Klaipėdos uosto vadovo postas ruošiamas seniems bendražygiams?

Susisiekimo ministerija ieško naujo Klaipėdos valstybinio jūrų uosto vadovo. Juo greičiausiai taps socialdemokratas, buvęs „Achemos grupės“ koncerno darbuotojas Arvydas Vaitkus.

Padirbęs Susisiekimo ministerijoje Arvydas Vaitkus (dešinėje) tapo įtakingu Socialdemokratų partijos nariu.<br>ELTOS nuotrauka iš archyvo
Padirbęs Susisiekimo ministerijoje Arvydas Vaitkus (dešinėje) tapo įtakingu Socialdemokratų partijos nariu.<br>ELTOS nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 10, 2013, 1:59 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:09 PM

Atrodo, kad praėjusių metų pabaigoje paskelbtas konkursas vadovauti strateginei šalies įmonei tebus formalumas. Tai, kad šios pareigos numatytos A. Vaitkui, Klaipėdos uoste yra vieša paslaptis. Juo labiau, kad naujoji valdžia gerokai sugriežtino konkurso dalyviams keliamus reikalavimus ir konkurencija dėl šio posto neturėtų būti labai didelė.

Pats A. Vaitkus portalui lrytas.lt tvirtino dar nežinantis, ar dalyvaus Susisiekimo ministerijos paskelbtame konkurse.

Karjerą tęsė „Achemos grupėje“  

A. Vaitkus yra Lietuvos socialdemokratų partijos narys. Jis kartu su dabartiniu premjeru Algirdu Butkevičiumi dirbo Susisiekimo ministerijoje, buvo ministerijos sekretorius, Klaipėdos jūrų uosto valdybos pirmininkas.

Susisiekimo ministerijoje išdirbęs daugiau nei šešerius metus, A. Vaitkus iš jos pasitraukė 2009 m. pavasarį. Greitai jį priglaudė interesų Klaipėdos uoste turinti „Achemos grupė“. A. Vaitkus tapo šio koncerno logistikos direktoriumi, buvo paskirtas į „Achemos grupei“ priklausančios uosto įmonės „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ (KLASCO) valdybą. Dar vėliau A. Vaitkus tapo taip pat koncernui „Achemos grupė“ priklausančios transporto paslaugų bendrovės „Achemarida“ vykdomuoju direktoriumi.

Prieš tapdamas Seimo nariu „Achemos grupėje“ dirbo ir naujasis susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius. Pastaruoju metu jis dirbo koncerno vystymo direktoriumi. „Achemos grupėje“ dirbo ir prieš kelias dienas R. Sinkevičiaus į ministeriją atsivesta patarėja Aušra Railaitė.

Uosto darbuotojų įtarimus, kad šios įmonės vairas bus patikėtas A. Vaitkui, sustiprino ir pats R. Sinkevičiaus bei A. Butkevičiaus elgesys. Prieš pat Naujuosius metus premjerui ir susisiekimo ministrui lankantis Klaipėdos uoste, juos visur lydėjo ir A. Vaitkus.

Sako, kad dar neapsisprendė

Pats A. Vaitkus portalui lrytas.lt trečiadienį tvirtino dar nenusprendęs, ar sieks vadovauti jūrų uostui. Paraiškų ministerija laukia iki šio penktadienio vakaro.

Jis tvirtino, kad A. Butkevičių ir R. Sinkevičių jūrų uoste lydėjęs ne kaip būsimas įmonės vadovas, o kaip socialdemokratų partijos narys, kuriam įdomūs transporto reikalai.

Susisiekimo ministras R. Sinkevičius portalui lrytas.lt tvirtino nežinantis, ar A. Vaitkus dalyvaus konkurse. Ministras teigė partijos bendražygio nematęs jau dvi savaites.

Jis nesureikšmino A. Vaitkaus darbo interesų uoste turinčioje „Achemos grupėje“ ir nemano, kad tai galėtų sutrukdyti A. Vaitkui tapti uosto vadovu.  

Pakeitė konkurso reikalavimus

Pradėjusi ieškoti naujo jūrų uosto vadovo Susisiekimo ministerija sugriežtino kandidatams keliamus reikalavimus. Jei anksčiau uosto vadovui užteko turėti bet kokį aukštojo išsilavinimo diplomą, dabar būtinas technologijos mokslų išsilavinimas. Taip pat būtina penkerių metų vadovavimo transporto srityje patirtis.

Ministras tvirtina, kad reikalavimai sugriežtinti, nes uostas yra strategiškai svarbi valstybės įmonė, dalyvaujanti tokiuose projektuose, kaip suskystintųjų dujų terminalo statyba.

„Naujoji ministerijos vadovybė tyčia sugriežtino konkurso reikalavimus arba nesupranta, kad uostui turi vadovauti ne transporto specialistas, o geras vadybininkas“, - ministerijos elgesiu stebisi buvęs uosto vadovas Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

Jis sako, kad uosto direkcija nėra tipiška transporto įmonė. Viena pagrindinių jos funkcijų yra administruoti rinkliavas, surinktas iš į uostą atplaukiančių laivų, už žemės ir krantinių nuomą iš uoste dirbančių privačių kompanijų.

E. Gentvilas įsitikinęs, kad jei A. Vaitkus taps uosto vadovu, jis gali atsidurti nepatogioje situacijoje, nes „Achemos grupė“, kurioje jis dirbo, uoste valdo net kelias kompanijas ar turi jų akcijų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.