Daugiabučių administratoriai gyventojus moko taupyti

Į Lietuvą vėl grįžta šalti ir vėjuoti orai, todėl daugiabučių administratoriai pataria nedelsti ir taupyti brangią šilumą.

Nauji balkonų langai taupo šilumą.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Nauji balkonų langai taupo šilumą.<br>Nuotr. iš LR archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

"Lietuvos rytas"

Jan 12, 2013, 1:30 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 9:12 PM

Bendrovė „Mano būstas”, visoje Lietuvoje jau ne vienus metus vykdanti iniciatyvą „Taupykime šilumą”, daugiabučių gyventojams priminė, kad šilumą taupyti galima paprastais veiksmais, kurie nebrangūs ir nesudėtingi.

Pavyzdžiui, tinkamai susandarinus butų langus ir duris, jau šio šildymo sezono metu įmanoma sutaupyti iki 5 proc. šilumos.

Dar daugiau galima sutaupyti pakeitus ar sutvarkius senus laiptinės bei rūsio langus, duris.

„Vėjuotu oru padidėja šilumos nuostoliai, todėl racionalus energijos vartojimas bute neįmanomas be sandarių langų ir durų.

Reikia stengtis, kad ir butuose, ir bendrose daugiabučių patalpose tarpai tarp dviejų lango konstrukcijų – varčios ir staktos – būtų kuo mažesni.

Jeigu langai yra seni ir nesandarūs, paprasta išeitis – užlipdyti tarpus izoliacinės medžiagos juostomis”, – aiškino bendrovės „Mano būstas” Inovacijų ir energetinio efektyvumo grupės vadovas Gytis Janušauskas.

Ypač daug šilumos daugiabučiuose namuose iššvaistoma per balkonų duris. Šaltuoju metų laiku jų ertmes rekomenduojama sandarinti šilumos nepraleidžiančia medžiaga.

Taip pat šilumos nuostolius mažina į senų langų rėmus įstatytas trečias stiklas ir ant stiklų užklijuota šilumą atspindinti plėvelė. Norint tai padaryti, reikia atsukti medinį lango rėmą ir pritvirtinti arba priklijuoti skaidrią plėvelę.

Efektyvi programa

Bendrovės „Mano būstas” iniciatyva „Taupykime šilumą” paremta konkrečiais veiksmais, kuriuos įgyvendinus daugiabutyje galima sutaupyti iki 30 proc. šilumos.

Ekspertų sukurti veiksmai, mažinantys šilumos nuostolius buto viduje ir bendrose patalpose, yra įtraukti į „5 žingsnių šilumos taupymo programą”. Prie šios programos visoje Lietuvoje jau yra prisijungę beveik 800 daugiabučių namų.

Prie „5 žingsnių šilumos taupymo programos” prisijungę namai pernai sutaupė iki 17 proc. šilumos, arba apie 2,3 mln. litų.

Prie programos prisijungę Vilniaus gyventojai sutaupė 1,4 mln., Kauno – 171 tūkst., Klaipėdos – 623 tūkst., kitų miestų – 112 tūkst. litų.

Kokių žingsnių rekomenduojama imtis siekiant taupyti šilumą arba kaip prisijungti prie iniciatyvos, galima sužinoti interneto svetainėje www.taupykimesiluma.lt bei „Facebook” paskyroje https://www.facebook.com/taupykimesiluma.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.