekiauti valgomais pinigais pageidavo ir vienas prekybos tinklas, tačiau su sąlyga, kad ši produkcija būtų gaminama tik jiems.

Širvintiškiai tokio pasiūlymo atsisakė.

Paklausa menksta

Pastaraisiais metais susidomėjimas valgomais pinigais gerokai nuslūgo. Pernai įmonė jų pagamino daugiau nei 100 tūkstančių kupiūrų.

Daugiausia užsakymų „Irija” sulaukia prieš didžiąsias šventes – Kalėdas, Velykas, Jonines. Valgomais pinigais siekiama nustebinti per vestuves, gimtadienius, mokslo metų pradžią.

Valgomų litų kupiūros yra vienodo dydžio ir kainuoja apie litą. Didžiausias yra 500 eurų banknotas, todėl jo kaina parduotuvėse siekia apie pusantro lito.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.